Це була садиба знаного лікаря і дипломата. Історія відомчої поліклініки

Це була садиба знаного лікаря і дипломата. Історія відомчої поліклініки
  • Розповідаємо про триповерхову будівлю біля муздрамтеатру, яка колись належала Миколі Стаховському, лікарю, громадському діячу і першому українському послу у Великобританії. Садиба-лікарня, знаного лора тепер є відомчою поліклінікою.

У Вінниці є чимало споруд з понад столітньою історією. Величні храми, розкішні готелі, колишні дохідні будинки та особняки приковують захоплені погляди перехожих. А є й зовсім непримітні на перший погляд будівлі, які проте приховують чимало таємниць. Пропонуємо ознайомитись з історією одного з таких будинків — колишнього особняка лікаря Миколи Стаховського, на місці якого зараз знаходиться відомча поліклініка. Про неї розповіли на сайті Visit Vinnytsia.

Події першої російської революції 1905-1907 років сприяли розвитку національного руху, зокрема й звернення архітекторів до «національних» мотивів. Яскравим виразником національного стилю в архітектурі був видатний український митець, який згодом став автором державного герба УНР Василь Кричевський. Саме за його проектом поблизу міського оперного театру у Вінниці постав унікальний двоповерховий особняк-клініка. Це була справді унікальна будівля, яка не мала аналогів у місті.

Проект особняка Стаховського, автор: Василь Кричевський 

У 1915 році, на земельній ділянці біля театру, яку придбав на той час уже відомий в усьому місті лікар-отоларинголог та палкий українофіл Микола Стаховський, було збудовано його садибу. За ескізом Василя Кричевського — одного з «батьків» стилю, відомого як УАМ (Український архітектурний модерн). У списку його праць будівля згадана як «проєкт ушної лікарні у Вінниці».

Відео дня

Об’ємнопросторова композиція будинку являла собою своєрідну стилізацію під традиційну українську хату-мазанку із чотирисхилим дахом. Також там були шестикутні вікна, різьблені двері та кручені колонки, а стіни були обкладені яскравими розписаними орнаментальними кахлями. І-й поверх повністю облаштували для амбулаторного прийому хворих, а на ІІ-му поверсі жила сім’я Стаховських. Також в будинку існував кабінет-бібліотека. Дослідники вважають, що тут був цікавий балкон, матеріалом опорних стовпчиків та огорож якого було дерево.

Власне, все це відображено на муралі, який був створений на фасаді приміщення у 2018 році для відтворення історичного вигляду садиби. Його ескіз робили за кресленням з держархіву Вінницької області.

Стаховський третіій праворуч, тримає на руках сина Лева

Але повернімось до початку ХХ ст. Микола Стаховський, крім того, що був першим професійним лором Вінниці, ще й брав активну участь у її громадсько-політичному житті. Він увійшов до середовища, неформальним лідером якого був Дмитро Маркович. У 1917 році він пройшов шлях від голови громади до обрання губернським комісаром Поділля.

У 1919-му Микола Ананійович в якості керівника дипломатичної місії відправляється до Великобританії, ставши першим послом УНР у цій європейській країні і покинувши Україну назавжди. Цього ж року Вінницю від більшовиків звільнили частини Дієвої Армії УНР та Української Галицької Армії (УГА). І деякий час садиба Стаховського використовувалась як офіцерський клуб під назвою «Рідна хата».

Поліклініка МВС

Достеменно невідомо, що відбувалося із садибою далі, коли у місті остаточно захопили владу більшовики, і чому її перебудували та повністю змінили (з’явилось ще одне «крило» і 3-й поверх).

За однією з версій ці зміни відбулись через влаштований в січні 1944 році нацистами підпал оперного театру. І що пожежа перекинулась на садибу, пошкодивши будівлю. Є й інша версія — що комуністи прагнули винищити все, що пов’язане з українізацією та самоідентичністю українців. Тому-то споруда і була перебудована до невпізнанності. Від Українського архітектурного модерну нині у ній залишились тільки шестикутні вікна. Зараз у приміщенні колишнього особняка Стаховського на вулиці Верещагіна знаходиться поліклініка МВС. 

 

Читайте також:

Садибі Боруха Львовича 110 років. Чим особлива будівля?

Реальне училище і військовий шпиталь. Історія будівлі торговельно-економічного інституту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Георгій

    На хату мазанку зараз зовсім не схоже. І десь узявся ще й третій поверх.

    Ирен reply Георгій

    Правильно, зараз він розбудований по іншому. А Ви придивітся, що там намальована хата 2-х поверхова і берези. Так вона виглядала в ті роки.

keyboard_arrow_up