«Ми тільки навчаємось навчати». Викладачі університетів про онлайн освіту у вишах і в школах їх дітей

«Ми тільки навчаємось навчати». Викладачі університетів про онлайн освіту у вишах і в школах їх дітей
  • Початок навчального року у вересні, звичні уроки та лекції, випускні та інші заходи залишаться в минулому. Новий навчальний рік буде дистанційним, його організовують за новими правилами, прописаними Кабінетом міністрів.
  • Що на це скажуть викладачі вінницьких університетів, а по сумісництву батьки дітей-школярів — читайте в публікації.

Про дистанційну освіту, директор соціально-економічного інституту, проректор з наукової та міжнародної діяльності  університету "Україна" Ганна Давиденко відгукується  схвально, але якщо це онлайн навчання стосується вищих навчальних закладів. Середня школа, за власним спостереженням освітянки, до таких нововведень поки не готова.

— Університет Україна мав досвід дистанційного навчання і до карантину, — каже доктор педагогічних наук Ганна Давиденко. — З 2006 року практикували онлайн лекції.Сучасна освіта не стоїть на місці, тому ставлюся до цього схвально. Але що я пережила за карантин, як мама 12-річної школярки, — то інша справа. Звісно, були такі педагоги, що швидко включилися в процес,через зум проводили онлайн конференції. Дітям було цікаво і корисно. Але це були виключення. Більшість шкільних вчителів навіть технічно не знали, як це зробити — просто в загальний чат у вайбер кидали домашнє завдання. Тоді таке навчання лягало на плечі батьків. І ти, крім викладацької і адміністративної роботи в університеті, замість вчителя маєш пояснити шкільний матеріал власній дитині, допомогти виконати вправи і знайти змогу, як переслати виконане завдання.Це вам не європейські школи. де держава забезпечує вчителів ноутбуками і планшетами. І це я говорю про вінницькі школи, а що робити дітям і вчителям в селі? Одним словом, наших шкільних вчителів ніхто не вчив, як проводити уроки дистанційно. Скандинавські країни, давно і якісно практикують дистанційну освіту, власне Київ, Харків і Одеса теж у цьому плані прогресивні. Ми тільки навчаємось навчати.

Відео дня

Що стосується доньки Ганни Давиденко Євгенії, вона задоволена таким перебігом подій.

— Женя у нас спортсменка, займається спортивним плаванням і має перший дорослий розряд,— розповідає мама Аня, —  звісно, вона радіє, що уроками можна займатися онлайн і більшість часу проводити в басейні.

В. о. завідувача кафедри української мови Донецького національного університету імені Василя Стуса Людмила Коваль теж ділиться своїм досвідом онлайн освіти, як педагог і мати двох школярів-підлітків. Каже, що плюс дистанційного навчання полягає у тому, що явка студентів у вишах надзвичайно висока у порівнянні з денним. Що не скажеш про уроки в середній школі.

 — ДонНУ  давно готувався до переходу на дистанційне навчання, тому у нас не було проблем із організацією навчальної  діяльності, — розповідає доктор філологічних наук. — Студенти відповідально ставилися до навчання: онлайн заняття відвідували більше, ніж коли навчальний процес відбувався в аудиторіях. Навіть студенти індивідуальної форми навчання, бо всі були вдома на карантині. Ми спільно переглядали тематичні відеороліки, користувалися іншими інтерактивними методами. Крім навчання, у нас була можливість приділити більше уваги виховній роботі студентів, проводили флешмоби.

Що стосується середньої школи, на думку Людмили Коваль, вона не готова до дистанційної освіти.

— Не всі вчителі моїх доньки та сина виходили на он-лайн діалог. А перевірка домашнього завдання через вайбер або на пошті — це не навчання, — розповідає Людмила.— А ті викладачі, які проводили уроки дистанційно, вони робили це не вміло. Діти розповідають, що з цієї причини на зв'язок у скайп виходила половина класу, тобто біля вісімнадцяти із тридцяти учнів. Одним словом, шкільні вчителі не готові до дистанційного навчання. Але не слід забувати, що ми живемо у досить динамічний час, і щодня маємо приймати нові виклики. Тому вчителі мають навчитися швидко пристосовуватися до нових реалій, і навчати цьому учнів.


Читайте також:

Класно-урочне чи дистанційне навчання? Що чекає на вінницьких школярів у вересні

Восени школярі можуть повернутися до дистанційного навчання

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (128)
  • Вадим

  • Алла Недобийчук

    Нас знищують,знищили медицину,тепер добивають освіту,їм потрібні неосвічені ,якими можна маніпулювати.

    Ols Kat reply Алла Недобийчук

    Освiченими теж можна манiпулювати, он в СРСР такi всi освiченi були аж воду вiд телевiзора заряджали

    sdnfsdnfnsdfn reply Ols Kat

    Вот Вы сами и охарактеризовали качество "самого лучшего в мире савецкава образования" xD. Кто хочет - учится, кто нет - становится зелебобами. Так было и так будет.
  • Yana Kachka Yarmolenko

    Совсем уничтожить знания у детей. Родители будут учить а учителя получать зарплату
  • Мирослава Іваненко

    А як щодо дітей які перейшли з 4 в 5й клас? А деякі взагалі в інші школи! Тож підсумовуємо... спортзали, ресторани і все інше можна відвідувати а школи ні! Не бачу логіки і здорового глузду. А ще батькам потрібно покидати роботу. Бо хтось має пояснювати дітям матеріал, вмикати зум, скайп чи заходити на платформу. Та  є одна маленька проблемка за інтернет потрібно платити гроші, а сидячи в дома їх не заробиш.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up