Браслет зняли, бо взимку носити незручно... Як просувається суд по справі ДТП на Богуна

Браслет зняли, бо взимку носити незручно... Як просувається суд по справі ДТП на Богуна
Андрій Тарасюк з родиною біля суду (архівне фото)
  • Чергове засідання по справі ДТП, яка сталась 24 травня 2021 року на вулиці Івана Богуна у Вінниці, відбулося у Вінницькому міському суді 12 січня.
  • Вінничанка Наталія Дзісь, керуючи автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, скоїла наїзд на 13-річного Андрія Тарасюка, який зранку йшов до школи.
  • Дізналися, на якому етапі знаходиться розгляд судової справи.

Майже вісім місяців пройшло з моменту резонансної аварії по вулиці Івана Богуна, що в районі П'ятничан. Травневого ранку, нагадаємо, 43-річна Наталія Дзісь у критичному стані сп'яніння виїхала з власного дому на кросовері і попрямувала в бік міста. В якусь мить вона не впоралась із керуванням, виїхала на тротуар, де здійснила наїзд на школяра, розтрощила кам’яний паркан, а потім її автівка перекинулась на бік.

Жінка не постраждала. 13-річного Андрія Тарасюка в комі, з відкритою черепно-мозковою травмою та іншими важкими тілесними ушкодженнями доправили до реанімації дитячої обласної лікарні.

Мірою запобіжного заходу суд обрав грошову заставу

З тих пір відбулося не одне судове засідання, а Андрію за цей період зробили кілька операцій. В листопаді хлопцю поставили титанову пластину замість відсутнього фрагменту черепа, розтрощеного під час ДТП. Школяра чекає ще довгий період реабілітації та, можливо, інвалідність. 

Відео дня
Андрія Тарасюка кермувальниця збила на тротуарі, коли той прямував до школи

На якому етапі нині знаходиться розгляд судової справи? Дізналися в адвоката і рідних потерпілого.

У компенсації моральної шкоди відмовили

Зі слів адвоката потерпілого Сніжани Чубенко, 12 січня відбулося чергове судове слухання у справі. На ньому давала свідчення суду винуватиця ДТП Наталія Дзісь.

— Дзісь свою вину визнає, проте, все, що відбувалося в день аварії — як довела себе до критичного стану алкогольного сп'яніння, як сідала за кермо автівки, як збила хлопчика — нічого не пам'ятає, —  говорить адвокат.— Алкоголізм свій не визнає, хоч раніше від нього лікувався. Говорить, що останній рік був важким, вживала алкоголь через проблеми вдома і на роботі. 

Потерпілий Андрій Тарасюк надає свідчення суду по справі

Також адвокат та мати потерпілого кажуть, що звинувачена частково відшкодовує кошти на лікування Андрія, хоч обіцяла повну фінансову підтримку.

— На операцію, коли ставили Андрію пластину, родина Дзісь заплатила 55 тисяч гривень, на реабілітацію обіцяли дати кошти, поки мовчать, — розповідає Тетяна Тарасюк, мама постраждалого хлопця. — Після аварії, операцій та гормональної терапії, Андрій у чотирнадцятирічному віці важить понад сто кілограмів і має зріст 185 см. Для реабілітації сина ми просили у винуватиці трагедії кошти для організації вдома спортивного куточка. Від родини Дзісь коштів не дочекалися, чоловік взяв кілька зарплат наперед і купили бігову доріжку та інше спортивне знаряддя. 

Мама постраждалого Тетяна Тарасюк та адвокат Сніжана Чубенко

Також, за словами адвоката Сніжани Чубенко, під час останнього засідання суддя пішов на деякі поступки Наталії Дзісь.

— Суд після аварії визначив запобіжний захід у вигляді застави у 181 600 гривень та домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю, — пояснює адвокат потерпілого. — Зараз підсудній дозволили зняти електронний засіб контролю через те, що взимку браслети з панчохами та взуттям носити незручно.

Найголовніше, говорить адвокат Чубенко, цивільний позов на відшкодування моральної компенсації у розмірі 950 тисяч гривень сторона Наталії Дзісь не визнає.

— На одному з засідань Дзісь каялася в своїх діях, просила пробачення в Андрія, проте витрати на лікування повністю до цього часу не погашені, моральну шкоду взагалі не визнають: на 950 тисяч гривень не погоджуються, іншу суму теж не готові сплатити. Лише на лікування інколи видають кошти. Тому ми просили провести експертизу, для визначення суми моральної шкоди.

У жовтні, нагадаємо, давав свідчення суду постраждалий школяр Андрій Тарасюк. Хлопець сказав, що вибачити водійку не може, оскільки тепер його життя не буде таким, як раніше. До аварії школяр мав успіхи в баскетболі, добре навчався в школі. Тепер спорт і повноцінне життя йому не доступні, лише індивідуальне навчання в домашніх умовах. 

Це було не перше ДТП

Наталія Дзісь у залі судових засідань

Наступне слухання у справі відбудеться в лютому. Зі слів прокурора, винуватиця аварії до резонансної події неодноразово лікувалася від алкогольної залежності (другого ступеню) у стаціонарі, і внаслідок регулярного вживання алкоголю має діагноз «емоційно нестабільний розлад особистості».

Як виявилося, це не перша аварія бізнесвумен і матері двох дітей: Дзісь раніше була винуватицею ще одного ДТП, тоді втекла з місця події.

Після травневої автопригоди жінку направляли на судово-психіатричну експертизу в умовах стаціонару для визначення її психічного стану, адже в момент аварії рівень алкоголю в крові перевищував норму в 16 разів, тобто доза була смертельною. 

Андрій Тарасюк та Наталія Дзісь до трагічної ДТП

Після аварії на Богуна Наталії Дзісь було висунуто обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння). Санкція цієї статті передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі.

                                                                                                                  Фото з архіву 20minut.ua


Читайте також:

Як нині почувається Андрій, постраждалий у ДТП на Богуна? Ми побували у школяра в гостях

«Життя дитини не буде колишнім». Справу винуватиці ДТП на Богуна розглядатимуть за кілька днів

«Я ніколи не пробачу». Покалічений п'яною водійкою на Богуна Андрій Тарасюк дав свідчення на суді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Ірина Фармагей

    Чогось і не сумнівалася що так все і вийде,у нас в країні все так,хто "бабла"багато має,той може все що завгодно робити,бо знає що відкупиться!! Шкода......
  • Виталинка Виталия

    Як то кажуть,щоб сльози цієї дитини і його родини на землю не падали.Немає слів, одні ємоції👿👿👿
  • Віта Шеремета

    Піпець фраза "не зручно браслет носити"
    Цікаво це всім такий виняток засудженим роблять🤔
    Гроші вирішать все🙉жах😱
  • Инна Иннуська

    В кого є гроші ,всі відкупляються. Нелюди

keyboard_arrow_up