«Меморіал Слави»: вінницькі історики розповіли, хто тут був похований

«Меморіал Слави»: вінницькі історики розповіли, хто тут був похований
  • Дивіться відео про історію міста, а особливо людей, котрі віддали своє життя за нашу незалежність.

На сторінці Музей Вінниці в Ютубі виклали відео по вінницький «Меморіал слави».

— Місце пам'яті під назвою «Меморіал Слави», розташоване на Європейській площі у Вінниці, має довгу та складну історію. Колись тут розташовувався Міський сад, але згодом прийшли більшовики і почали ховати своїх загиблих у самому серці міста. Тим самим вони узурпували міський простір, створивши власних «героїв», — розповідають історики.

За інформацією джерела, контекст Другої світової війни цьому місцю надали через багато років. Зрештою, в наш час маємо меморіал, який через нашарування різноманітних сенсів, вже незрозуміло як сприймати.

Відео дня

Про історію вінницького «Меморіалу Слави», про те, хто і чому там похований та що означало це місце для різних поколінь вінничан — дивіться у відео:

У травні минулого року, нагадаємо, з Меморіалу Слави демонтували пам’ятник трьом солдатам. Офіційна назва — «Меморіал борців за радянську владу, загиблих у роки Громадянської та Великої Вітчизняної війни».

Меморіал Слави без скульптур / Фото: facebook-сторінка Вінницької міської ради

 Чотириметрового червоноармійця, будьонівця та червоногвардійця також перевезли до ставки Гітлера. Демонтаж «солдатів» схвалив виконком міськради. Рішення там пояснили так: 

«Пропагандистська скульптурна композиція символізувала «преемственность поколений борцов за власть Советов» – тих, хто фізично знищував нашу націю голодоморами та репресіями. 70 років українцям насаджували «єдино правильну» ідеологію та версію історії, змушували забути справжнє коріння», — йшлося в дописі на facebook-сторінці Вінницької міської ради.

Хоча, варто згадати, що фігури солдат «переселяли» й раніше, ще за часів Радянського Союзу. Меморіал Слави з моменту заснування, в 1921 році, та по сьогодні змінюється — він реагує на все те, що відбувається.

Історія Європейської площі: парк, який став цвинтарем

Нинішній голова «Музею Вінинці» Олександр Федоришен у 2020 році провів публічну лекцію про те, як за століття історії змінювалася Європейська площа. До слова, «вік» цієї місцевості — 230-250 років.

У давнину це була межа міста, потім — планували відкрити тут ринок, а зрештою, на початку 20 століття, створили Олександрівський парк. З появою радянської влади на площі закладається місце пам’яті — Меморіал Слави.

— Це цвинтар. Там більше ніж 100 могил. Серед них 78 рядових червоноармійців, які загинули під час звільнення міста від нацистів у березні 1944 року. Може це прозвучить цинічно, але влада «підсилювала» цей меморіал іншими могилами, — говорив Федоришен. — Коли у Вінниці закривали православний цвинтар за Універмагом, то тіло Лялі Ратушної перенесли у сквер Козицького. Потім згадали про Петра Запорожця — соратника Леніна також поховали біля Вічного вогню. Меморіал стає всеохопним пантеоном героїв для радянської влади.

 

До 60-річчя Радянського Союзу Меморіал Слави вирішили реконструювати. Тоді ж з’явилися «три солдати». Втім, спочатку скульптура була тимчасовою.

— Листопад 1977 року. Дуже поспішали, дуже старалися, — говорив історик. — Була купа скарг від вінничан, які жалілися на головного архітектора Володимира Спусканюка — що він вирубав дерева, знущається з пам'яті героїв революції та Великої Вітчизняної війни. Однак, «паротяг йшов на повних парах», робота кипіла, але зі скульптурами ніяк не встигали до відкриття. Тому зробили тимчасових «трьох солдат». Саме їх побачили партійні чиновники на відкритті оновленого меморіалу 7 листопада 1977 року.

 

Тимчасові «солдати» простояли близько двох місяців біля Меморіалу Слави. Потім їх перевезли на територію однієї з військових частин, де ці скульптури знаходяться дотепер. На заміну їм привезли зі Львова нові скульптури, в яких дещо змінений порядок розташування.

 

Меморіал Слави, навіть після ще однієї реконструкції у 1990-х, продовжує набувати нових змістів. У 2015-му тут відкривають меморіальний знак героям Небесної сотні та загиблим героям АТО — «Фенікс», що гине, але відроджується з попелу. Поряд розмістили інтерактивну стелу, де записані біографії та обличчя героїв війни на Сході України. 

Останки перепоховали

Цієї весни завершили ремонтні роботи Меморіалу Визволення. Це від початку був меморіал, створений на честь загиблих радянських військових. Тому сюди перенесли Меморіал Слави з Європейської площі. А саме останки вінничан, загиблих у Другій світовій війні, та таблиці зі стіни пам’яті. 

Меморіал Визволення оточений невеликою огорожею, яка відділяє меморіальну зону від зупинки громадського транспорту. 

Праворуч (якщо стояти обличчям до меморіалу) помітні гранітні стовпи — на них розмістили відреставровані таблички зі стели пам’яті, що була на Європейській площі. Під кожною з цих табличок стоїть невелика металева поличка, куди можна поставити квіти та лампадки.

Покриття під ними — плитка зі спеціальними отворами, через які пробивається газонна трава. На наш погляд, не дуже зручне рішення: у цих отворах легко застрягти у взутті на підборах.

 

Читайте також:

Знищена техніка росії у Вінниці. Навіщо її привезли, хто дозволив і куди зникли «три солдати»?

Церковний календар на травень 2023 року: перелік свят

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Таня Герасевич

    А ще там була Стелла Пам'яті загиблих з 2014...її демонтували і перенесли з Європейської площі....
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Надія Гонтар

    Дякую мерії міста, за таке шанування захисників всіх поколінь.Місце хороше ,зручне Працює транспорт, легко можна добратися
  • Надія Гонтар

    Дуже гарно зроблений Меморіал Визволення.І місце хороше, транспорт є , кожний може добратися.Тихе , красиве місце.Дякую мерії міста, за таке вшанування наших захисзахисн

keyboard_arrow_up