«Буде мати всевидяще око». Як учень з Крижополя удосконалив перископи, які робить з друзями

«Буде мати всевидяще око». Як учень з Крижополя удосконалив перископи, які робить з друзями
"Цей військовий сказав нам, що забере стільки перископів, скільки зробимо", - говорить Дмитро Слободяник (у центрі).
  • Вісім ватаг юнаків і дівчат колядуватимуть, аби заробити гроші на перископи.
  • Організував їх Дмитро Слободяник, учень 9-б класу ліцею №1 Крижополя, він же створив дві групи хлопців і дівчат, які роблять перископи та окопні свічки.
  • Чому взявся саме за перископи, де бере для них матеріали?
  • Як саме вдосконалив прилад?

Про потреби військових у перископах Дмитро Слободяник дізнався випадково. Чув, як про це говорив хтось із захисників з Оксаною Герасимчук, вона керівниця фонду «Українці для України». З’ясувалося, що таких приладів на фронті потрібні, як каже хлопець, тисячі.

Відтоді все почалося.

В Інтернеті знайшов підказку. Перший прилад зробили удвох з татом, його звати Руслан, він будівельник. Навчив сина обрізати труби під відповідним кутом, прилаштовувати дзеркала до перехідників, а далі, як кажуть, не лінуйся…

Відео дня

Діставати матеріали Дмитру вдається завдяки його вмінню спілкуватися з дорослими. Не повірите, йому безкоштовно надають поліетиленові труби і перехідники, сантехніки називають їх «коліна». Так само безкоштовно отримує скло, з якого вирізають дзеркала. І приміщення для роботи виділили без сплати за оренду.

Гроші збиратимуть вісім ватаг колядників

Для виготовлення одного перископа треба пів метра поліетиленової труби діаметром 50мм, перехідник, дзеркало еліпсоподібне розміром 5х 8,5 см, резинові втулки, утеплювач, фарба, термоклей, липка стрічка.

Труби й «коліна» надає місцевий підприємець Юрій Шевчук, він батько однокласниці Дмитра. На один перископ треба пів метра труби діаметром 50 мм.

Дзеркала вирізає у майстерні інший підприємець — В’ячеслав Снігур. Робить це з власного скла. Частину приміщення для роботи запропонував Андрій Мужелівський, тут учні роблять також окопні свічки.

Юнак розуміє, що постійно брати матеріали без грошей у підприємців йому, як кажуть, совість не дозволить. Тому відкрив рахунок, аби охочі могли підтримати виготовлення перископів для наших військових.

Домовився зі знайомими з низки сіл колишнього Крижопільського району, аби ті пішли колядувати і заробили грошей на перископи.

Зумів організувати вісім ватаг колядників у селах Голубече, Городківка, Жабокрич, Соколівка. Можливо, ще хтось до них доєднається.

—Обіцяли передати все, що наколядують, на перископи, — говорить Дмитро.

Під час нашої розмови з Дмитром йому повідомили, що привезли «коліна», десять одиниць доставили з Вінниці.

—У Крижополі ми все підібрали, — каже юна. — Ще є один магазин, але він зачинений у святкові дні. Попросив знайомих, щоб привезли з Вінниці. Нема коли чекати.

У той же день Дмитро зі своїми друзями використав доставлені з Вінниці  деталі для виготовлення перископів. Навіть встигли пофарбувати. Зробили ще десять приладів. Щоправда, заготовки юнак підготував завчасно. Труби нарізав вдома. Завершували складання в офісі благодійного фонду «Українці для України». До речі, саме через цей фонд передають на фронт прилади, виготовлені учнями.

Запитую, як йому це вдається? Дорослі підтримують, однолітки допомагають…

—Коли хтось починає говорити, який поганий Путін і повторювати відому кричалку про цього вбивцю, я їм кажу, це все добре, але треба робити щось конкретно для допомоги військовим, ділиться думками співрозмовник. — На жаль, таких не стільки багато, як хотілося б…

Організував дві групи учнів: одна робить окопні свічки, інша — перископи. Сам він встигає попрацювати, як мовиться, на два фронти.

Ще й пропонує ідеї, як ефективніше можна працювати. Черпає їх з Інтернету.

Додасть монокуляр з 16-кратним збільшенням

Виготовляти перископи Дмитру допомагають його однокласник Влад Деревянчук, Руслан Романько з паралельного класу, Антон Мельниченко, він з 8-Б, Павло Хмель з 10-А.

Разом вони вже виготовили понад сто приладів. Основну роботу виконує Дмитро. Трубу треба підрізати під кутом 45 градусів. Тут не можна схибити. Аби зручніше виконувати таку операцію, тато зробив йому спеціальне пристосування. З його допомогою вдається опрацьовувати більше, ніж раніше, труб і перехідників.

Головним консультантом у роботі для нього є не батько. Через Інтернет хлопець познайомився з ще майстром, який робить перископи. Звати його Максим Адаменко.

- Цей чоловік зробив понад 10 тисяч перископів! — говорить Дмитро.—Уявляєте, яка потреба у таких приладах на фронті. Адаменко чоловік, як кажуть, доступний у спілкуванні. Неодноразово з ним консультувався. Завдяки йому нам вдалося довести наші перископи до кращого стану у порівнянні з першими приладами.

Дмитро сам випробовував свої вироби. Одного разу під час такого споглядання йому спала на думку ідея — збільшити відстань огляду території.

Каже, це можна зробити, якщо укомплектувати перископ монокуляром. Вибір він зупинив на монокулярі з 16-кратним збільшенням. Коштує такий оптичний прилад понад 300 гривень. В описі до нього сказано, що конструкція дає хорошу видимість, лінзи забезпечують яскраве зображення, мають захист від запотівання і ударів в екстремальних умовах.

Хлопець обмірковує, як монокуляр закріпити до перископа. Як тільки з’являться кошти, замовить і виготовить експериментальний варіант. Каже, це дасть можливість збільшити відстань огляду і поліпшити якість.

Кавова паличка горить так, що навіть вітер не загасить

Низку ідей Дмитро запровадив при виготовленні окопних свічок. Запозичив їх у майстрів, які діляться такими новинками з іншими в Інтернеті.

Ось одне з таких нововведень. Як каже хлопець, просте, але надійне.  

За його словами, якщо кавову паличку замочити в олії і протримати протягом доби, а потім висушити, то вона може слугувати гнітом для січки.

Вона набуває такої властивості, що її легко розпалити у вологу погоду, а також її не задує вітер, говорить Дмитро.

Додає, що вони почали робити свічки по-новому, за принципом «зірочки».

А ще він навчився швидко вирізати картон для окопних свічок. Теж навчився цьому з порад інших майстрів. Точніше, вичитав в Інтернеті. Робить це з допомогою листка металу.

Якщо когось зацікавить, може розповісти детальніше.

Підтримайте учнів

Охочі, які мають можливість підтримати учнів у виготовленні перископів, можуть надсилати кошти на рахунок у Монобанку: 5375411202717489

Читайте також:

«У нас з татом була мрія — піднятися на Говерлу». Дівчинка побувала у частині, звідки пішов на війну її батько

Польські тролейбуси Solaris прибули до Вінниці: не нові, але низькопідлогові

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Устим Якимович Кармелюк

    Продовжується православна війна.
    Православні росіяни змагаються з православними українцями.
    Хто із них вбиває краще.

    https://youtu.be/8WtkCbn8pDQ

keyboard_arrow_up