Профтехучилища мають працювати офлайн: важлива практика. Яким буде навчання у вінницьких закладах?

Профтехучилища мають працювати офлайн: важлива практика. Яким буде навчання у вінницьких закладах?
В Центрі професійно-технічної освіти №1 готуються до нового навчального року в очному форматі
  • У Міністерстві освіти і науки надали рекомендації щодо організації нового навчального року в закладах професійної освіти, у тому числі — почати його 1 вересня.
  • За рішенням Міносвіти, в новому навчальному році ПТУ мають працювати в очному форматі, але за умов наявності укриттів.
  • Чи погоджуються з таким рішенням керівники профтеучилищ Вінниці і чи готові їх заклади до навчального року?

Майже за місяць розпочнеться новий навчальний рік. Раніше у Міносвіти повідомили, що для шкіл навчання стартує 1 вересня, вишам та училищам рекомендовано розпочати заняття з середини серпня.

Наразі відомо, що школи і профтехучилища Вінниці підуть на навчання з 1 вересня, виші — з 15 серпня (деякі нам сказали, що це ще не вирішили). Заклади вищої освіти, відповідно до законодавства, автономні, і остаточне рішення про початок освітнього процесу офлайн чи онлайн ухвалюватимуть ректори вишів, директори коледжів та вищих професійних училищ.

Крім того, навчальний процес за класно-урочною системою в новому році не буде можливим за відсутності у навчальних закладах спеціально обладнаних укриттів.

Відео дня

Для перевірки наявності укриттів у закладах освіти та їх стан, у всіх регіонах України при обласних військових адміністраціях створили спеціальні комісії. До складу комісій входять голови військових адміністрацій, представники Державної служби надзвичайних ситуацій і представники місцевої влади. Їх перевірки тривають саме зараз.

Якими мають бути укриття?

За повідомленням Міністерство освіти і науки, відповідно до рекомендацій, укриття мають розташовуватися в підвальному (підземному) приміщенні, на цокольному чи на першому поверсі (за умови забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями), бути у складі основної будівлі закладу освіти або безпосередній близькості (до 100 м).

Крім того, укриття повинні мати електроживлення, штучне освітлення, системи водопроводу та каналізації. За відсутності в об’єктах будівництва водопостачання та каналізації, укриття повинні містити окремі приміщення для встановлення виносних баків.

Також укриття повинні мати не менше двох евакуаційних виходів, один з яких може бути аварійним (у разі планування укриття у споруді подвійного призначення або найпростішому укритті місткістю менш як 50 осіб, допускається наявність одного евакуаційного виходу).

Через укриття не повинні проходити водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньобудинкових інженерних мереж).

Основні приміщення, призначені для укриття населення, повинні мати примусову або природну вентиляцію та інше.

Журналісти «20 хвилин» дізналися, як ведеться підготовка до нового навчального року у закладах профтехосвіти? Чи готові вони до офлайн навчання під час війни? Чи облаштовані їх укриття?

Навчання в профтехучилищах

МОН пропонує закладам професійної освіти почати перший семестр навчального року 1 вересня та завершити 1 грудня 2022 року, другий почати 15 лютого і завершити 30 червня 2023 року. Вступну кампанію в профтехучилищах рекомендовано продовжити до 1 листопада 2022 року.

У новому навчальному році ПТО мають працювати в очному форматі — для такого типу навчальних закладів це необхідно, адже важливу роль відіграє практика.

— Робочі професії є цінними для України, — заявила генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік. — Ефективне навчання стає можливим за умови поєднання тривалої практики і теорії. Саме тому ми рекомендуємо профтехам починати навчання в очному форматі. Ми вже напрацювали перелік заходів із забезпечення безпеки всіх учасників освітнього процесу. Зокрема, закладам до початку нового навчального року необхідно обладнати укриття та правильно організувати евакуаційні шляхи. 

Після російського вторгнення приміщення шкіл, вишів і ПТО на вільних від окупантів територіях стали прихистком для тисяч біженців. Наразі для них шукають нові місця розміщення, а на самі будівлі чекає ремонт та адаптація під умови воєнного часу.

