Охочих керувати Вінницею у 2000 році було 39. Переміг той, за кого агітував Гонгадзе

Охочих керувати Вінницею у 2000 році було 39. Переміг той, за кого агітував Гонгадзе
На виборах міського голови Вінниці у 2000 оці 15 кандидатів з 39 зняли свої кандидатури
  • Рекорд за кількістю претендентів на міського голову тримається з 2000 року.
  • Тоді ж було встановлено й антирекорд.
  • Кого обрали мером Вінниці 20 років тому?

Міським головою Вінниці у 200 році став Володимир Ваховський. На виборах 11 червня його кандидатуру підтримали 27052 виборців (32,19%).

На другому місці був Іван Бондарчук. Його кандидатуру підтримали 10571 виборець.

Третє місце дісталося Василю Жорноклею (8321 голос), на четвертому Сергій Щетинін (8210 голосів). Андрій Рева набрав 3693 голоси, Володимир Скомаровський — 3539, Іван Сорока — 1022 голоси. Найменше голосів було в Анатолія Махлая, 113.

Відео дня

Ваховський переміг на всіх виборчих дільницях, крім однієї. На дільниці №20 його випередив Володимир Скомаровський.

Жодного з кандидатів не підтримали 3107 тих, хто прийшов на дільниці і взяв участь в голосуванні.

Переможець набрав голосів більше, ніж загалом його конкуренти, які посіли 2-4 місця.

Антирекорд участі в голосуванні

Антирекордом тієї виборчої кампанії 20-річної давнини стала надзвичайно низька явка виборців. На виборчі дільниці прийшли 29,3 % виборців. Це — 82 тисячі 098 людей. Загалом у місті нараховувалося 280 тисяч осіб, що мали право голосу.  

Кандидатуру Ваховського підтримувала Народно-демократична партія (НДП). За такого кандидата агітував Петро Порошенко, тоді він був депутатом парламенту.

Не всім відомо, що у команді Ваховського працював журналіст з Києва Георгій Гонгадзе. Той самий, чиє прізвище нині знане у багатьох країнах світу. У тому ж році журналіста фізично знищив режим Кучми.

Пригадую, коли представники вінницьких ЗМІ уперше побачили Георгія. Було це на одній з прес-конференцій. Вона відбувалася на Соборній в офісі НДП.

На вулиці стояла спека. Ми вже зайняли місця у залі. В цей час на порозі з’явився високий чоловік з волоссям чорним, як вороняче крило. На плечі звисала сумка на довгому ремені.

Але не цим найперше привернув увагу. Був одягнений у шорти. Нині у такому вбранні приходять не тільки на прес-конференцію. Тоді у залі ніхто, крім незнайомого гостя, не мав такого «пляжного» вбрання. Сказали, що це журналіст з Києва, який допомагає агітувати за Ваховського.

Гонгадзе почувався розкуто. У середині вересня з Києва надійшла сумна звістка — зник журналіст Георгій Гонгадзе. Пізніше його тіло без голови знайшли у Таращанському лісі.

«Кінець Дворкісіади»

Так назвав свою статтю, надруковану одразу після виборів у «Вінницькій газеті», тодішній заступник міського голови Вінниці Володимир Бондарчук. Він 15 років перебував на цій посаді. Багато років працював з Дмитром Дворкісом.

Сам Дворкіс не виставляв свою кандидатуру. На той час він вершив державні справи у парламенті як народний депутат України. Входив до фракції політичної партії «Громада», створеної Павлом Лазаренком.

У списках претендентів на посаду голови Вінниці були представники Дворкіса. Зокрема, Бондарчук назвав Андрія Реву, Інну Бєлову.

У статті сказано: «представники команди Дворкіса загалом добилися аж 6,9% голосів на всіх. Амінь!».

За збудовану «Райдугу» отримав... догану

На час обрання міським головою 58-річний Володимир Ваховський працював заступником голови ОДА. Він не був типовим чиновником. Вирізнявся людяністю і м’яким характером. За фахом будівельник. Очолював будівельні організації «Вінницяжитлобуд», «Облбудтрест», «Вінницький проектний інститут», відділення Фонду держмайна в області.

