Як Вінниця пережила епоху «застою» 60 — 80-х років. Історичний гід

Як Вінниця пережила епоху «застою» 60 — 80-х років. Історичний гід
  • Друга половина 60-х — перша половина 80-х pp. XX століття — це один з найбільш складних періодів в історії України, час нагромадження невирішених проблем і застійних явищ в житті суспільства. Саме у цей період практично завершився процес формування сучасної території міста Вінниця.
  • Що з'явилось та зникло у місті в цей час, та чим жила Вінниця
  • Матеріали знайшли у навчально-методичному посібнику «Історія міста Вінниці» Клавдії Малицької.

В 1969 році у місті народився 200-тисячний громадянин. Через десять років у місті вже мешкало 284, 3 тис. чол. Нестача житла була очевидною.

У 60-х pp. були визначені, а згодом і реалізовані плани забудови південно-західної частини міста. На площі 250 га на початку 70-х pp. в основному було завершено будівництво житлового масиву Вишенька: п’яти- і дев’ятиповерхові будинки з усіма комунальними зручностями, школи, дитячі садки, магазини, лікувальні заклади, широкі проспекти, озеленені затишні вулиці.

В середині 70-х pp. На Вишенці вже проживало більше 70 тис. чоловік населення. В цьому мікрорайоні з’явилися такі навчальні заклади, як технікум м’ясної і молочної промисловості, електронних приладів, збудовано велику середню школу. Та, мабуть, найбільшою подією для всієї Вінниці і області стало створення у 1960 році політехнічного інституту на базі філіалу Київського політехнічного інституту. 

Відео дня
Вінницький національний технічний університет, створений на базі Київського політехнічного інституту

Період 1978 −1983 рр. рр. — відзначався посиленням русифікації в місті, антирелігійної пропаганди. Лише дві школи залишилися у місті з українською мовою навчання. Зникали дошкільні заклади з українською мовою. Люди вчилися жити в умовах приписок, галасливих компаній, запроваджених нових радянських свят і традицій, за подвійною мораллю, за новинками побутового словника: «дефіцит», «блат», «з-під прилавка», «дістати».

Масове житлове будівництво міста здійснювалася переважно п’ятиповерховими будинками — «хрущовками». Першою дев’ятиповерховою спорудою зі скла і бетону був будинок побуту «Ювілейний».

Будинок побуту «Ювілейний»

Тоді ж розпочато будівництво готелю «Південний Буг», а також будинку міськвиконкому на Соборній.

Готель «Південний Буг»
Будівля міськвиконкому

У квітні 1972 р. у місті були створені Ленінський, Замостянський і Староміський райони. На рубежі 70-80-х років загальна територія міста зросла до 62 квадратних кілометрів. Простягалося місто зі сходу на захід на 11,2, а з півночі на південь — на 9 кілометрів. Тут проживало 361 тис. чол. Однією з відмінних рис Вінниці кінця 60-х — середини 80-х років було те, що значну частину її території вкривали зелені насадження — лісопарки, сквери, бульвари. До цього слід додати ще й зелене господарство і ботанічний сад, в якому росли цінні деревні й кущові види. У цілому ж на одного мешканця припадало понад 11 кв. м площі зелених насаджень, чим могли похвалитися лише окремі міста в Україні.

У середині 70-х pp. надзвичайно важке становище склалося з дошкільними закладами в місті, бракувало також шкільних приміщень. Близько 66% дітей дошкільного віку відвідували садочки. Коштів у тогочасного керівництва не вистачало не тільки на фінансування культурно-освітніх закладів, а й також на життєво необхідні поліклініки, лікарні, аптеки тощо.

Вінницю важко уявити без Вишеньки та Слов’янки, Кореї та Тяжилова. Саме тоді народжувалися ці нові мікрорайони, щорічно будувалося до 200 тисяч кв. м житла. У місті було відкрито 10 маршрутів міського транспорту. Введено в дію автовокзал «Західний» на 300 пасажирів одночасного прибуття, новий аеровокзальний комплекс аеропорту в Гавришівці, який обслуговував за годину до 400 пасажирів.