Відтепер, щоб почати навчальний процес у ПТО, там має бути належним чином обладнане укриття з запасами води, продовольства та медикаментів, повинні бути відпрацьовані заходи безпеки та проведені навчання серед учнів, педагогів та персоналу.

Втім, всі розуміють, що в країні війна, а тому — залежно від безпекової ситуації, за рішенням обласних військових адміністрацій, може бути ухвалене рішення про переведення освітнього процесу на дистанційну або змішану форму.

Про онлайн-ресурси для учнів профтехів чиновники подбали заздалегідь. Звісно, онлайн-курси для майбутніх будівельників, монтажників, сантехніків, швачок і слюсарів — звучить досить дивно, проте, такі реалії часу.

Практичні навички для них важливі

Спілкуючись з директорами училищ Вінниці, які разом з колективом та педрадою приймають рішення, в якому форматі вести навчальний процес в умовах війни, ми почули дві думки.

  • Одні категорично проти класно-урочної системи, оскільки не можуть нести відповідальність за безпеку учнів. До того ж стан наявних підвальних приміщень далекий до умов, які розписали в Міносвіті. Навіть, щоб належно їх обладнати — до початку нового навчального року не вистачає ні часу, ані коштів.
  • Інші керівники закладів профтехосвіти навпаки категорично проти навчання онлайн. Адже вони готують фахівців, які без практичних занять не стануть справжніми професіоналами. В таких закладах укриття майже готові до експлуатації.

Директор Центру професійно-технічної освіти №1 Валерій Дяків — за навчання в очному форматі і за змішаною формою, з практичними заняттями в училищі і на підприємствах.

— Ми разом з колективом та педагогічною радою вирішили, що в нашому закладі відбуватиметься навчання офлайн і за змішаною формою, — розповідає Валерій Дяків. — Ковідний період показав, що рівень знань погіршилась у студентів, тому ми готуємо заклад до безпечного освітнього процесу.

Валерій Дяків, директор ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1» 

Головне, як каже директор центру ПТО, дотримуватися безпекових умов та інструкцій з цивільного захисту. А укриття можна оздобити і з підвальних приміщень. Практичні навички ж онлайн здобути неможливо.

— Наші випускники працюють на підприємствах критичної інфраструктури, підприємства оборонної промисловості, тому практичні навички для них важливі, — говорить керівник закладу. — Дистанційна освіта цього не дасть. Навіть роботу кухарів під час практичного навчання має оцінити майстер, дистанційно це важко зробити. А в нашому центрі профтехосвіти, крім кухарів-кондитерів, також готують будівельників, верстатників, слюсарів, електромонтерів, ювелірів. Тобто такий спектр професій, який надзвичайно актуальний в наші часи. Але вони потребують значного  практичного засвоєння. А для цього у нас є високопрофесійне кадрове забезпечення, потужна матеріально-технічна база, відповідні виробничі майстерні і лабораторії, умови яких максимально наближені до умов реального виробництва. 

— Підприємства міста та області задоволені якістю підготовки наших фахівців, — продовжує керівник. — Сьогодні ми повинні зробити максимум, щоб підвищити оборонну здатність нашої країни. За рахунок наших професій ми по багатьох напрямках це робимо.

Майстерні Центру професійно-технічної освіти №1

Авторка цієї статті також зв'язувалася з кількома директорами інших училищ Вінниці. Втім, тамтешні керівники відмовилися коментувати на загал організацію безпеки своїх учнів, побоюючись розголошувати такі дані без дозволу Військової адміністрації.


Читайте також:

Повернення за парти з 1 вересня. Дізналися про готовність укриттів у вінницьких школах

«Поки війна — ніякого офлайн навчання». Вінничани про те, чи пустять дітей у школи з 1 вересня

Аграрний відновлює навчання в аудиторіях. Як в університеті подбали про безпеку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Павел Прис

    А, ковідка нічому не навчила?
    Всі мають сидіти дома!
    Ми ж -- європейці!!

keyboard_arrow_up