Пів століття тому вінницькі лялькарі першими здійснили постановку українською мовою

Пів століття тому вінницькі лялькарі першими здійснили постановку українською мовою
Актори і режисер театру з драматургом Григорієм Усачем
  • В 70-ті роки вінницькі лялькарі першими в Україні здійснили постановку вистави для дорослих українською мовою за п'єсою, спеціально написаною для театру ляльок.
  • Більше про історію Вінницького театру ляльок — читайте далі та дивіться на архівних фотографіях.

У Вінниці на вулиці Степана Бандери ремонтують будівлю, у якій до 2019 року розміщувався театр ляльок «Золотий ключик». Під час робіт демонтували декоративне панно, яким була оздоблена будівля. Плитку з казковими героями сорок років тому створили три знаних художниці міста. Після демонтажу панно передали на тимчасове зберігання до фондів Музею Вінниці.

А яка історія самого театру ляльок, який за кілька років відначатиме свій 90-річний юбілей? Дивимося архівні світлини.

Відео дня

Заснований в 30-х роках

В 30-ті роки XX століття у Вінниці на базі міського палацу піонерів ім. В. Чернявського виник самодіяльний театр ляльок, розповідає сайт театру. Проте працівники «Золотого ключика» переконують — до палацу піонерів, він існував як колгоспно-робітничий ляльковий театр, на чолі з першим директором Михайлом Петляком.

У листопаді 1936 року до Вінниці приїхав Вітольд Нейбрандт-Ковешко, професійний режисер, який і став першим художнім керівником новоствореної театральної трупи. 10 жовтня 1938 року відбулась перша вистава молодого колективу — «Чарівні жорна», за п'єсою письменника-земляка О. Кундзіча. Ця дата і вважається днем народження театру.

Невдовзі після прем'єри В. Нейбрандт-Ковешко пішов з театру. Головним режисером став Володимир Шестак. Це відомий лялькар є Україні, один з засновників театру, член УНІМА, заслужений діяча мистецтв УРСР, заслужений артист УРСР, який майже 40 років свого життя присвятив театру, був актором, головним режисером та директором театру.

Повоєнні часи

З початком війни весь чоловічий склад театру пішов на фронт. Театр припинив свою роботу.

А 27 січня 1945 року під керівництвом В. Шестака почалось відновлення роботи театру. Через пів року, в червні, відбулась перша повоєнна прем'єра — «Юні патріоти» Ю. Заховая. Потім — «Казка партизанського лісу» та «Лісові друзі» В. Шестака та Є. Ровенського. Остання вистава зайняла друге місце на Всеукраїнському огляді театрів ляльок у 1946 році.

У 50-60-ті роки режисер Володимир Шестак і художник Павло Драч для юних глядачів створили цілий ряд яскравих вистав, серед яких «Буратіно», «Царівна-жаба», «Фініст — ясний сокіл», «РВР», «Алі-Баба й розбійники», «Сонячні промені», «Хлопчик із зеленого стручка». Дорослих приваблювали вистави за класичними творами М. Гоголя «Майська ніч» та «Сорочинський ярмарок».

З 1961 році розпочалась плідна творча співдружність театру з вінницьким поетом, прозаїком і драматургом Григорієм Усачем. 17 його п'єс, які потім йшли в багатьох театрах країни і за її кордонами, отримали перше сценічне втілення у Вінницькому ляльковому.

Постійне приміщення в центрі Вінниці

Весь цей час театр існує як пересувний. В 1966 році нарешті, отримує постійне приміщення по вул. Л. Толстого, 6 (нині Степана Бандери) як репетиційну базу. А саме «серце» театру знаходилося навпроти, через дорогу — у майстерні, де виготовляли декорації та різних героїв.

В 70-ті роки вінницькі лялькарі першими в Україні здійснили постановку вистави для дорослих українською мовою за п'єсою спеціально написаною для театру ляльок. Це була вистава «Боги, чорти, люди» Г. Усача за І. Котляревським.

В 1982 році головним режисером театру став Володимир Лісовий. У 80-ті роки була закладена основа сучасної репертуарної афіші театру. Для малят йшли «Мишенятко Мицик» Ю. Чеповецького, «Наш веселий колобок» та «Як козак короля провчив» Г. Усача, «Ще раз про Червону Шапочку» С. Єфремова та С. Когана та інші.

Театр багато гастролює по Україні та сусідніми країнами.

У 1993 році в приміщенні театру здійснили капітальну перебудову, і тут нарешті розпочався систематичний показ вистав для глядачів. Театр обрав собі ім'я «Золотий ключик». У 1995 році головним режисером став заслужений артист України Микола Николюк. 

З Вінницьким ляльковим тісно пов'язані імена багатьох відомих митців.

Працювали тут заслужений артист УРСР Анатолій Кривенко, народний артист України Юрій Сікало, народний артист України Михайло Захаревич (гендиректор Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка), народний артист України Анатолій Овчаренко.

Багато років співпрацював з театром композитор, заслужений працівник культури України Ральф Мархлевський.

Три десятки років свого життя та праці присвятив театру колишній директор Михайло Байдюк. На сьогодні головним режисером театру є заслужений діяч мистецтв України Олександр Свіньїн, головним художником — Тетяна Шабанова.

Співпрацюють з театром композитори Віктор Александров, Юрій Кондрицький. Репертуар театру різноманітний: від казок народів світу до сучасної драматургії для дітей. Історія вінницького театру ляльок — це майже 400 вистав. 

Фестиваль і переїзд у «Книжку» 

Вінницький академічний обласний театр ляльок — дипломант і лауреат багатьох міжнародних фестивалів та конкурсів, засновник та організатор Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька», який вперше відбувся у 1999 році. На фестивалі побували театральні колективи України, Болгарії, Польщі, Румунії, Грузії, Молдови, Литви, Австрії.

За видатні досягнення, пов’язані з розвитком вітчизняної культури, творчому колективу театру в 2007 році надали статус академічного.

А 15 вересня 2019 року театр отримав нове приміщення у «Книжці», де він тепер показує вистави. 

Нині театр очолює Тетяна Побережна. Сьогодні творчий колектив театру готується до нових постановок та зустрічей з глядачами.

 

Читайте також:

На місці колишнього лялькового театру роблять ремонт. Що тут буде і куди поділи декоративне панно?

Перший і єдиний католицький садочок Вінниці відчинив свої двері після масштабної реконструкції

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрий

    Хіба був у Івана Котляревського такий твір?

keyboard_arrow_up