«Робимо це заради України». У 27-му ліцеї зібрали понад двісті тисяч гривень та передали їх захисникам

«Робимо це заради України». У 27-му ліцеї зібрали понад двісті тисяч гривень та передали їх захисникам
  • Завдяки проведенню благодійного ярмарку в одному з навчальних закладів Тяжилова, вдалося зібрати чималу суму для потреб військових. Поговорили з учнями та ученицями про важливість таких заходів й те, чому діти мають брати у них активну участь. 

На шкільному подвір'ї купка першачків підіймає над головою коробку з двомастами тисячами гривень та починає скандувати: «Перший-В, перший-В, перший-В». «Слава Україні!» — каже після цього один з малюків. «Героям Слава!» — відповідають усі присутні. Приблизно так підбивали підсумки благодійного ярмарку, що його провели у ліцеї №27. 

Захід відбувся 5 вересня у Міжнародний день благодійності. Чи не весь двотисячний освітній заклад та батьки ліцеїстів об'єдналися навколо цього дійства. Вони пекли, варили, крутили, смажили, ліпили, готували різноманітні страви — усе це заради того, аби зібрати якомога більше коштів. 

Відео дня

— Вперше такий ярмарок ми провели навесні. Тоді вдалося зібрати 170 тисяч гривень. Цього разу ми перевершили самі себе — виторгували 221 тисячу, — розповідає заступниця директора ліцею Богдана Лютюк. — Робимо це заради майбутнього наших дітей та України. Невдовзі на ці кошти придбають чимало корисного для наших оборонців. 

Богдана Лютюк

Зібрані кошти передали громадській організації «Загартовані серця», яка опікується військовими від початку повномасштабної війни (Більше про їхню діяльність читайте у репортажі ТУТ). Один із засновників ГО волонтер Олександр Царевський розповідає, що гроші направлять на придбання квадрокоптера для 10-го батальйону 59-ї бригади; буржуйок для 2-ї роти 2-го механізованого батальйону 3-ї ОШБр; та закуплять інфузомати та монітори пацієнта для хлопців та дівчат з 23-ї військово-санітарної летючки, які займаються евакуацією поранених з передової у тилові госпіталі. 

Олександр Царевський

Дізнавшись, куди направлятимуть зібрані кошти, до ярмарку приєдналася більшість ліцеїстів. Вони зізнаються, що їм приємно бути дотичними до майбутньої перемоги України. 

— Такими заходами ми подаємо першокласникам приклад, прищеплюючи їм любов та повагу до наших ЗСУ. Крім того, ми зібрали чималу суму, яка піде на придбання корисних речей для оборонців, — розповідає учень 11 класу Ілля Мотайлов. — Мої батьки військові. Коли вони дізналися про ярмарок, то одразу дали мені кошти, щоб я міг тут закупитися, таким чином долучившись до збору.

Після 11-го класу Ілля планує вступати до Харківського університету Повітряних Сил. Батьки, каже він, схвалюють його вибір. Над майбутньою спеціальністю ще думає, але свого кумира, зізнається, вже давно знайшов — військового льотчика Вадима Ворошилова з позивним «Карая». Саме він минулого року захищав небо над Вінницею від ворожих ракет та дронів-камікадзе.

Ілля

Товариш хлопця з паралельного класу Владислав Буткалюк також зізнається, що бачить себе у військовій справі. Однак над конкретною професією ще думає. 

— Поки наші воюють там — ми тут також маємо їм чимось допомагати. Наш ярмарок — це хороший приклад, як це можна зробити. Військовим, думаю, дуже приємно, що діти можуть збирати для них такі суми, а потім купувати дрони, аптечки та інше, що дійсно рятує життя. Хочу, щоб всі робили щось, що допомагатиме нашим захисникам триматися, — каже Владислав.

Владислав

Його однокласниця Домініка Лютюк говорить, що в ліцеї навчається чимало дітей, чиї батьки зараз захищають Україну. Дідусь дівчини також військовий. Вона каже, що йому дуже приємно усвідомлювати, що онука активно долучається до підтримки ЗСУ.

— Ми всі зараз маємо навчатися для того, щоб в майбутньому відбудовувати та розвивати Україну. Війна та допомога армії має стояти на першому місці для кожного з нас. Лише так ми переможемо, — міркує Домініка. — Мабуть, не було людини, яка б прийшла на ярмарок і нічого не придбала. Все було смачно, за доступною ціною і всі розуміли заради чого це робиться. Особливо приємно було спостерігати, якими активними були мами учнів початкових класів: вони відпрошувалися з роботи та готували чимало смачного. Завдяки їм вдалося зібрати багато коштів. 

Домініка

Однією з таких була Юлія Марченко, мама учениці 2-го класу. Жінка говорить, що за дві години їхній клас продав смаколиків на кілька тисяч гривень. 

— Як пекарка я не дуже, тому беру харизмою. На ярмарку я продавала все, що напекли ті святі жінки. У підсумку вийшло 4 190 гривень, — розповідає усміхнена Юлія. — Мій чоловік 18 місяців на війні, тому збором коштів на армію я займаюся регулярно. Дуже приємно, що наші діти також залучені до корисної справи і щиро намагаються допомогти. 

Юлія Марченко

Читайте також:

«Усе моє життя, всі мої професії — готували мене до цієї війни». Велике інтерв'ю з Юлією Приймак

«Дві доби пив воду з калюж, повз до позицій». Дмитро Фінашин потрапив до списку Forbes

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Tanya

    1 - В кричали малюки 🥰

keyboard_arrow_up