Червоні вітрила Вінниці: на Тяжилові поставили клумбу-корабель «Мрія»

Червоні вітрила Вінниці: на Тяжилові поставили клумбу-корабель «Мрія»
  • На Тяжилові, біля Родинного озера, побудували клумбу-корабель. Цей проект переміг на Бюджеті громадських ініціатив-2019.
  • Кораблю дали народне ім’я мікрорайону «Мрія». Усередині судна висадили туї та хризантеми.
  • На урочистому відкритті о борт корабля-клумби розіб’ють пляшку шампанського

На березі Родинного озера, що на Тяжилові біля кінцевої зупинки тролейбусів, поставили декоративний корабель-клумбу. Проект отримав підтримку вінничан на тогорічному «Бюджеті громадських ініціатив» та отримав фінансування з місцевого бюджету.

Клумба виглядає наче справжній двощогловий вітрильник. Тільки у меншому масштабі. На око, його довжина близько п’яти метрів, ширина — до 1 метра, а висота щогл — 2-3 метри. На борту нанесли ім’я корабля — «Мрія», а на червоних вітрилах написано «Мій новий Тяжилів» та герб Вінниці у дизайні від Fedoriv, які розробляли бренд нашого міста.

Відео дня

На самому кораблі нарахували дев’ять ліхтариків. Примітною є фігурка хлопчика, що дивиться у підзорну трубу.

Зараз конструкція майже готова: всередині висаджують багаторічні рослини — різнокольорові хризантеми та туї. 

Розпитали в одного з будівельників з чого складається корабель:

— Насамперед, зробили металевий каркас з профільної труби, за тією ж технологією як і для дерев'яних кораблів. Каркас обшитий оцинкованим металом та дерево-полімерним композитом. Закладали всередину пінопласт для термоізоляції, щоб не мерзла земля і зберігалася волога. Ліхтариків тут дев'ять. Вони з фотоелементами, які вироблятимуть електроенергію для роботи з сонячного світла,  — каже Олександр.

І хоча судно не буде плавати, чимало людей на Тяжилові поспішали зробити фото, поки воно «на суходолі»:

— Корабель привезли вчора, о 3-й годині дня. Фура везла корабель, а вітрила їхали на іншій машині. Так вчора увесь Тяжилів сюди збігся. Питали скільки він тут часу буде стояти, щоб встигли сфотографуватися, бо думали, що він попливе, — каже Олександр.

Попри те, що «судно» є клумбою, декілька деталей зроблені як у справжнього корабля — якір закріплений справжнім швартовим тросом, а штурвал зробили таким самим як у вітрильника.

Вся конструкція закріплена на бетонному фундаменті. Навіть якір, який здавалося б, можна легко дістати з землі. Додатково, неподалік від корабля облаштують відеонагляд

— Корабель стане символом єдності нашого району. І самі жителі обрали назву цьому об’єкту — «Мрія». Це народна назва району, яка є близькою тим, хто тут народився та виріс, — каже депутат міськради з округу на Тяжилові Володимир Онофрійчук. — Напис на вітрилах «Мій новий Тяжилів» символізує відродження мікрорайону. Адже самі жителі змінюють зону благоустрою навколо Родинного озера: у минулі роки тут створили прогулянкову алею з набережною, дитячі майданчики. А цього року крім корабля зробили ще й поле для пляжного футболу та волейболу.

Завершать впорядковувати клумбу до п'ятниці, 18 жовтня. У суботу, об 11:00, запланували офіційне відкриття.

— Традиційно, об кожен корабель перед спуском на воду розбивають пляшку шампанського, щоб він щасливо йшов по морях. Ця клумба плавати не буде, але  хочемо втілити звичай морехідців. Запросили міського голову Сергія Моргунова, якому і запропонуємо розбити пляшку об судно.

ДОВІДКА На реалізацію проекту виділили 247 тисяч гривень, переможець тендеру — ФОП Самборська Марина Сергіївна — зробила корабель-клумбу за 245 тисяч гривень. За тендерною документацією у ProZorro будівельники зробили бетонний фундамент, змонтувати конструкцію клумби, вагою 1,62 тонни.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Грицько Штахета

    На Тяжилові?? Лол, цікаво, скільки він там простоїть. Ви ще на Чорнобилі триметрову кришталеву кулю поставте. )))

    Віталій Ватаманюк reply Грицько Штахета

    Заздрите потихому.

    Грицько Штахета reply Віталій Ватаманюк

    А навіщо? Я краще куплю попкорну, і спокійнесенько почекаю того моменту коли з ним щось станеться і Ви почнете скиглити. )))
  • Мельник

    Це дуже важливе досягнення, корисне.... хоча якір піде на металолом і то вже добре.
  • Дмитро Муженко

    Сьогодні побачив
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up