Садибі Боруха Львовича 110 років. Чим особлива будівля?

Садибі Боруха Львовича 110 років. Чим особлива будівля?
Музей Вінниці опублікував кілька рідкісних фото споруди, які датуються початком 2000-х років
  • Збудована для одного з найбагатших вінничан свого часу Боруха Львовича, садиба на сучасній вулиці Петлюри використовувалась як приміщення для Міністерства пошт і телеграфів УНР. А трохи пізніше в ній протягом короткого періоду часу працював Симон Петлюра.

110 років тому на Ольгердівському провулку у Вінниці з’явилась досить незвичайна для нашого міста будівля. На вигляд це була типова «причорноморська вілла», подібні якій і в наш час трапляються в південних українських містах.

Охристого кольору одноповерхова будівля з підвалом та мансардним поверхом, каретним двором прикрашена колонами та скульптурними рельєфами гучно заявляла про статус свого власника — одного з найбагатших вінничан того часу, підприємця Боруха Львовича. Про це розповідає Музей Вінниці.

Відео дня

Враховуючи, що будівлю збудували в 1913 році, Львович відносно недовго там прожив. У віці 57 років, у 1916 році Борух Мойсейович помирає з невідомих причин. Після його смерті родичі розпочинають довгі нотаріальні процедури, намагаючись отримати право на володіння майном покійного. Ймовірно, складність воєнного часу (йшов третій рік Першої світової) завадила швидко вирішити це питання. На початку 1917 року маєток Львовича стояв порожній.

Цьогоріч садибі Боруха Львовича, яка, серед іншого, встигла побувати Військово-похідною Канцелярією Головного Отамана Військ і Флоту УНР та приміщенням обласного радіо, виповнилось 110 років. З цієї нагоди Музей Вінниці опублікував кілька рідкісних фото споруди, які датуються початком 2000-х років.

«За понад століття колишній Ольгердівський провулок, а нині вулиця Симона Петлюри, зазнав змін. Змінилася і садиба Львовича. Ми не знаємо і не можемо знати, що буде з нею ще через століття. Але ми активно працюємо  і продовжимо робити це в майбутньому  над тим, аби в цій будівлі і на прилеглій до неї території повноцінно запрацював музейний простір, присвячений нашому місту», — повідомили у Музеї Вінниці.

 

Читайте також:

Гімназії та училища. Де та як навчалися вінничани понад сто років тому?

Реальне училище і військовий шпиталь. Історія будівлі торговельно-економічного інституту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лада Данилова

    Пишіть більше про особливі будівлі щоб їх нищили ракети

keyboard_arrow_up