Варили німецьким дітям борщ, вчили гопака і колядок. Вінницький ліцей №27 увійшов до ЮНЕСКО

Варили німецьким дітям борщ, вчили гопака і колядок. Вінницький ліцей №27 увійшов до ЮНЕСКО
  • Ліцей №27 — єдина у Вінниці асоційована школа ЮНЕСКО. Завдяки міжнародній організації учні ліцею отримали унікальну можливість долучитися до освітянського проекту, відвідавши Німеччину.

Вінницький ліцей №27 увійшов до складу Координаційної Ради представників Мережі асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні 14 грудня 2023 року. Цьому передувала активна та кропітка робота ліцейної спільноти, яка налагоджує зв’язки з навчальними закладами Європи та світу і розвиває дитячу дипломатію.

Свідченням цього стала поїздка ліцеїстів до мальовничого містечка Текленбург (Німеччина), де юні вінничани протягом трьох тижнів набули нового досвіду, налагодили співпрацю з німецькими школярами асоційованої школи ЮНЕСКО Graf-Adolf Gymnasium.

Під час перебування за кордоном ліцеїсти не тільки милувались краєвидами Німеччини, але й проявили себе у різних видах діяльності. 

Відео дня

Юні вінничани відвідували уроки та гуртки разом із німецькими друзями, вивчали основи акторської майстерності, брали участь у постановці сцени з трагедії «Ромео та Джульєтта», разом вальсували, співали, пекли печиво та відпочивали. 

Спільні уроки хореографії стали до вподоби німецьким друзям і за кілька днів вінничанам вдалось навчити їх елементам українських народних танців. Тепер у Graf-Adolf Gymnasium залюбки виконують «гопаки», «підскоки», «голубці».

— Завдяки спільним активностям учні ближче познайомилися один з одним, вільно спілкуватися англійською, хтось мав нагоду покращити, а дехто тільки розпочати вивчати німецьку, а також майстерно навчали німецьких школярів української мови, — зазначив директор ліцею №27 Олексій Терновой. 

Кожен день був наповнений відкриттями: прогулянки величними парками, дегустація найсмачніших страв, знайомство з культурою та традиціями Німеччини.

У перший день Адвента вінничани приготували справжній український борщ і частували ним нових друзів. Українські колядки і щедрівки підкорили мера Текленбурга своєю милозвучністю, а 4 грудня на шкільному радіо GAG вперше прозвучала колядка двома мовами (українською та німецькою) у виконанні учнів Вінницького ліцею №27.

Назавжди залишаться в пам’яті атмосфера тепла, родинного затишку та дружби, які подарувала учням ліцею № 27 Graf-Adolf Gymnasium. А прощальна вечірка і виконання хором дітей і батьків гімназії гімну українських січових стрільців «Ой у лузі червона калина» німецькою, англійською та українською мовами зі свічками миру та сльозами на очах назавжди у пам’яті й серцях юних вінничан.

— Спільно посаджене з німецькими друзями дерево миру, яке прикрасили українською символікою, листівками та побажаннями, зростатиме на галявині Текленбурга і буде нагадувати про незабутній відпочинок, цінний досвід, емоції та яскраві враження, які діти прожили протягом трьох тижнів, — розповідає керівник навчального закладу.

Подорож до Німеччини відкрила перед учнями Вінницького ліцею можливості відкриття нового світу. Починаючи з захоплюючих визначних місць Берліну, де сучасність та історія зливаються в одне ціле, до чарівних середньовічних містечок, що розкидалися по всій країні. Мюнстер зачарував історичними будівлями та колоритним різдвяним ярмарком, Оснабрюк запам'ятався найбільшим світловим зоопарком Zoo-Light, а Текленбург залишив незабутні спогади у кожного ліцеїста.

— Співпраця нашої школи з ЮНЕСКО надає безліч переваг, — говорить учениця 10-А класу Юлія Москалик. — Це дає нам доступ до міжнародних програм, ініціатив, розширює наші знання про інші культури, мови, традиції, як це було з Німеччиною. Це створило можливість співпраці з учнями усього світу, завдяки цьому  ми можемо зрозуміти систему навчання за кордоном. Ця подорож була безцінним досвідом для нас: комунікація з німецькими підлітками відкрила нові можливості для культурного обміну і дружби.

— Ми висловлюємо велику вдячність Національним комісіям у справах ЮНЕСКО ФРН та України, а також директору Вінницького ліцею №27 Олексію Андрійовичу Терновому за можливість розвиватись, подорожувати та за те, що ми змогли відволіктись від ситуації в Україні, відпочили від повітряних тривог та просто насолодитися спокійним мирним життям, — сказала учениця 11-Б класу Домініка Лютюк.

Вінницький ліцей №27 відомий не лише міжнародною співпрацею, а й здобутками в навчанні та спорті, допомозі ЗСУ.

— Вирізнятися з поміж інших, прагнути більшого, бути у постійному пошуку кращих освітянських ідей — такий шлях обрала родина Вінницького ліцею №27, — зауважила завуч з виховної роботи ліцею Богдана Лютюк. — Благодійність, високі досягнення в навчанні та у спорті, міжнародна діяльність — родзинки, якими пишається шкільна родина.

 

Читайте також:

Як у школах змінився підхід до вивчення англійської мови? Розповідають вінницькі фахівці

У другому ліцеї відкрили клас безпеки. Таких класів у громаді уже 13

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила

    Молодці

keyboard_arrow_up