Реальне училище і військовий шпиталь. Історія будівлі торговельно-економічного інституту

Реальне училище і військовий шпиталь. Історія будівлі торговельно-економічного інституту
Вінницький торговельно-економічний інститут. Фото: Visit Vinnytsia
  • Реальне училище у Вінниці було побудоване ще в 1889 році. Зараз тут знаходиться корпус Вінницького торговельно-економічного інституту. Яка історія цієї будівлі, окраси серця міста?
     

Стіни, у яких екстерном здавав іспит на звання народного вчителя Михайло Коцюбинський. Сходами цієї будівлі ступав імператор Ніколай ІІ. Тут був кабінет майбутнього міського голови Миколи Оводова, коли він іще працював лікарем. В аудиторіях приміщення викладав Закон Божий відомий краєзнавець та дослідник історії Поділля отець Іван Шипович. А вчителем гімнастики був відставний капітан Олександр Четков, чия садиба сто років тому була найдорожчою у місті — її будівництво коштувало в 2,5 рази більше за знамениту Вежу Артинова. 

Історію будівлі Вінницького торговельно-економічного інституту розповідає Visit Vinnytsia.

Відео дня

Окраса вул. Соборної, а наприкінці ХІХ ст. вул. Поштової — будівля чоловічого реального училища. Тоді під час обговорення у Вінницькій міській думі питання про стан освіти з’ясувалося, що у місті було понад 4 тис. дітей шкільного віку, а навчалися менше третини. Тож дума ухвалила рішення про переведення з Могилева-Подільського до Вінниці реального училища із розміщенням у будинку, збудованому на кошти купця Цаля Вайнштейна, який висловлював сподівання, що в закладі будуть навчатись і єврейські діти.

У 1889 р. до нього були прибудовані учительський корпус та господарська споруда, що дещо порушило загальну симетрію комплексу. І вже за рік будівлю передали реальному училищу.

Це був середній навчальний заклад для підготовки абітурієнтів ВНЗ, шестикласна навчальна програма якого пізніше була розширена спеціальними технічними курсом. Окрім основних предметів учні поглиблено вивчали математику, малювання та креслення. Тут були метеорологічний кабінет та гімнастична зала.

Важливою подією в житті тогочасного училища стало відкриття училищної церкви в ім’я Кирила та Мефодія. Також був заснований клуб з водних видів спорту, який став популярним центром дозвілля міської молоді. Навчання у закладі було платним, тож серед випускників переважали вихідці з дворян, чиновників й купецтва.

Усе змінила Перша світова війна — у 1915 році реальне училище перевели до приміщення сусідньої жіночої гімназії (нині ліцей №2), а у вивільнених авдиторіях розмістили військовий шпиталь, який якраз і відвідував імператор Ніколай ІІ із сім’єю у 1916-му. А восени та взимку 1919 року тут розташовувалась військово-похідна греко-католицька церква та шпиталь Галицької Армії.

Після встановлення радянської влади реальне училище було ліквідоване, а будівлю більшовики забрали спочатку під свої партійні потреби, пізніше під Подільський райнаргосп. Лише у 1960-х будівля знову стала виконувати свою первинну функцію щодо навчання молодого покоління - тут розмістився Вінницький торговельно-економічний інститут.

У 90-х кілька приміщень займало популярне серед вінничан кафе, вхід до якого був із боку вул. Театральної. А ще це покоління, мабуть, пам’ятає дуже гарні височенні ялини, які росли з правої сторони від центрального входу. На жаль, наприкінці 2000-х стався страшний буревій, який вивернув їх просто з корінням.

 

Читайте також:

Понад 6 мільйонів гривень: дореволюційний маєток придбав підприємець з Чечелівки

Браїлівський завод з мільйонними боргами виставили на аукціон. Яка вартість лоту?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег

    .

keyboard_arrow_up