Життя після OPERAFEST: старт реконструкції і плани на «Дон Жуана»

Життя після OPERAFEST: старт реконструкції і плани на «Дон Жуана»

Після грандіозного проведення оперного open air’у у Тульчині з обласного бюджету виділено кошти на реконструкцію Палацу Потоцьких, губернатор підписав розпорядження на розробку ландшафтної зони, організатори вже обирають опери, які покажуть наступного року, а танцівниці-«вампірші» готуються восени презентувати свою  психологічну виставу-перформанс – жіночий погляд на те, що відбувається у країні.

Поки глядачі приходять до тями після вражаючої оперної феєрії, побаченої, почутої і пережитої на першому в Україні Міжнародному оперному open air фестивалі OPERAFEST TULCHYN, що за підтримки RIA 4-5 червня пройшов у Тульчині, організатори вже приступили до роботи над наступним фестивалем.

Запитання, яке найбільше цікавило понад 15 тисяч глядачів, що протягом двох днів відвідали фест: «Чи буде продовження?» - тепер офіційно підтверджено. OPERAFEST TULCHYN-2018 буде! А щоби наступний оперний фестиваль перевершив перший, робота над його підготовкою розпочалася вже зараз.

Відео дня

Гроші виділено. Реконструкцію розпочато.

Успіх, з яким пройшов перший OPERAFEST TULCHYN вже зараз почав давати плоди. На наступний день після фесту був оприлюднений договір, про який мріяли ті, кому довгі роки болить доля Палацу Потоцьких – з обласного бюджету виділяють кошти на першу реконструкцію.

Нагадаємо, «Подільський Версаль» після невдалого керування сина свого засновника Станіслава Потоцького був перепроданий і на довгі десятиліття став казармою для військових. У палаці, велич і краса якого попри всі пережиті негаразди продовжує вражати кожного відвідувача, сьогодні розміщується Тульчинське училище культури. І якщо центральний корпус виглядає, як і колись славетно, то бічні флігелі комплексу історичного значення -  улюблена локація аматорів фото руїн.

- Залишити, як є, чи все-таки будемо відроджуватись? – задались запитанням ідейні натхненники фестивалю OPERAFEST TULCHYN: губернатор Вінниччини Валерій Коровій, арт-директор Ірина Френкель та режисер-постановник Павло Третьяков.

І першими в Україні показали, як завдяки гучній мистецькій події, продуманій ідеї і її яскравому втіленні, можна привернути увагу до порятунку надбання культурної спадщини.

Унікальна формула: під відкритим небом у фантастичній палацовій атмосфері безкоштовно показати широким масам те, що вони бачили зовсім мало або не бачили взагалі – оперу й сучасні мюзикли – спрацювала миттєво. Вже до першого оперного фестивалю, який чимало скептиків називали не інакше, як авантюрою, знайшлися меценати. Компанія «Миронівський хлібопродукт», її засновник Юрій Косюк та народний депутат України Микола Кучер виділили чимало коштів, які пішли на реалізацію розкішних візуальних проектів та шоу-спецефектів, що стали улюбленими «родзинками» гостей фестивалю.

- А чому було не підтримати?! – говорить Микола Кучер. – Такі проекти обов’язково потрібно підтримувати! Це абсолютно геніальна ідея – показати оперу у Тульчині з його величною історією і традиціями! Хтось міг би заперечити: «Де Тульчин, а де опера?» Але - ні, на фестивалі всі побачили, як люди сприймали кожен оперний концерт, як, стоячи, аплодували. Це головний показник! А для мене ще й неабияка особиста втіха: я сам з Тростянця, мати моя з Антополя, тому  у Тульчині я бував дуже часто. Щиро радію, що зараз це місто пережило історичну мистецьку подію, яка може змінити його долю. Та ще й як символічно - у рік відзначення 140-річчя від дня народження автора «Щедрика» Миколи Леонтовича, чия прекрасна опера «На русалчин Великдень», розпочата у Палаці Потоцьких, прозвучала на концерті-відкритті фестивалю.