За його керівництва у Вінниці збудували низку об’єктів, які дотепер служать людям. Було це ще до його обрання на посаду керівника міста. Серед них — міський стадіон «Локомотив». При ньому почали зводити 9-поверхові панельні будинки замість 5-поверхових. Водогін на «Вишеньку» також проклалди організації під керівництвом Ваховського.

Одна з таких споруд кіноконцертний зал «Райдуга» у Центральному парку. Аналогічну будівлю «зеленого» театру перший секретар обкому партії Василь Таратута побачив у Прибалтиці. Захотів, щоб такий зал був у Вінниці. На такі об’єкти у радянські часи складно було «вибити» державні кошти. Вирішили будувати власними силами.

За проект і будівництво відповідали організації, які очолював Ваховський.

Зал на 2000 місць збудували. Не без пригод. Наприкінці робіт хтось з вінничан поскаржився у Київ і Москву, що у Вінниці руйнують парк. Почали приїздити комісії. Порушення довго шукати не довелося — у затверджених планах такий об’єкт не значився.

Комісіям споруда теж подобалася, але… Ваховському оголосили догану. Як він говорив, єдину за час роботи. А його загальний трудовий стаж складав 55 років.

Їдемо по мосту, який може провалитися

Уже після обрання на посаду міського голови Ваховський спілкувався з тодішнім президентом Леонідо Кучмою. Було це під час приїзду глави держави до Вінниці.

Володимир Костянтинович так згадував про ту зустріч. Казав, що під час поїздки містом шлях пролягав через центральний міст.

— Леонід Данилович, а ми назад по цьому мосту можемо не проїхати, — усміхаючись, сказав Кучмі.

Той здивовано перепитав: «Чому?»

— Бо він може завалитися, — відповів Ваховський і розповів, що міст давно потребує капітального ремонту.

У 2001 році кошти вдалося отримати. Це далося непросто ще й тому, що не була готова проектна документація на ремонт.

Десь вірили на слово, що проект готовий і підписували потрібні документи, десь обіцяли доставити пізніше. Тим часом день і ніч працювали над виготовленням документації.

Має відзнаку «За заслуги перед Вінницею»

Майже два роки очолював місто Володимир Ваховський — з 12.06.2000 по 02.04.2002 рік. До речі, за цей час відновили будівництво школи у селі Пирогово. Стала до ладу друга міська стоматологічна клініка. Ввели в експлуатацію три фельдшерсько-акушерські пункти. Зрештою, завершили довгобуд підземний перехід на вулиці Пирогова біля ринку «Урожай».

Ваховський запам’ятався добрим поглядом очей і приємною усмішкою на обличчі. На це звертали увагу не тільки його друзі чи колеги по роботі. Кожен, хто з ним спілкувався, відчував його людяність.

Його не стало у 2013 році. Звела зі світу важка онкологічна хвороба.

Крім низки державних нагород, які отримав Ваховський за життя, його удостоїли відзнаки «За заслуги перед Вінницею». Сталося це за керівництва містом Володимира Гройсмана. Він вручав відзнаку вдові Володимира Костянтиновича.


Читайте також:

Соломонове рішення міськради. 30 років тому у Вінниці уперше підняли синьо-жовтий прапор

Вінничанин дав гроші на пам’ятник Івану Гонті і гайдамакам. Де встановлять скульптурну композицію?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Тамара Мельник

    Міським головою Вінниці у 200 році став Володимир Ваховський

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/39-ohochih-keruvati-vinnitseyu-bulo-u-2000-rotsi-peremig-toy-za-kogo-a-11153143.html

    Хоть перечитівайте иногда, что пишите

  • Ols Kat

    Его называли "наш английский мэр"
  • vova

    За кого это голосовать на местных, по округу баллотируется такое третьесортное, что ничего бы не доверил. Тем не менее, в нашей грустной стране этот ширпотреб будет местной властью. Что ж подлать, раз население в большинстве ширпотреб, такое и лезет во власть из этого самого населения. Это ппц. Чему потом удивляться что ширпотреб кругом...Какой нарид, того же качества и власть.

    Михаил reply vova

    поддерживаю
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up