У Вінниці презентували «Стіл Петлюри» після реставрації. Цікаві моменти минулого

У Вінниці презентували «Стіл Петлюри» після реставрації. Цікаві моменти минулого
Стіл зроблений у 1820-ті роки, з червоного дубу, ручна робота/Фото зі сторінки Сергія Борзова
  • У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї презентували «Стіл Петлюри».
  • Історичний експонат пережив не одну владу. Його пересовували в різні кабінети, за ним підписували доленосні документи.
  • Ми зібрали цікаві моменти про стіл з дня його виготовлення та наших днів.

Директорка музею Катерина Висоцька запропонувала голові Вінницької ОДА Сергію Борзову підписати документ за «Столом Петлюри». Про що саме йдеться  — не повідомляють. За словами Борзова, це буде важливий документ до 30-річчя Незалежності України.

Історія

Відомо, що стіл зроблений у 1820-ті роки, з червоного дубу, ручна робота. Є кілька версій щодо того, кому ж міг належати цей стіл. Не виключено, що це були любителі старовини або масонське товариство, яке діяло у місті. Пізніше з’явилася версія, що стіл належав родині Ґрохольських.

Возможно, это изображение (текст «CTÍл, 3a RKиm npauюBaB roлoBHий oTamaH cиmoH neTлюpa, nepe6yBaю4и 3ypRAomAиpeKTopy BHHиuи. 16 TpaBHR 1920 p. 3a uиm cToлom neTлюpa nAnиcyBaB AoKymeHTи лAe- pom noлbwи ю3eфom nилcyAcbKиm The table at which the Supreme Commander Symon Petliura worked while the Directorate was Petliura basedin Vin-nytsia. Atths table, on May 16, 1920, and neddocuments the Polish leader Jozef Pilsudski sig-»)

Відео дня

З 1917 року до 20 років минулого століття стіл знаходився в Головному політичному управлінні, а у 1965 році його у музей передали з міськкому компартії — з’явилася мода на поліровані меблі у кабінетах можновладців. Завдяки тодішньому директору краєзнавчого музею Івану Івановичу Зайцю — історику, археологу і краєзнавцю цей «артефакт» вінницької історії зберігся.

 «Позичений» з панських маєтків

Ймовірно, стіл знаходився у кабінеті головного отамана Армії УНР Симона Петлюри в його штаб-квартирі, коли Вінниця була столицею України. Найочевидніше, він потрапив із садиби під час революційних подій.

Існує велика ймовірність, що за цим столом Головний Отаман Симон Петлюра проводив переговори з Маршалком Польщі Йозефом Пілсудським, який 16 травня 1920 року перебував у Вінниці.

Як стіл потрапив до канцелярії Головного Отамана армії УНР і голови Директорії —  Симона Петлюри — достеменно невідомо. Історики припускають, що його просто забрали з одного з маєтків місцевих поміщиків. Є думка, що це могла бути садиба Грохольських на П’ятничанах. 

Згадку про цей артефакт працівники Краєзнавчого музею зустрічали в польських джерелах. Зокрема, є польська кінохроніка за 1920 рік, яка розповідає про зустріч Петлюри з Пілсудським, там цей стіл кілька секунд фігурує в кадрі.

Наскільки відомо, коли Петлюра відступив за кілька днів до приходу «червоних», тодішній директор музею Густав Брилінг разом із синами перетягли стіл у будинок Фабріціуса по вул. Грушевського, де і знаходився тоді музей. Однак, стіл запримітив начальник вінницького ГПУ. А згодом він знову опинився у директора краєзнавчого музею — уже в іншому місці.

Возможно, это изображение (у приміщенні)

Під час однієї з наукових конференції у Вінницькому педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського польські історики презентували документальні хроніки, де фігурував цей стіл. Музейники впізнали його за стільницею та розкішним різьбленням. Світлини «Стола Петлюри» зустрічаються у багатьох джерелах, зокрема, у пресі, коли йде мова про Пілсудського і польсько-українські відносини.

Возможно, это изображение (1 особа)

Реставрація

А 17 років тому говорили про загрозу знищення «столу Петлюри» — тієї зими краєзнавчий музей міг залишитись без опалення. Жартували: якщо ще один льодовиковий період зможе «пережити» мамонт, то стіл Петлюри — ні. Від температурних перепадів завжди є ризик втратити цінні речі для нашої історії. Від політичних перепадів можна втратити й історію…

Возможно, это изображение (1 особа та стоїть)

— Цей стіл ще нас переживе, — упевнений київський реставратор Олександр Закусило.

Понад два роки тривала реставрація — з листопада 2018 року по лютий 2021 року. У розібраному вигляді стіл перевезли у Національний науково-дослідний реставраційний центрі України. Майстер зняв старий клей та фарбу, відновив розкішну стільницю з масонськими зображеннями, котра відшарувалася. Крім того, реставрував різноманітні різьблення людських фігур і тварин. Оскільки на двох ніжках стола не вистачало левів, то Олександр Закусило заново їх відтворив в оригінальний спосіб, склеюючи дубові дошки між собою так, щоб утворилася голова тварини.

Возможно, это изображение (2 людини, люди стоять та у приміщенні)
Художник-реставратор вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило

— П’ять хвилин я сидів за цим столом — для фотосесії, — чесно зізнався реставратор. — Решта часу — навколо нього. Насправді хотілося зберегти, виразити себе. Торкнутись історії…

$5000 за стіл. На стіл давав «новий українець» 

«До мене була зроблена реконструкція цього кабінету. Як мені розповідав попередній директор, двері були з іншого боку і були набагато ширші, тому стіл занесли. А після реконструкції змінили і розташування дверей, і сам двері, адже стіл не виносили, тому що він надто тяжкий. Сьогодні винести просто неможливо. Узагалі-то, це музейний експонат, він має свій номер, однак занадто великий для експозиції. У фондах, які перевантажені, йому теж затісно». Це із інтерв’ю 2004 року із тодішньою директоркою краєзнавчого музею Людмилою Кароєвою.

Вона тоді розповідала, що 90-х роках у Вінниці проїздом був фахівець з меблів Ленінградського музею.

«І він, звичайно, звернув увагу на стіл, облазив його з усіх боків і сказав, що він масонський. Жартома порадив уночі пошукати масонський тайник,  вони їх робили в столах. Але він був уже в таких руках, що там ніяких тайників вже немає, особливо після ГПУ. Тут є ряд знаків, на які він звернув увагу, от бачте, рука на цій фігурі, півмісяця - на іншій... Коли у 1992 році прийшла в цей кабінет - директором призначили, то я спочатку комплексувала: така маленька за таким великим столом. Тепер звикла, навпаки - за ним дуже зручно, на ньому вміщується комп'ютер та все решта... Але десь місяць після призначення прийшов "новий українець". Побачив цей стіл і сказав: "Я його купую". Пояснювала, що він не продається, однак у людини, яка має гроші, немає такого поняття. Він був готовий викласти одразу ж 5000 доларів. Його зупинив лише аргумент, що для того, аби винести цей стіл, потрібно розбирати весь музей, і тоді це коштуватиме значно дорожче...» 
 

Читайте також:

«Невиносний» стіл Петлюри. Чому експонат може назавжди залишитись у музеї?

До Вінниці повертається відреставрований масонський стіл Петлюри. Історія одного експонату

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Александр Владимирович

    нет, помещик по доброте душевной решил его предоставить революционерам в безвозмездное пользование !
  • Ols Kat

    то есть петлюровцы у помещика этот стол тупо отжали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up