- Далі буде! – тішиться й голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій. – Не всі знали, але на фестивалі були потенційні меценати для наступного OPERAFEST… Всі ходили у повному захваті!

А поки меценати готуються до підтримки фестивалю-2018, з обласного бюджету вже виділено кошти на початок омріяної для багатьох реконструкції Палацу Потоцьких. За 1 мільйон 170 тисяч гривень до кінця року має бути відреставрований та ліквідований аварійний стан східного портика східного флігеля Палацу Потоцьких. А за окремо підписаним дорученням губернатора до наступної оперної феєрії ще й буде приведена до ладу територія перед палацом та розроблені красиві ландшафтні зони.

Геймерські ідеї – від міністра.

- Кому ще не подобається опера?! Коли почали робити дороги, освітлення у місті і всі ресторанчики та готелі відчули потік туристів у Тульчині, – зазначає міністр культури України Євген Нищук.

Через загальноурядове прощання з Блаженнішим Любомиром Гузаром міністр не зміг залишитись на фестивалі, але у день його відкриття особисто відвідав всі фестивальні локації, написав цілу сторінку захоплених відгуків у Тульчинському будинку-музеї Леонтовича і головне – відкрив перший Всеукраїнський практичний Форум «Культура та креативні індустрії - як основа розумної стратегії розвитку малої території» для голів об’єднаних територіальних громад та міських голів малих міст України.

Крім лекцій та презентацій, на Форумі всі гості почули дієві поради від директора Інституту культурного менеджменту в Німеччині Патріка Фьоля. А також отримали практичне завдання: віднайти найболючішу точку свого міста і перетворити її на його «родзинку» - від польського експерта, президента The Other Space Foundation та програмного директора The Multicultural Center in Warsaw Вітека Хебановського.

- Коли виписуєш чітку ідею, план, координацію та стратегію дій, отримуєш велику віддачу, - переконаний міністр культури Євген Нищук. – Під час децентралізаційних процесів громади мають навколо чогось об’єднуватись. За радянських часів це були заводи, а сьогодні рушійною силою суспільства та економіки може бути культура. Саме люди мистецтва, менеджмент культури є тією креативною частиною, яка може змінити інфраструктуру міста, а зрештою – і добробут для населення.

Вітаючи ідею щорічного проведення фестивалю OPERAFEST TULCHYN, міністр запропонував щороку додавати у життя міста цікаві новації - влаштовувати художні пленери і навіть геймерські ігри:

- ІТ-технології чи gamer ігри відбуваються у самому палаці! А чому ні?! Зараз такий світ! Питання не в тому, що треба прилаштовуватися, треба дати можливість робити, те що люди хапають звідусіль. Змінюються покоління і має змінитися свідомість людей щодо того, як можна представляти себе, своє містечко і зрештою – заради і навколо чого тут залишатись.

«Привиди» передають естафету «Дон Жуану».

Якісний культурний продукт, поєднаний з багатьма складовими – від цікавого відпочинку до продуманої інфраструктури і головної мети – реконструкції палацу – саме у цьому, переконані організатори, й була запорука успіху OPERAFEST TULCHYN.

