Створили базу даних про українських полонених Другої світової, родом з Вінниччини

Створили базу даних про українських полонених Другої світової, родом з Вінниччини
  • У Вінницькій області громадські активісти створили електронну базу даних про місцевих жителів, які в роки Другої світової війни опинилися в полоні.

У Вінниці презентували відкриту онлайн базу даних полонених часів Другої світової війни, родом із Вінниччини. Створили таку волонтери громадської організації «Автомайдан Вінниччина».

«Росія століттями крала нашу історію, нашу культуру, привласнювала наших героїв та наші перемоги. Водночас совєти замовчували і витирали з нашої пам’яті справжню історію. Реалізуючи цей проєкт, ми амбітно взялись відновити історичну справедливість та повернути до колективної пам’яті українців забуті сторінки історії, створивши онлайн-базу даних про радянських військовополонених з України», — розповіла Таїса Гайда.

За її словами, йдеться про сайт, на якому розміщена інформація про військовослужбовців Червоної армії (чоловіків і жінок) родом із Вінницької області, які в роки Другої світової війни потрапили до німецького полону.

Відео дня

Часто їх досі називають «радянські або російські військовополонені» і не згадують, що серед них було багато українців. Загалом у полон потрапили понад 5 млн червоноармійців, 57% з них загинули. І навіть через 80 років після війни доля більшості з цих людей невідома. Вони так і залишаються для рідних «зниклими безвісти». Тож завдання цього проєкту — знайти і зафіксувати ім’я кожного полоненого з України.

Волонтерка зазначила, що база даних створена на основі німецьких та радянських документів реєстрації військовополонених. Основу німецьких документів становить «Персональна картка І», яка була двох видів: картки з табірної картотеки на в’язнів, котрі там перебували до кінця Другої світової, та картки на загиблих. Останні зберігались у Берліні у «Довідковій службі Вермахту з питань втрат особового складу та військовополонених» (WASt). Також серед документів — картки реєстрації військовополонених або «зелені картки», лазаретні картки, повідомлення про смерть і повідомлення про втечу.

Основна маса документів на загиблих військовополонених з WASt нині знаходиться в центральному архіві міністерства оборони російської федерації (ЦAMO) в Подольську. До кінця 1990-х років ці документи вважалися втраченими. Американські війська виявили цю картотеку в Майнінгені, куди в 1943 році було евакуйовано Довідкову службу Вермахту, і передали її Червоній армії в серпні 1945-го. Таким чином потрапили до СРСР і вцілілі табірні картотеки.

Німецькі документи на тих полонених, які вижили з ЦAMO передали в архіви НКВС за місцем народження. Так документи на жителів Вінниччини потрапили до місцевого архіву КДБ, а звідти до Державного архіву Вінницької області.

Наразі до онлайн-бази внесені відомості про 500 осіб. Загалом, за оцінками авторів проєкту, в різних архівах налічується близько 80 тисяч карток з даними про військовополонених з України. 

 

Читайте також:

Приходять лікуватися переселенці і бійці. Як медики з Миколаєва відновлюють медцентр у Буші

Про інвалідність внаслідок війни. Дізналися, як отримати статус, куди звертатися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up