Будинок для 105 сімей. Переселенці звели собі дім за власні гроші

Будинок для 105 сімей. Переселенці звели собі дім за власні гроші
— На подвір’ї будинку, плануємо облаштувати дитячий майданчик, місце для відпочинку, зелені зони. З іншого боку буде парковка, — розповідає Елеонора Руденко.
  • Віднедавна у Вінниці з’явився багатоповерховий будинок, подібного якому в Україні не існує.
  • У нього цікава історія і наразі найнижча вартість квартир у місті.
  • Незабаром сюди заселяться сім’ї, постраждалі від війни.

Знайомтеся з Елеонорою Руденко, яка у Вінниці з 2014 року, а до того жила в Слов’янську Донецької області. Сьогодні жінка — заступниця керівника громадської організації Об’єднання переселенців «Спільна справа», яка опікується 35-ма громадами Вінницької області. До кінця 2023-го організація планує здати в експлуатацію унікальний багатоквартирний будинок: його на власні гроші побудували самі переселенці.

Трішки історії

«Спільну справу» створили в 2015-му переселенці з Донецької і Луганської областей та Криму. Через два роки активної роботи вони зрозуміли, що житлове питання ВПО на порядку денному не стоїть, тому взялися вирішити проблему самотужки — створити кооператив і побудувати дім власним коштом.

Відео дня
v class="video-block">

Елеонора Руденко, стала виконавчою директоркою в Обслуговуючому «Житлово-будівельному кооперативі «Спільна справа».

Вона розповідає, що спочатку організація мала грандіозні плани — залучити місцеву і державну владу або взяти участь у програмах кредитування. Але час вніс свої корективи.

— Щоб реалізувати ідею у 2017 році, ми почали розмовляти з людьми, аби зрозуміти, хто готовий долучатися і на яких умовах. І виходячи з результатів аналізу, формували чергу у кооператив, — говорить Елеонора.

Але тільки у 2020-му міська влада виділила під будівництво земельну ділянку, площею 62 сотки, та мільйон гривень на проектно-кошторисну документацію. «Спільна справа» та облрада підписали меморандум і планували, що один із приватних фондів надасть учасникам кооперативу пільгові кредити. Та через повномасштабне вторгнення кредити не видали і фінансування будівництва повністю лягло на плечі самих переселенців.

Майже готовий

Вулиця Сергія Зулінського — на околиці міста, це кінцева зупинка громадського транспорту. Тут височіють схожі одна на одну багатоповерхівки, але є ліс і поля, засаджені соняхами. На самісінькій межі цивілізації і природи стоїть різнокольорова, а тому й здалеку помітна семиповерхівка, яку побудував кооператив переселенців. Він поки що не має власної адреси і знаходиться «під опікою» сусіда — під № 49.

Щоб отримати цю ділянку землі, кооперативу довелося двічі проходити громадські слухання. Перший раз, у 2018-му, недоопрацювали документацію. У 2019-му на повторних слуханнях переселенці добилися можливості орендувати землю під будівництво. А вже у 2020-му на сесії міської ради їм цю ділянку виділили і на сьогодні кооператив її оплачує.

— Кооператив працює так: люди роблять внески і за ці гроші зводять будинок, — каже Елеонора. — Всі інші питання також лягали на плечі самих власників. Для нас такий формат був зручним, оскільки ми самостійно могли обирати і забудовників, і підрядні організації. Надалі, як тільки будинок здадуть в експлуатацію, створимо ОСББ.

Можна приєднуватися

В будинку 105 квартир — одно-, дво- та трикімнатних. Найменші — в середньому площею 40 кв м, двокімнатні — від 55 до 60, а трикімнатні мають 80-86. І майже всі уже продані, наразі залишилося кілька трикімнатних для купівлі. Їх можуть придбати люди, постраждалі внаслідок війни.

Вартість квартир у цьому будинку — нижча порівняно з муніципальним житлом, де квадратний метр коштує понад 27 000 грн. За словами Елеонори Руденко, на цьому будинку ніхто не заробляє, тут немає маржинальної надбавки.

