Танцями, піснями та рідким азотом відкрили Літній театр на Тяжилові

Танцями, піснями та рідким азотом відкрили Літній театр на Тяжилові
  • Майданчик для виступів, який колись був захаращений у подвір’ї на Ватутіна, відновили.
  • Ідея його відродження належить жителям Тяжилова, які отримали гроші на ремонт з бюджету міста.
  • Відкривали театральний майданчик святковим концертом. А чого ще не вистачає цьому мікрорайону і що тут робитимуть ще?

Літній театр на Тяжилові діяв у 1980-х. У подвір’ї будинків на Ватутіна, 34, 36, 44 стояла невелика сцена, де читали вірші, влаштовували фестивалі творчості та виступали вихованці дитячих гуртків. Але з розвалом СРСР та заводів, закинули і цей майданчик.

Утім, жителі Тяжилова захотіли його відновити: подали ідею на «Бюджет громадських ініціатив-2018» і отримали 200 тисяч гривень з міської казни.

Відео дня

Тепер на цьому місці зона відпочинку з лавами, тротуарною плиткою та повноцінною сценою з покрівлею. І Літній театр відкрили святковим концертом в суботу, 15 червня. Між іншим, питали у вінничан, що ще не вистачає Тяжилову?

— Обіцяли майданчик для волейболу на території озера (Родинного озера - авт.). Може зробити ще щось для дітей: наприклад, центр розвитку як наша «Бджілка», тільки щоб з підготовкою до школи. А так, в цілому, наш район не гірший за інші у Вінниці, — сказав батько 5-річної дитини Олександр Кравчук.

— За ці роки наші депутати міськради багато чого зробили на Тяжилові — благоустрій двох озер, дитячі майданчики, тротуари. Ось ще літній театр відкрили. Багато дитячих клубів відкрилися. Тяжилів розвивається. Але не заважало би спортивне містечко, яке обіцяли зробити на території парку «Інтеграл», — сказав вінничанин Сергій.

— Я вже давно не місцева, хоча народилася саме тут, у Вінниці. Але останні 25 років живу в Росії, у Ханти-Мансійську. У нас там зараз «тепло» (сміється), мінус три було минулої ночі та сніг, — сказала 62-річна Галина Семенівна. — А так мені у Вінниці подобається, у мене тут донька живе. Я на Тяжилів щороку і він стає все кращим: гарні дороги, дитячі майданчики. І, взагалі, зелено у вас.

Без обмежень

На сцені змінювались один за одним вихованці Вінницької дитячої школи мистецтв. Діти співали про канікули, про Добрий ранок і Україну. Грали на сопілках українські народні пісні, а на саксофоні виконували хіти The Beatles — «Yesterday», «Let It Be». Дівчата з танцювального гуртка «Імпульс» виконали танець з вінками до Івана Купала. А ще діяли майстер-класи з виготовлення віял, прикрас та інших поробок.

Таке різноманіття відображає суть Літнього театру, пояснювала організаторка заходу, уповноважена міського голови Лілія Дишкант.

— Якоїсь чіткої тематики та обмежень тут немає. У Літньому театрі будуть виступати і художні школи мистецтв, і місцеві гуртки. До речі, школа №27 провела тут відкритий урок з математики! — казала Лілія.

Володимир Онофрійчук та Лілія Дишкант — одні з організаторів святкового концерту

Питаємо, якщо доступ буде вільний, то як будуть вирішувати питання хто і за ким виступає?

— Зараз великої черги з бажаючих немає. На перспективу думаємо, що станемо кураторами цього майданчику. Для прикладу, люди будуть писати на сторінку в фейсбуку «Мій Новий Тяжилів», вказувати дату і опис свого заходу, а ми писатимемо у відповідь, що «добре, цей час вільний» або «ні, сьогодні зайнято» і пропонуватимемо іншу дату. Але чіткої моделі як керувати і чи треба взагалі керувати Літнім театром, наразі немає, — сказала Дишкант.

Перспективи для району

Придивляємося до самої сцени театру: підлога викладена з плитки, металевий каркас, обшивка з гіпсокартону. На покрівлі металочерепиця.

Не вистачає підключення до електромережі, бо обладнання було під’єднано до подовжувача, що був підключений до багатоповерхівки.

І, схоже, Тяжилів не був би Тяжиловом, якби сцену не «модернізували». На стіні намалювали серце з незрозумілим написом. Депутат міськради Володимир Онофрійчук, який є серед авторів проекту, сказав, що вони будуть підтримувати Літній театр і надалі. Ще авторами проекту є Ірина Пізняк та Ірина Михайлова.

— На наступний рік ми подаємо проект по благоустрою цього подвір'я, щоб перетворити його на арт-територію. Зокрема, заклали в проект новий спортивний майданчик, доріжки, озеленення. А восени тут хочемо висадити нові дерева, — сказав Онофрійчук.

Між іншим, Тяжилів є «рекордсменом» в Громадському бюджеті: з 2016 року шість проектів-переможців стосувалися саме Тяжилова (благоустрій парку Інтеграл не реалізовано, через невизначеність статусу Палацу спорту біля цієї зони).

Питаємо, чому Тяжилів так часто перемагає у проектах? Який секрет успіху?

— Насправді, на «Бюджеті громадських ініціатив» часто перемагає і Масложир. Рецепт перемоги такий — об'єднати всіх мешканців довкола конкретної проблеми, яку потрібно вирішити. Бо депутат не може самостійно зробити дві тисячі голосів для перемоги в конкурсі. «Бюджет громадських ініціатив» — це чудовий інструмент, аби самі мешканці вирішили, що їм, в першу чергу, потрібно, — відповів депутат Володимир Онофрійчук.

Крім того, вже цього року на Тяжилові впровадять ще чотири проекти:

Водночас аніматори влаштовують хімічне шоу з «Музею науки». Шалені науковці пропонували дітям подмухати на рідкий азот (!), опустити в небезпечну рідину кульки та танцювати під запальну музику. І ледве не кожна дитина була з розмальованим обличчям: неподалік від сцени працювали майстри центру «Бджілка», що малювали дітям та їх батькам маски, сердечка, узори тощо.

У кількох десятках метрах від цього натовпу сиділи жінки поважного віку. Бабусі зацікавлено придивлялися до сцени та жваво обговорювали те, що відбувається.

— Це хорошо, що вони тут танцюють та співають. Але щодня ми їм цього робити не дамо! — каже одна іншій.

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
  • Anonymous

    Чи надовго таке?
  • Світлана Степанець Ільніцька

    Гарна новина....Розвиток дітей,це наше майбутнє....
  • Алла Халецкая

    тысячу раз СПАСИБО. стою на коленях и говорю спасибо меру  города. СПАСИБО!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up