Дворянська садиба Грохольських на П’ятничанах. Рідкісні фото замку і його власників

Дворянська садиба Грохольських на П’ятничанах. Рідкісні фото замку і його власників
  • Історія родини Грохольських тісно пов’язана з історією Вінниці.
  • З середини XVIII вони володіли землями та маєтками на П’ятничанах, у Стрижавці та Вороновиці, брали активну участь в суспільно-політичному та культурному житті міста. 
  • Чорно-білі фото з колекції онука Генріха Грохольського та Центру Історії Вінниці розповідають про життя польських дворян на П’ятничанах.

У старовинному парку Вінниці знаходиться оповита покровом багатовікових дерев дворянська садиба Грохольських. Граф та суддя земський брацлавський Міхал Грохольський велів закласти його в середині 18 століття.

Міхал Грохольський
Здзіслав Грохольський, останній власник замку

Польські магнати жили в розкішному двоповерховому палаці в передмісті, яке називається П'ятничани. Сьогодні у колишньому палаці знаходиться Вінницький обласний ендокринологічний центр.

Відео дня

В садибі Грохольських тепер Вінницький обласний ендокринний центр

— Вінниця на межі ХІХ та ХХ століть вважалась курортом другого розряду, — розповідає директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. — Була певна мода на поїздки до Вінниці, хоч вона не була такою масовою і розвиненою, як, наприклад, гірські курорти. Але в тогочасній Російській імперії було модно мати садиби для відпочинку в південно-західній частині країни. 

Для родини Грохольських таким місцем була садиба на Пятничанах.

Хоча садиба Грохольських перебудовувалася, в ній все одно простежувалися риси замку. В середині маєтку були такі зали: чорний, арабська, турецька, їдальня, помпейский, гербовий. Крім того, в садибі була величезна бібліотека, де зберігалися 10 тисяч томів французькою, англійською та польською мовами, колекція лицарських обладунків та зброї.

Садиба Грохольських — це оборонний замок-палац. Недалеко від замку стояли дві башти, від яких тягнулися рів і вал. Згодом П'ятничанський замок дещо перебудували: сама будівля зробили вище і добудували два павільйони. Одночасно звели нові господарські приміщення, голубник, нові стайні.

Частина елементів, на жаль, була зруйнована, а й сьогодні можна побачити флігелі, залишки павільйону і водонапірну вежу, стилізовану під архітектуру середньовіччя. На території маєтку стояла стайня для породистих коней.

Генріх Грохольський, нащадок давнього дворянського роду, який нині мешкає в Польщі, але активно цікавиться спадщиною пращурів на Поділлі, в 2021 році у Вінниці презентував книгу спогадів своєї прабабусі Софії Грохольської «Болючі спогади 1917-1919». Вона описує останні роки перебування Грохольських на Вінниччині та події Української революції, які відбувалися на її очах.

Генріх Грохольський у Вінниці


Читайте також:

«Мама була проти кар'єри в медіа». Про своє вінницьке минуле розповів телепродюсер Володимир Завадюк

Свято під дощем. У Вінниці закрили головну ялинку, атракціони ще працюватимуть

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Aut Tupin

    Скажіть, а правда що на ендокринологічного диспансеру мали бути новобудови, но влада в Києві змінилась, і так звану  мед. реформу зупинили?
  • Читач09

    Чому б не повернути все нащадкам власників цих маєтків,в яких це забрали і вигнали комуняки!
  • Любовь Штепа

    Нині вінницький ендокринологічний диспансер?

    Лариса Олийник reply Любовь Штепа

    Так

keyboard_arrow_up