— Спочатку ціна за квадратний метр складала 9000 грн, — говорить жінка. — Але через війну ми не знайшли власників для 1000 кв м комерційних приміщень на цокольному поверсі, продаж яких був закладений у вартість квартир. Тому довелося підняти ціну, що зараз складає 13 570 грн за квадратний метр.

Коли починали будівництво в 2020-му, люди вносили кошти щомісячно або щоквартально — як їм було зручно. Сьогодні люди, які постраждали від війни — переселенці або учасники бойових дій, — також можуть долучитися до кооперативу. Але будинок уже на етапі здачі в експлуатацію, тому квартири, що залишилися, можна придбати лише одним платежем. Далі власники зможуть заселитися або перепродати своє житло кому завгодно і за будь-яку ціну.

Хочеться свій куточок мати

Скоро в цьому будинку будуть жити різні люди. Переважна більшість — переселенці, які приїхали до Вінниці в 2014 році. Менше тих, котрі втекли від війни в березні 2022-го. А є і ті, хто за власний куточок зараз воює на фронті.

Одна з власниць житла — Тетяна. Вона родом з Донецька і в 2014-му році разом із чоловіком та онукою вимушено покинула свій дім. Довідалася про «Спільну справу» через знайомих і доєдналася до неї у 2017-му році. Почала працювати в пункті гуманітарної допомоги переселенцям і волонтерити, продовжує це робити і досі. Як тільки постало питання про створення кооперативу та початок будівництва багатоквартирного дому, Тетяна моментально погодилася.

— Ми вже тут трохи пожили і знаємо, що це таке — винаймати житло. Тому з чоловіком вирішили придбати однокімнатну квартиру, бо хочеться мати щось своє, — ділиться думками жінка і додає що сьогодні побувала у своїй квартирі, втішилася плануванням. Особливо кухнею, з’єднаною з балконом, що робить її затишною та комфортною. — Балкон на кухні — це просто мрія.

Хоч в плани втрутилася війна, але

Багатоповерхівка — не єдине досягнення громадської організації переселенців. Елеонора Руденко розповідає, що їхня спілка опікується людьми, які потрапили в скрутну ситуацію, працевлаштовує і навіть сама створює робочі місця.

— Ми зібрали п’ять будівельно-монтажних бригад із числа переселенців, у кожній працює близько семи людей, — каже Елеонора. — До речі, стартовою роботою першої бригади був саме цей будинок — хлопці встановлювали тут вікна. Згодом вони почали їздити на роботу різними областями України. Але з початком війни багато хто пішов на фронт. Сподіваємося після перемоги вони знову будуть займатися своєю справою і допомагати іншим.

Елеонора Руденко каже, що в організації — напевне, як і в усіх українців — були свої задуми й сподівання, доки не втрутилася війна.

— Але в нас все одно величезні плани, — каже жінка. — Ми почали працювати не лише у Вінниці, а й у Полтавській та Київській областях. Тож наша робота масштабується, адже переселенці є всюди. Розуміємо, що не можемо вирішити всіх питань усіх внутрішньо переміщених осіб, та намагаємося зробити те, що у силі.

Від редакції: На нашому інстаграм каналі відбулася предпублікація відео про багатоповерхівку, яку за власні кошти побудували переселенці. Під відео з'явилися коментарі про грошові махінації і начебто відібрані квартири у власників житла. Ми обов'язково з'ясуємо все і розповімо про це нашим читачам у наступній публікації. 

Читайте також: 

Зарплати, ремонти та трохи на укриття. На що витрачали гроші Вінниці?

Де, як і скільки у Вінниці побудувати житло? Показали проєкт післявоєнної забудови

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Татьяна Белошицкая

    Також розкажіть як голова ЖБК на гроші переселенців купив машину з салону і катався з Київу до Вінниці ще й топливо зписував за наш рахунок.
  • Наталья Герасимова

    Розкажіть ще про те, як переселенців, що повністю сплатили всі внески згідно договору, неправомірно лишають права голосу, підтосовуючи голоси на Загальних зборах, виключають із кооперативу з метою продати наші квартири дорожче!!! Ціна в 13570 грн ніяк не обгрунтована, ЖБК підняло ціни на 50% на вже побудований будинок!!!

keyboard_arrow_up