- Ми змогли поєднати елітарність оперного жанру з масовими напрямками і це дозволило зібрати так багато публіки, - розповідає арт-директор фестивалю, радник міністра культури України Ірина Френкель. – Мені мало хто говорив у обличчя, але спинним мозком я відчувала невіру багатьох в успіх цього проекту, сприйняття його, як нездорової авантюри. Але коли за справу беруться професіонали, які чітко усвідомлюють, якою повинна бути структура фестивалю – все вдається. Знаєте, наша перша нарада у облдержадміністрації була присвячена не культурному продукту, а питанню інфраструктури, бо саме вона – 85 % успішності фестивалю і лише 15 % - це якісні концертні програми. І сьогодні, коли після фестивалю емоції вже стихли, ми все проаналізували, переглянули багато відео, почитали враження глядачів, я можу сказати, що вперше у житті задоволена результатом. Попри всі труднощі, які виникали під час робочого процесу підготовки, як ми їх долали і що зрештою отримали, я розумію, що перший «блін» видався не комом, а – соколом!  Коли після фестивалю я приїхала у Міністерство культури, не було жодної людини, яка б не привітала і не сказала, що це дійсно успіх – той самий перший пілотний проект з культурно-економічного розвитку малої території, який відбувається не через відбудову промисловості, а саме завдяки культурному ресурсу. Насправді ми лише такий шлях розвитку маємо у постіндустріальному суспільстві!

Такої ж формули успіху організатори будуть дотримуватися на OPERAFEST TULCHYN і наступного року. Беручи до уваги спеку на відкритому повітрі, продумують тіньові зони з тентами. Враховуючи успішність флюро-арт проекту «Opera light», розглядають нові варіанти презентації візуального контемпорарі-арту. А от щодо концертів – як і цьогоріч планують поруч зі світовими оперними шедеврами обов’язково показувати українську оперу.

- Вже зараз ми ведемо переговори з багатьма оперними театрами й солістами, - зазначає Ірина Френкель. – А особисто я мрію, щоб наступного року на OPERAFEST TULCHYN був красиво представлений жанр оперети і прозвучала «Дон Жуан» Моцарта – «найвеличніша з коли-небудь написаних опер», як її називали Джоаккіно Россіні, Шарль Гуно і Ріхард Вагнер. 

«Вампірші» готують жіночу сповідь-перформанс.

Свої ідеї та плани після фестивалю мають і артисти. Диригент «Привиду опери» і «Танцю вампірів», заслужений діяч мистецтв України Володимир Сивохіп готується до прем’єри опери «Алкід» у Львові.

Виконавець ролі Альфреда – тенор Василь Понайда пообіцяв зі своїм квартетом Tenors BEL'CANTO з гастролями приїхати у Вінницю.

А от танцівниці-«вампірші» взагалі зізнаються: настільки надихнулися музикою «Танцю вампірів», що готові поставити повноцінний мюзикл.

- Все реально! Було б бажання і така команда, як у нас! Ми - театр перформансу, а тому для нас нічого нездійсненного просто немає, – відзначає хореограф-постановник Юлія Свєтлова.

- Ми дуже надихнулись музикою «Танцю вампірів»! А працювати з живим хором і таким потужним, і без перебільшення монументальним – у плані постановки, музичності, ритміки й відповідальності – оркестром – взагалі суцільний кайф! – ділиться солістка Нюта Окружко-Юкиш. – Коли на сцені працює більше сотні людей, а навколо настільки вдячні глядачі – цим неможливо не надихнутися! За час підготовки до фестивалю диригент Володимир Сивохіп став частиною нашої команди і ми дуже сподіваємося, що нам знову пощастить із ним попрацювати ще не один раз і не в одній країні!

Вже цієї осені дівчата готуються вразити Вінницю першою виставою свого театру перформансу «Коло світла» із промовистою назвою – «Обійми».

- Це буде суто жіночий погляд на все, що відбувається у світі і нашому соціумі. Не хочеться зараз розкривати всі карти, але ми точно зробимо все, щоб це було цікаво, - інтригує Юлія Свєтлова. – При цьому наша вистава не буде «розважалівкою». Хочеться, щоб люди після перегляду задумались і перестали боятися змінювати своє життя у кращу сторону, ставати більш щасливими і досягати своїх мрій.

Яким яскравим і незабутнім був перший в Україні Міжнародний оперний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN, дивіться у красивому репортажі фестивального фотографа Дмитра Данкевича.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up