Будівля автовокзалу «Західний»

Мережа телефонного зв’язку міста складала в середині 80-х pp. 44 тис. одиниць номерів. Здано було в експлуатацію дві АТС, відкрито 2 поштових відділення. Центральний міський універмаг першим у країні запровадив нову прогресивну форму торгівлі — відкритий доступ до товарів.

Центральний універмаг на площі Гагаріна. 1982 рік

 На середину 80-х років населення міста Вінниці і його гостей обслуговували 309 магазинів і 359 підприємств громадського харчування. За цей час зріс обсяг побутових послуг. Введено в дію завод «Ремпобуттехніка», реконструйовано фабрики «Ремвзуття», «Реммеблі», «Сніжинка».

Протягом 1975-1987 років було газифіковано практично всі райони міста, подвоїлася мережа водоканалізаційних систем. До Олімпійських ігор 1980 р. був реконструйований та значно розширений міський стадіон «Локомотив».

Стадіон «Локомотив». 1980 рік

У місті почали діяти нові лікувальні заклади. Серед них — корпус шпиталю інвалідів Великої Вітчизняної війни, обласна дитяча лікарня, онкологічний і кардіологічний диспансери, поліклініки обласної, 2-ої і 4-ої міських лікарень, міська стоматологічна поліклініка, інші медичні заклади. Додатково було розгорнуто майже 1200 лікарняних ліжок.

Фонтан навпроти головного входу у шпиталь інвалідів Великої Вітчизняної війни

Набувала подальшого розвитку і станція «швидкої допомоги» та дві її філії. Одинокі старі люди отримали притулок у спорудженому інтернаті для пристарілих.
Вінниця другої половини 80-х- початку 90-х років переживала ті ж процеси, які були характерними для всього колишнього Союзу і республіки зокрема:

  • Економіка працювала на ВПК СРСР, а з 1993-1994 років рівень падіння національного доходу досяг 36%.
  • Підприємства міста виробляли підшипники, монітори для ЕОМ, радіодеталі, мінеральні добрива. Бартерні відносини доводили до абсурду систему обміну між підприємствами і до сліз працівників, а в середині 90-х більшість підприємств так і не змогли відновити свої потужності.
  • Дефіцит товарів широкого вжитку на фоні зростаючої тенденції щодо демократизації життя і водночас галопуючої інфляції.
  • Перші кроки міського дискусійного клубу «Істина», першої громадської організації Народного Руху (за перебудову) (1989р.)
  • Радикалізація опозиційного руху: перше політичне голодування (1990 р.), використання нової національної, а в майбутньому — державної символіки.
  • Масова заборгованість по виплатам зарплати, зростання безробіття.
  • «Парад» республік, повний розпад СРСР.
  • Здобуття незалежності Україною.
Учасники дискусійного клубу «Істина», 1989 рік

Читайте також:

Скільки у Вінниці було замків і де вони знаходились. Історичний гід
Скільки у Вінниці мікрорайонів і чому вони так називаються. Історичний гід

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Viktor Kavka

    Українських шкіл було не 2, а щонайменше 6 - перша, третя, п"ята, восьма, дванадцята (або тринадцята) на К.Маркса і одна школа на Вишенці. Можливо, ще була українська школа на Стаоррому місті і М.Хуторах
  • Олексій

    Реферат 9-ти класника а не стаття — хаотично і без послідовності.
  • Ragul

    нам бы сейчас хотя бы 5 лет того застоя что-бы пожить нормально
  • Мыкола

    Всё это неправда,что написал автор/коммунистическая пропаганда/,все эти чудеса,которые продолжаются и сейчас, сделаны за годы незалежности.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up