Через блискавку загорілася школа, а в сусідніх будинках розплавилися супутникові антени

Через блискавку загорілася школа, а в сусідніх будинках розплавилися  супутникові антени
Чому грозозахист не «спіймав» блискавку, від якої згорів другий поверх школи у селі Кармелюкове Жмеринському районі? У дирекції школи і обласному управлінні ДСНС – різні відповіді на це питання.

В обласному управлінні з надзвичайних ситуацій припускають, що грозозахист був несправний. Таку думку у розмові з журналістом RIA висловив помічник начальника управління ДСНС Олександр Кутовий. За його словами, це припущення зробили фахівці, які обстежували місце пожежі. Директор школи Оксана Кривіцька вважає, що «еменесники» тим само хочуть перекласти вину на когось.

- Нам докоряють, що ми не організували людей на гасіння вогню до приїзду пожежної машини, - розповідає пані Оксана. – То запитують, де був сторож, натякаючи на те, що він проспав момент загоряння. То кажуть, що не було резерву води на випадок пожежі. Схоже, не розуміють, про яку ситуацію йде мова. Проспати таку пожежу у селі не могли.

Відео дня

Приїхали два пожежники, без драбини і з порваним «рукавом»

- Удар грому був такої сили, що шибки у вікнах дзеленчали, - продовжує директор школи. - Мій будинок за чотириста метрів від школи. І я  думала, що вікна залишаться без скла.  А хто живе ближче, у того розплавилися супутникові антени. Село вибігло на вулицю. Люди не на жарт перелякалися. Тоді ж побачили вогонь над шкільним приміщенням. Одразу кинулися  гасити пожежу.

Через відсутність  електрики, скористатися насосом для подачі води не було можливості. Так пояснила ситуацію директор школи. Воду виносили на другий поверх у бідонах і відрах. Коли відкрили люк на горище, стало зрозуміло, що саме тут знаходиться місце загорання.

- Як можна було лізти у вогонь? – запитує Оксана Кривіцька. – До того ж, відкритий люк давав додатковий доступ повітря і полум’я одразу б перекинулося всередину. Спробували вогнегасниками – нічого це не дало. Тому люк закрили й огорнули намоченими у воді ганчірками. Самі тим часом почали виносити документи, трудові книжки, журнали, а також комп’ютерну техніку і меблі. Весь час прислухалися, чи не їде пожежна машина.

Пожежники приїхали із запізненням. Так стверджує сільський голова Микола Огородник, а також вчителі, з якими спілкувався в селі журналіст RIA.

- Я змушений був матом гнути у розмові по телефону з пожежниками, - каже сільський голова Микола Огородник. – А що залишалося робити, коли не могли дочекатися машину? Коли приїхали, виявилося, до роботи не готові. По-перше, приїхав тільки один пожежний і водій. По-друге, не мали з собою пожежної драбини, хоча знали, що приміщення двоповерхове. По-третє, у них прорвало пожежний рукав. Щоб не казали, що ми зводимо наклеп, зафіксували на мобільний порваний «рукав». Результат бачите самі. Згоріло майже вся покрівля. На другому поверсі повністю вигоріли три кімнати. Але в інших знаходитися також неможливо, бо невідомо, який їхній стан. Згоріли в одному «прольоті» сходи на другий поверх, вони були дерев’яні.

Це все емоції місцевих

- Все, що вам тут говорять вчителі, це їхні емоції, - каже начальник відділу з організації запобігання надзвичайних ситуацій  Жмеринської державної пожежно-рятувальної частини №8 Анатолій Лісовий. – Таке часто трапляється під час надзвичайних ситуацій, коли люди перебільшують. Не їхала машина з Жмеринки ні годину, ні 40 хвилин, як кажуть місцеві. Насправді приїхала швидше.

Співрозмовник пообіцяв уточнити, скільки часу пожежники добиралися до села. Пізніше повідомив, що прибули через 32 хвилини.

-У той же ранок був ще один виклик, - пояснює пан Лісовий причину прибуття рятувальників у не повному складі. - У Жмеринці сталася пожежа у житловому будинку. Коли зателефонували з Кармелюкового, одна машина уже виїхала на виклик.

На запитання про порваний пожежний «рукав» у пана Лісового також знайшлося пояснення. Каже, під час роботи всяке трапляється. Нічого особливого в цьому начальник відділу не вбачає. Пожежники знають, як залагоджувати такі проблеми.

Гасити вогонь до Кармелюкового приїхали вісім пожежних машин. Завдяки цьому вдалося врятувати ще три кімнати.

Бачили білу кулю

Директор школи Оксана Кривіцька каже, що перед початком навчального року перевірки готовності школи до початку занять не проводили ні пожежники, ні інші служби. Співрозмовниця каже:  пояснюється це тим, що на перевірки накладено мораторій. Її слова підтвердив згаданий помічник начальника обласного управління ДСНС Олександр Кутовий. Він пояснив, що грозозахисти на будівлях встановлюють за приписами ДСНС. Контроль за ними здійснює одна із структур їхньої служби. Причину того, чому не спрацювала система грозозахисту, встановлять експерти.

Оксана Кривіцька, вона фізик за спеціальністю, припускає, що в школу могла вдарити кульова блискавка.

- Діра у шифері діаметром приблизно один метр, - каже пані Оксана. – Від звичайної блискавки залишився б невеликий отвір. Удар прийшовся між двома грозозахистами. Знову таки звичайна блискавка не обминула їх. І нарешті одна з односельчанок, яка в ту ранню пору набирала з криниці воду, бачила, як по небу пропливла біла куля і після того вдарив грім.

На уроки до… сільради

Класи для навчання у Кармелюковому обладнали у сільській раді. Як пояснив сільський голова Микола Огородник, сім кімнат виділили на другому поверсі, а дві – на першому. Раніше на другому поверсі знаходилася контора колгоспу. Колгоспу давно нема, тому приміщення залишилися ніким не зайняті. Ще дві кімнати надали учням у сільському Будинку культури. Учні разом з учителями уже в день пожежі перенесли парти і почали наводити порядок.

- Вогнем знищено всі наші старання, - кажуть вчителі. – Стільки років ремонтували приміщення! По одному класові в рік. Повністю перекрили дах, частково замінили вікна на пластикові. Працювали всією громадою. Багато допомагали батьки, деякі роботи виконували учні. Не відремонтованою залишалася тільки одна кімната. Тепер все треба починати спочатку.

Школа у Кармелюковому 1936 року забудови. Але споруджена дуже якісно. Товщина стін становить 90 сантиметрів. Селяни кажуть, при Сталіні боялися красти і робили все на совість. Який ремонт потрібен, має визначити комісія. Сільський голова каже, що за попередніми розрахунками, на відновлення приміщення потрібно 5-6 мільйонів гривень. Вчителі і батьки учнів готові працювати на відбудові згорілого приміщення. Кажуть, нізащо не погодяться на те, щоб дітей перевели в іншу школу. Не відкидають такої можливості уже тому, що в сусідньому селі Кирилівці майже пустує нова школа. Батьки не приховують, що не дозволять, щоб дітей перевели до сусідів. Попереджують, що вдадуться до акцій протесту, якщо влада надумає у такий спосіб вирішити їхню проблему.

Читайте також:
Що блискавка накоїла на Вінниччині і як від неї врятуватись

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    радість старшекласникам)))

    Дарья reply Анонім

    Це точно, і не тільки старшокласникам, всім школьнікам радість, канікули.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up