Тут знайшли найбільший агат. Іллінецькому метеоритному кратеру чотириста мільйонів років

Тут знайшли найбільший агат. Іллінецькому метеоритному кратеру чотириста мільйонів років
Фото: Вітосік Відосік
  • Іллінецький кратер — найвідоміший метеоритний кратер віком понад 400 мільйонів років.
  • Дослідники вважають, що саме тут відбулася подія світового масштабу — зіткнення планети з космічним тілом.

Чотириста мільйонів років — орієнтовний вік найстарішої пам’ятки Вінниччини, а саме Іллінецького метеоритного кратера. Іллінецька астроблема (з латини перекладається, як зоряна рана) — одна з найдавніших у світі. Про кратер розповідає сайт Подорожі Україною.

В Україні всього сім метеоритних кратерів. Іллінецький виник у результаті зіткнення метеорита масою близько 40 млн. тонн і діаметром 230-300 м з твердими породами Українського кристалічного щита. У результаті зіткнення утворився кратер з діаметром близько семи кілометрів і завглибшки до 800 метрів. 

Складно уявити руйнівну силу удару, якщо результати зіткнення видно й донині. Потужність вибуху можна порівняти з 120-мегатонною бомбою.

Відео дня

Вперше кратер виявив відомий академік Антон Вальтер. Щоб довести свою теорію про неземне походження кратера, він пробурив 25 свердловин. Вивчивши грунт, він довів, що кратер утворився після падіння космічного тіла. Завдяки академіку рання теорія про вулканічне походження кратера розсипалася як картковий будиночок.

Протягом декількох десятиліть вчені продовжують дослідження кристалічних утворень, знайдених на цій території. Тут були знайдені алмази і найбільший в світі агат, який зараз знаходиться в Берлінському музеї. У Вінниці відбулися кілька міжнародних конференцій, присвячених проблемам взаємодії малих космічних тіл з планетами Сонячної системи. Вінниця була обрана містом проведення конференції саме в зв’язку з тим, що вона знаходиться в безпосередній близькості від наслідків зіткнення.

Розташований цей нерукотворний пам’ятник біля містечка Іллінці. Його космічне походження було доведене вченими, а в самому кратері можна знайти різні несподівані метали та камені або просто підзарядитись енергією Всесвіту. У кратері було зафіксовано підвищений вміст нікелю, кобальту і іридію, що підтвердило теорії вчених про неземне походження цього об’єкта. Ця місцевість несе на собі відбиток подій унікального міжпланетарного масштабу, аналогів якому не так вже й багато у всьому світі.

Зараз кратер руйнується через мінливих погодних умов. Його обриси все важче розпізнати. Розпізнавальними знаками служать пара кар’єрів і кілька каменів химерної форми. Облаштуванням кар’єра, з туристичної точки зору, ніхто не займається, а найчастішими гостями є невеликі дослідницькі групи.

Місцеві жителі активно користуються перевагами кратеру — беруть звідти глину в будівельних цілях. Навіть під час будівництва Києво-Печерської лаври використовували глину та камінь з цих місць. Люди зазначають, що каміння з кратера цілюще і має сильну енергетику. За повір'ям, воно приносить щастя.

 

Читайте також:

Це була садиба знаного лікаря і дипломата. Історія відомчої поліклініки

З бабусиної хати в екосадибу. Як декораторка розвиває зелений туризм на Ямпільщині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Антон

    о. то сьогодні рівно 400 мільйонів років! зі святом!
  • Lyuda

    Нет
  • Альона

    Так,знала що є,навіть бачила його
  • ольга

    Іллінеччина - гарний куточок  України.  Один раз побачиш як квітує ряст весною , уже ніколи цього не забудеш.

keyboard_arrow_up