«У Вінницькій мерії тепер теж є джаз!» Відкрилася виставка кращих митей VINNYTSIA JAZZFEST

«У Вінницькій мерії тепер теж є джаз!» Відкрилася виставка кращих митей VINNYTSIA JAZZFEST
  • Вінницький міський голова в оточені джазових дів і непідробні емоції культових зірок з усіх куточків світу!
  • Найкращі світлини за 25 років проведення головного культурного бренду Вінниці — міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST— ожили у яскравій виставці «Джазові емоції Вінниці».
  • Відвідати експозицію у холі Вінницької міської ради всі бажаючі можуть до 10 жовтня.

Жива музика, світлини-спогади з минулих фестивалів і трепетне передчуття нових вражень!

Тижневий джазовий марафон до срібного ювілею знаного не лише в Україні, а й у світі міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST, що стартує вже у п’ятницю, Вінниця розпочала яскравою виставкою «Джазові емоції Вінниці».

Як і належить джазовій події, відкриття було із живою музикою. У холі Вінницької міської ради всі присутні насолоджувались грою прекрасного вінницького квартету, який у 2017 році був створений завдяки Євгену Попелю — знаменитому саксофоністу і викладачу, музичному керівнику і диригенту першого Всеукраїнського молодіжного сесійного джазового бенду, який з проєктом «Телепортація» і зірковими солістами 2 жовтня о 18.00 у Вінницькому аеропорту відкриє другий день VINNYTSIA JAZZFEST-2021.

Відео дня

— Разом рахуємо дні до ювілейного фестивалю, який 1-3 жовтня вражатиме величезною кількістю концертів, арт-проєктів та сюрпризів, сяючи для кожного, чиє серце починає битися сильніше, коли звучить головна музика свободи — джаз! — відзначає продюсерка VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель.

Світлини, у кожній з яких історія

Основою виставки «Джазові емоції Вінниці» стали величезні фото з різних років фестивалю, завдяки яким вінничани та всі гості міста до 10 жовтня мають унікальну нагоду згадати найяскравіші моменти, які глядачі кількох поколінь разом із легендарними артистами пережили у Вінниці.

А згадати дійсно є багато що!

VINNYTSIA JAZZFEST — найстаріший постійно діючий джазовий фестиваль незалежної України, на якому починаючи з 1996 року виступили понад 800 провідних джазових музикантів із 37 країн світу.

Організатори навіть жартують: «Глобус уже малий! Простіше назвати, з яких країн до нас не приїжджали».

Всі артисти, які за 25 років виступили на VINNYTSIA JAZZFEST — видатні зірки, які залишили та зараз вносять свій неоціненний вклад у джаз.

У Вінниці грала ціла плеяда американських легенд: Сайрус Честнат, Ел Фостер, Джессі Джонс, Шерон Кларк, Ліза Генрі, Джо Сесс, Деніз Перьє, Луіз Сімас.

Незабутнім був концерт оркестру Олега Лундстрема і людини-легенди Георгія Гараняна.

Вінниця бачила величезну кількість шикарних литовських музикантів, зокрема, культового барабанщика Володимира Тарасова і розкішний Біг-бенд «Старого підвалу».

На VINNYTSIA JAZZFEST неодноразово грав перша джазова валторна світу Аркадій Шилклопер, кращий джазовий контрабасист Австрії Георг Брейншмідт, скрипаль Руді Бергер (Австрія), культовий мультиінструменталіст Давид Голощокін, зірка джазового авангарду, французький кларнетист Луї Склавіс, норвезький піаніст Ян Гуннар Хофф, колоритний бразильський гітарист Фабіано Чагаза, суперзірка Південної Бразилії Ренато Боргетті, італійський квартет Даріо Пінеллі, Тріо Анджея Ягодзинського з Польщі, «посол польського джазу» Артур Дуткевич, володар десятків найпрестижніших премій та звань Кшесімір Дембскі , квартет «Soweto Entsha Vocal» з Південно-Африканської республіки, запальні французи «Batunga & The Subprimes», надзвичайний квартет Шенгетаї (Зімбабве-Франція), Федеральний молодіжний джазовий оркестр Німеччини Bujazzo — список можна продовжувати нескінченно.

— Та крім знайомства зі світовими зірками, ми щороку обов’язково відкриваємо широкій аудиторії найкращі українські імена. На VINNYTSIA JAZZFEST відбулась прем’єра програми «Джаз та класика» геніального Мирослава Скорика. З сольними програмами виступали Ігор Закус, яскравий «FREEDOM JAZZ», чуттєвий етно-джаз проект KoloYolo, вокальний бенд ManSound, секстет «JazzEX» та багато інших, — розповідає директор VINNYTSIA JAZZFEST, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков.

«Джаз живе там, де йому лагідно і затишно»

У скарбничці знакових досягнень Вінницького джазового фестивалю є і рекорд України.

