Безпритульні та агресивні? Як захиститись від собак на вулиці та куди звертатися

Безпритульні та агресивні? Як захиститись від собак на вулиці та куди звертатися
фото ілюстративне
  • Весною собаки стають більш агресивні, як говорять кінологи, а на вулицях Вінниці безпритульних тварин понад тисячу. 
  • Що робити вінничанам, якщо вони зустрілись з агресією собак? А якщо тварина вас вкусила, чи нестиме хтось за це відповідальність? Як захистити себе від нападу агресивної зграї? 

Згідно з даними міжнародної онлайн-платформи для відповідальних власників тварин Animal ID, минулого року у Вінниці налічувалося 1330 безпритульних тварин. За кількістю у Центрально-Західному регіоні країні ми поступаємося лише Житомиру та Чернівцям. Стерилізованих собак і котів на наших вулицях, згідно з інформацією з цього сайту, — 32%. Вінницькі зоозахисники говорять, що ці дані близькі до реальних. 

Графіка по Вінниці з сайту Animal ID

Відео дня

Весною ж у собак є тенденція до агресивної поведінки більша, ніж зазвичай. Це закладений природою інстинкт до продовження роду. Вінничанин Михайло розповідає, що неподалік свого будинку часто стикається зі зграями вуличних псів, які бувають агресивними.

— Я живу неподалік Будинку офіцерів. У нас тут є кілька зграй величних собак. Іноді їх чисельність досягає 6-7 особин. Причому більшість з них дійсно великих розмірів. Проходити повз них мені доводиться часто, але в більшості випадків ми одне одному не цікаві, — говорить вінничанин. — Кілька разів поведінка псів була нетиповою, вони або підбігали та гавкали на мене, або відверто намагалися вкусити. На щастя, все закінчувалося добре, але їх присутність тепер викликає тривожність. Рік тому я придбав електрошокер. Тварин, звісно, я не бив струмом, але тріскіт від приладу їх добре відлякує. 

Щоб розібратися, що робити, якщо на вас напала собака, ми насамперед зателефонували на «Цілодобову варту» за номером 1560. Телефоном ми представились пересічною містянкою, яку злегка вкусила собака на Замостянській. 

Диспетчерка Наталія пояснила, що вона може прийняти нашу скаргу і перенаправити її у Вінницький муніципальний притулок. Там з нею вже будуть розбиратися фахівці. 

— У муніципальному притулку не всіх тварин у змозі забрати, але агресивних вони стерилізують та спостерігають за ними. Якщо ви стикаєтесь з безпритульною агресивною собакою, то звертайтесь на 1560. Ми своєю чергою будемо фіксувати вулицю, де потрібно відловити собаку і передавати дані у притулок, — розповідає диспетчерка «Цілодобової варти», — Відповідальності за те, що вас вкусила безпритульна собака, ніхто не несе. Поліція раніше мала право агресивну тварину відстрелити, але зараз вони цього не практикують. 

Ми зателефонували у муніципальний притулок, що знаходиться на вулиці Гонти, щоб дізнатися, чи звертаються до них зі схожими скаргами та як у притулку на них реагують. 

— Якщо тварина з кліпсою когось вкусила і в людини є довідка про звернення у лікарню, то ми таку тварину забираємо у притулок на два тижні. Тут ми спостерігаємо за її поведінкою, вакцинуємо від сказу і відпускаємо на місце вилову, — коментує працівниця притулку Людмила. — Якщо ж тварина проявляє агресію і вона без кліпси на вулиці бігає, то телефонуйте нам. Ми її стерилізуємо, вакцинуємо від сказу. Якщо ми не адаптуємо її у хороші руки, то повертаємо на місце вилову. Тварини після таких викликів у нас на постійній основі не проживають. 

via GIPHY

Також у місті працює ще один притулок «Планета», ми поцікавились, чи можна до них дзвонити у разі нападу собаки на вулиці. Як пояснила нам працівниця притулку Наталія Дихтярук, у них переповнений притулок, тому нових тварин вони не приймають. Каже, на вилов собак у них немає коштів. 

