Скільки у Вінниці було замків і де вони знаходились. Історичний гід

Скільки у Вінниці було замків і де вони знаходились. Історичний гід
  • Вінниця, у сучасних її межах, була заселена як древньоруське місто ще до появи замку Коріатовичів. Громади вінничан проживали на Старому місті, в районах педучилища, лікарні Ющенка, Сабарова та П’ятничан.
  • Розшукали матеріали про те, що відомо історикам про вінницькі замки. Матеріали знайшли у навчально-методичному посібнику «Історія міста Вінниці» Клавдії Малицької.
  • Цю публікацію наші журналісти підготували минулого року, але інформація у ній варта, щоб нагадати знову. Тут дізнаєтеся цікаве з історії нашого міста. 

Поділля —  багатий край, який татари прагнули в будь-який спосіб повернути, потребував захисту. Тому відвойований Подільський улус литовський князь Ольгерд, зокрема Побужжя, передав синам свого брата Коріата — Юрію, Олександру, Костянтину та Федору, які мали облаштовувати оборонні споруди навколо уже існуючих поселень: «... тогды в Подольской земли не был ни один город ни древом рубленный, а ни камением боудованый..».

Родовий герб Коріатовичів

На думку відомого дослідника історії міста В.Д.Отамановського «...Коріатовичі збудували вінницький замок біля осади Вінниці, що існувала тут іще перед Коріатовичами. Коріатовичі лише використали цю давню осаду в своїй системі оборони і військово-адміністративної організації як матеріальну базу для утримання фортеці. Вони саме тут вибрали місце для замку, бо саме тут, на лівому березі Богу, в районі Староміського плато, вони знайшли найкращу в цілій околиці природничу оборонність».

За іншою версією біля гирла Віннички, навпроти острова Кемпа, неподалік сучасної кондитерської фабрики був збудований замок, тобто раніше побудованого «литовського замку» , від якого і сліду не залишилося, бо в 1880 році скелю, де стояв замок, розібрали на каміння. Проіснував перший замок Вінниці близько 140 років (1360-1500 рр.)

Відео дня
Уявний вигляд Вінницького замку, 1362 рік

Для тутешнього люду замок не став надійним прихистком від нападів кримчаків, які в ХV ст. почастішали. Близько 1510 (1512) року новий замок переноситься на пагорб біля Миколаївської церкви.

Миколаївська церква, Вінниця, 1746 рік

Будує його волинський магнат князь Костянтин Острозький, який був вінницьким старостою.


Князь Костянтин
Іванович Острозький,
Невідомий художник, XVIII ст.

Місто було обнесене острогом (огорожа з грубих кілків). Потрапити в місто можна було лише через ворота, які охоронялися. Захист у місті можна було знайти від дрібних грабіжників, невеличких їхніх ватаг, а від озброєних загонів військових такий замок вряд чи міг стати надійним захисником. Тому рятувалися жителі втечею у ліси, яри, байраки. Одиницям щастило сховатися за стінами замку, полишивши свої садиби на поталу ворогу. Та однак і цей замок не був надійним, про що свідчать записи королівського ревізора Тишковича 1545 року: «...вельми малий, ...деревом тонким роблений...; ...людям в час пригоди від навального противника немає де запертися і оборону звідти чинити...».

Більшість вінничан перебралися поближче до замку на Старому місті, тулячись на його схилах. Так проіснувала друга Вінниця майже до 1600 року.

Доля замку теж сумна: на його місці населення розробило кар’єр, з якого брало каміння на будівництво.

Листівка із зображенням каменоломні

Подальше піднесення Вінниці відбувається за умов перенесення торгового шляху на Київ: вздовж Бугу до Вінниці, а далі на Білу Церкву, так як татари зруйнували Звенигородський замок.

Панорама Замкової гори у Вінниці, де розташовувався другий вінницький замок

В 1551 році татари зруйнували брацлавський замок, спалили місто. До Вінниці, її замку, який за цей період укріпився, перебираються брацлавські заможні роди, звичайні міщани, а також селяни — втікачі з Волині, Подільського воєводства, потерпаючи від визиску феодалів. Населення міста зростає. Жителі в інтересах оборони зміцнюють вінницьку фортецю. Тепер у її арсеналі п’ять веж, велика башта на в’їзді до міста, стіни, які могли витримати прямий гарматний постріл.


Польський шляхтич.
Рембрандт, 1637 р.

На межі XVI-XVII століття, коли розпочалося масове переселення до міста вихідців із Польщі, відбувається третє перенесення міського центру. Третій замок забудовується в часи напливу польської шляхти, особливо після 1598 року, коли місто стало столицею Брацлавського воєводства. Ініціатором перенесення столиці із Брацлава до Вінниці стає староста вінницький і брацлавський поляк-католик Юрій Струсь.

Поляки — католики за віросповіданням — прагнуть відокремитися від місцевої громади і започатковують своє міське осердя. На це вони отримують дозвіл-постанову Коронного сейму 1601 року, згідно якої вони мають право на окреме судочинство, шляхетське зібрання (сеймики) в приміщенні костелу. Таким місцем стає півострів на правобережжі, де і знаходився перший костел.

На півостровів Кемпа в 1604 році будується третій кам’яний замок, оточений захисним ровом з водою. Кемпа («земляний насип») штучно перетворився в острів, коли розкопали частину суші, що з’єднувала його із берегом. А щоб його не затоплювали води Бугу, центр острова насипали землею. В 2006 році археологи тут знайшли типове давньоруське укріплення ХІІІ-ХV ст.: дерев’яні кліті, наповнені перепаленою глиною і землею.

Острів Кемпа, на якому у 17 столітті розмістився третій вінницький замок

Отже, Вінниця (в сучасних територіальних межах) була заселена як давньоруський град ще до появи тут замку Коріатовичів.

Громади колишніх вінничан-землеробів проживала на Старому місті, в районах педучилища, лікарні ім. академіка В.Ющенка, Сабарова, П’ятничан.

Укріплення градів в районі Г.Успенського, на Старому місті, в районі вулиць Замкової (Петровського), Маяковського та Бузького узвозу, ліворуч від Палієвого яру, на о.Кемпа є осередками — початками майбутнього міста Вінниці.
 

Читайте також:
Скільки у Вінниці мікрорайонів і чому вони так називаються. Історичний гід

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Оксана Напасна

    Якщо не знаєте то Русь це Україна. Наприклад Київська Русь. І т. Д. І хто що хоче сказати?
  • Владимир Михайлович

    Зробіть уточнення щодо фото: Миколаївська церква, Вінниця, 1746 рік

    1746 рік початок будівництва.

    А то, так виглядає, ніби це фото зроблене у 1746 році.

    А фото насправді із XIX ст., а то і пізніше.

    Найстарішим фото в світі, вважається фото зроблене в 1826 році.
  • Анатолий Секретарев

    Практично  все в цій статті запозичено з моєї книжки "Місто на Бугом - 400 років тому і по тому". Читайте її тут: https://www.proza.ru/2009/03/23/151

  • MIHEL

    Классная и очень интересная статья!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up