У 2007 році вперше не тільки в Україні, а й — у світі! — джазовий фестиваль вийшов у прямому радіо- і телевізійному ефірі. А завдяки найдовшій прямоефірній трансляції культурологічного проекту — 11 годин 40 хвилин — VINNYTSIA JAZZFEST та Вінницька облдержтелерадіокомпанія «Вінтера» увійшли до Книги Рекордів України.

Завдяки VINNYTSIA JAZZFEST, як ключовій мистецькій події міста, навіть виникло таке поняття як «Джазовий туризм Вінниччини». Щороку фестиваль відвідують туристи з усіх областей України і з-за кордону, дипломатична верхівка іноземних посольств і культурних інституцій.

— Джаз живе там, де йому лагідно і затишно! Джазу подобається Вінниця, тому він у 25-й раз обирає наше місто й до срібного ювілею яскраво демонструє ретроспективу розвитку українського джазового ринку за 30 років, — відзначає заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович. — Це незмінна традиція, що осінь у Вінниці починається саме із джазових імпровізацій, тому ми часто говоримо, згадуючи про місто восени: «Золота осінь вінницького джазу». Вінницька міська рада є багаторічним партнером міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST і всіляко сприяє розвитку проєкту: у 2008 році у місті було створено перший в Україні муніципальний джазовий біг-бенд, відкрито джазові класи, 9 років поспіль проходить Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців на премії міського голови, а у мистецькому просторі Вінницької міської ради напередодні фестивалю відбуваються цікаві виставки: «Джазові емоції», «Джазовий плакат», які стали знаковим маркером та ідентифікують Вінниччину, як джазову столицю України.

Чим 1—3 жовтня здивує VINNYTSIA JAZZFEST?

Як вже писала редакція «20 хвилин», ювілейний XXV міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2021 пройде під девізом «Джазовий порт» і з 1 по 3 жовтня дивуватиме багатьма яскравими подіями, що відбудуться на трьох локаціях: у Вінницькому театрі ім. Садовського, концерт-холі «Моnt Blanc» і Вінницькому аеропорту.

На грандіозному відкритті у п’ятницю, 1 жовтня, о 19.00 у театрі імені Садовського бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» представлять литовські постановники і Національна оперета України.

У суботу і неділю, 2 і 3 жовтня, з 10.00 до 13.00 у концерт-холі «Моnt Blanc» (вул. Соборна, 34) пройдуть «Джазові сніданки» — ексклюзивні майстер-класи та креативні музичні коворкінг-зустрічі зі світовими зірками джазу. Участь безкоштовна, єдине, що потрібно учасникам — зареєструватися за посиланням.

А безпосередньо концерти 2 і 3 жовтня з 18.00 вперше проходитимуть у Вінницькому аеропорту.

Своїми ексклюзивними концертними програмами всіх вражатимуть кращі джазові музиканти України, Ізраїлю, Польщі, Нігерії, Анголи, Гани і США: Лаура Марті і JAZZ in KYIV BAND на чолі з Олексієм Коганом, Тріо Олексія Петухова, зірки нової хвилі польського джазу Дарек Рубіновським і O.N.E. Quintet, майстри етноджазу Shockolad & Dana Vynnytska, перший Всеукраїнський молодіжний сесійний джазовий бенд із проектом «Телепортація» і зірковими солістами: Робертом Анчиполовським і Оксаною Славною, запальний OLD FASHIONED BAND, Тріо Андрія Арнаутова і жива легенда — єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рей Браун.

— Кожний концерт не буде схожим на попередній! Різні жанри та різні емоції зіллються у феєричну палітру відчуттів, що зігріють і запалять серце кожного глядача, —  розповідає продюсерка VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. — А особливо важливою подією ювілейного фестивалю стане презентація першої «Ретроспективи українського джазу». У короткометражних фільмах та виданні, що вийде українською та англійською мовами, буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України.

Фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2021 реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму.

Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин».

 

Читайте також:

Вистава, яку варто побачити кожному! Тетяна Шеліга і Дмитро Лалєнков — про сюрприз для Вінниці

«Ми відкриємо портал часу!» Чим здивує VINNYTSIA JAZZFEST-2021, що вперше пройде у аеропорту?

ТОП-12 найяскравіших джазових артистів, які виступали у Вінниці за останні десять років

Ювілейний джазовий фестиваль у міжнародному аеропорту: як дивуватиме Vinnytsia JazzFest-2021

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач42

    у нас вжэ  е  спиваючый ректор ,а  тепер  буде  тонцюючый Мер  буде  тонцювати  и лохам торифы  пидиймати  .жить  стане  лечгчэ ,жить стане  висилей,эээгегей.мы це сами  здобулы.на мойданв  в  2005 и  в 2014  зминылы  злочинну  владу на  имбицыльну и  проколониальну.

keyboard_arrow_up