До слова, як раніше писав наш журналіст, на 2021 рік до міського бюджету закладено фінансування заходів передбачених Програмою регулювання чисельності безпритульних тварин. Це за словами Сергій Пасічника, який займає одну з керівних посад у Департаменті комунального господарства і благоустрою ВМР. Пасічник додавав, що за 2020 рік силами муніципального притулку було стерилізовано 315 собак та 171 кота. 

Також ми уточнили у патрульній поліції міста, чи можна до них дзвонити у разі такої небезпеки.

— Тільки в разі, якщо вас покусав собака, в якого є власник, варто звертатись до поліції. Тоді відповідальність буде нести саме він, патрульні складуть відповідні адмінматеріали на власника тварини, — каже прессекретарка патрульної поліції Тетяна Плахотнюк. — У випадках з безпритульними тваринами звертайтесь до представників благоустрою міста.

Як поводитися, щоб захиститись від безпритульних собак?

Про те, яких правил варто дотримуватись на вулиці, коли поруч агресивні безпритульні собаки, ми поговорили з кінологинею Анною Грачовою. 

Кінологиня Анна Грачова

— До безпритульних собак треба відноситись, як до знедолених тварин, адже колись їх або родичів люди залишили на вулиці. Не потрібно забувати що собака — це хижак. А також за своєю природою вони стайні тварини, які мітять і охороняють свою територію, — розповідає кінологиня. — Як уникнути нападу? Період не важливий, але більш агресивний собака стає під час спарювального періоду. Якщо людина бачить зграю собак і не має можливості обійти, то треба рухатися не швидко. Не треба звертати увагу на собак і не дивитися їм в очі. 

Як пояснює Анна Грачова, якщо у собаки піднялись вуха та шерсть на холці, значить тварина вороже ставиться до вас. Головне, каже, не присідати та не бігти. Можна взяти до рук каміння, палицю на випадок атаки чи для замаху. 

— Якщо собаки сплять і ви проходите повз, краще відтворити будь-який не різкий звук, щоб собака не злякалась і водночас звернула увагу на вашу присутність, — додає спеціалістка. — Якщо у вас є діти, які мають маршрут через місця перебування собак, краще купити ультразвук, який допоможе відігнати небезпеку. 

Кінологиня підсумовує, що головне правило — це не боятись і впевнено себе поводити.

Опитування

Чи заважають вам безпритульні собаки на вулицях Вінниці?

Читайте також: 

Чому стерилізація безпритульних тварин не зменшує їх кількість на вулицях Вінниці 

Лікували ковід за гроші хворої чи коштом лікарні? Про конфлікт в тиврівській районці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • Наталія Асадчих

    На Дубовецькій  біля готелю Енергетик., дві великих собаки постійно гавкають, що моя дитина боїться йти до школи, і четверо цуценят, вже великих. Собаки без кліпси, не стерелізовані. Цуценята швидко виростуть і буде 6 великих собак . ЧОГО МОЯ ДИТИНА МАЄ ХОДИТИ ПЕРЕЛЯКАНА? ПРИЙМІТЬ ЯКІСЬ МІРИ БУДЬ ЛАСКА!
  • Сергей Плейтика

    Келецкая 114 (Вишенка), последнее время в дворе крутятся ребята с чужих домов, и приводят с собой стаю бродячих собак 5-7. В результате дети нашего дома не могут пойти играть на площадку, потому что боятся, стая напала на мужчину зимой, и он упал сломал ногу, постоянно бросаются на проезжающие автомобили, или пробегающего спортсмена. И нет никакого способа законным образом запретить им приходить к нам в двор, и приводить собак. При этом собаки все чипованые :-( на ультразвуковые отпугиватели часть убегает, а часть наоборот агрессивно бросаются на человека. Животных жаль, да, но своих детей жаль больше.
  • Ксения Муляренко

    Як тваринам захистити себе від неадекватних "яжематерей" та їх виродків?????

    Катерина Паянок reply Ксения Муляренко

    Ксения Муляренко виходить, ви теж чийсь виродок🤷‍♀️
  • Євген Коваль

    Статья говно, а заголовок писал кот что-ли?

keyboard_arrow_up