У 80-х колядки співала в антракті, бо в концерт вносити не дозволяли. Різдвяні історії і пісні Оксани Білозір

У 80-х колядки співала в антракті, бо в концерт вносити не дозволяли. Різдвяні історії і пісні Оксани Білозір
  • Щороку народна артистка України, на неймовірних піснях якої виросло не одне покоління українців, відкриває красу коляди, постійно записує нові сучасні колядки та проводить великі різдвяні концерти.  
  • Зокрема, вже скоро, 23 січня, Оксана Білозір вразить Вінницю своєю новою концертною програмою «Різдво в колі друзів».
  • До приїзду співачки-легенди ми зібрали записи найкращих колядок у виконанні Оксани Білозір, які для багатьох стануть відкриттям, а також цікаві історії, як навіть у часи радянських заборон артистці вдавалося співати колядки для великої аудиторії.

— Як важливо зберігати наші традиції, якими обрамлені усі наші духовні свята! В основі наших традицій, звичаїв та обрядів є Мама — Берегиня Роду! Саме жіночими руками створена вишивка — як символи і обереги, кухня — як культура побуту, пісня — як здатність душі до глибоких почуттів. Наші традиції та вірування є тими містками, які з’єднують пам’ять і тяглість поколінь у часи темноти чи провалля. І ми також, незважаючи на війну і всі жахіття, що пов’язані з нею, передаємо у спадок новій генерації українців та україночок відчуття приналежності до великої культури великого народу. Христос родився! Славімо Його! — привітала усіх із Різдвом, поділившись зворушливою світлиною зі своїми красунями-онучками Оксана Білозір. — Радіймо серцем і душею! Проявляємо свої найкращі почуття та емоції і пронесемо їх через весь рік.

«У школі зачитували, хто колядував. Я завжди була у тих списках»

— Я завжди дуже тягнулась до наших обрядових пісень. