Канікули до 10 січня, далі все вирішить локдаун. Що чекає освіту в новому році?

Канікули до 10 січня, далі все вирішить локдаун. Що чекає освіту в новому році?
  • Через локдаун школярам молодших і старших класів можливо продовжать канікули або з 10 січня всі навчатимуться дистанційно. Це вирішиться після свят, — говорять у міському департаменті освіти.
  • Які ще будуть нововведення в освітній галузі в році прийдешньому і яким був навчальний коронарік, що вже минає?

Учням вінницьких шкіл вже розіслали табелі, і з 31 грудня вони перебуватимуть на новорічних канікулах, до 10 січня включно. Однак з 8 по 24 січня 2021 року в Україні діятиме локдаун. У зв'язку з цим Міносвіти рекомендувало школам взяти ці дні як канікули або запровадити дистанційну освіту.

Чи будуть продовжені канікули в загальноосвітніх навчальних закладах нашого міста, поки достеменно не відомо. В січні міська влада переглядатиме це питання. Так чи інакше, в локдаун школи будуть зачинені, повідомила Оксана Яценко, директор департаменту освіти Вінницької міської ради.

— Після новорічних свят ми будемо вирішувати, продовжувати канікули школярам через локдаун чи вони повернуться до дистанційної освіти, — говорить керівник освітньої галузі. — Це стосується і учнів молодших класів, які до цього навчалися за класно-урочною системою. Міністерство освіти, департаменти можуть тільки рекомендувати. Рішення про зміну структури навчального року ухвалюється педагогічними радами шкіл. Водночас до нас звернулися директори шкіл з пропозицією продовжити перший семестр, щоб вчасно закінчити навчальний рік. За законом «Про повну загальну середню освіту» чітко вказано, що тривалість навчального процесу не може бути меншою, ніж 175 робочих днів, тривалість канікул — не менше 30 днів. А чим довше будуть осінні, зимові та весняні канікули, то пізніше буде завершення навчального року. Закон вказує, що кінцевий термін завершення навчання — до 1 липня.

Відео дня

За словами Оксани Яценко, у Вінниці найближчим часом не планують повертати звичайний або змішаний формат навчання для старшокласників через високий рівень захворюваності на COVID-19 у місті. Також керівник управління нагадала, що у нас є своя місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка приймає рішення по Вінницькій міській ОТГ, а також педради шкільних колективів, які вирішують, як у їх навчальних закладах відбуватиметься навчальний процес в період карантину.

— На жаль, ситуація з рівнем захворюваності не покращується, — каже директор департаменту освіти. — Я спілкуюся з колегами з інших обласних центрів й мені відомо, що в тих обласних центрах, де продовжувалося змішаний або звичайний формат навчання, суттєво підвищились показники захворюваності. Відповідно, там були змушені приймати рішення про переведення учнів на дистанційну освіту.

Про складнощі дистанційки

— Погоджуюся з думкою, що ніщо не замінить живого спілкування з учителем, що дітям потрібна соціалізація, і я розумію, як важко батькам, — каже Оксана Яценко. — Але зараз створено вайбер-групи, де можна говорити з вчителями щодо освітнього процесу. Якщо у вас, батьки, виникає питання щодо організації дистанційного навчання, звертайтеся насамперед до класного керівника, директора. Якщо вам не допомогли — звертайтеся в департамент освіти, ми обов’язково промоніторимо ситуацію і вирішимо питання.

Про позитивний початок освітнього 2021-го року. З 1 січня 2021 року посадові оклади освітян збільшаться на 20%. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. В свою чергу МОН підготувало законопроект щодо соціальних гарантій педагогічним і науково-педагогічним працівникам у разі захворювання на коронавірус. Учням, які найкраще складуть ЗНО з наступного року видаватимуть по п’ять тисяч гривень.

Яким був шкільний коронарік

Епідемія коронавірусу внесла корективи у різні сфери життя, в тому числі й у освітній процес. Вчителі терміново вдосконалювали свої навички володіння цифровими інструментами, інформаційно-комунікативними технологіями, новими педагогічними підходами та методиками. Вимушене дистанційне навчання стало викликом для всіх: вчителів, учнів та батьків.

Вінницькі школи змушені були піти на дистанційне навчання через різкий стрибок пандемії і велику кількість хворих учнів і педпрацівників наприкінці вересня. Учні молодших класів навчалися в класах. 

Перед початком нового навчального року Вінницька мерія виділила більше чотирьох мільйонів гривень на засоби захисту для шкіл міста.

В грудні мерія виділила додаткові кошти на придбання 200 ноутбуків та 60 настільних комп’ютерів для шкіл (відеотрансляція уроків). 

Для зручності переходу учнів і вчителів на онлайн навчання було створено цілу низку платформ для дистанційного навчання. Ще в 2006 року міська рада створила лабораторію інформаційно-комунікаційних технологій на базі фізико-математичної гімназії №17. Завдяки цьому, в березні, стали доступними матеріали понад 12 000 уроків з різних предметів та тестів.

Кожен загальноосвітній навчальний заклад сам для себе обрав освітню інтернет-платформу для навчання та спосіб інформування батьків про успішність дитини. Незабаром в українських школах запускають електронні щоденники і шкільні журнали. Наразі у Міносвіти підписали наказ про початок тестування е-версії щоденників.
 

Читайте також:

З наступного року видаватимуть по п’ять тисяч гривень тим, хто найкраще складатиме ЗНО

Вінницькі школярі перейдуть на електронні журнали та щоденники. Що про це кажуть освітяни?

Через локдаун у січні будуть додаткові канікули в школах Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up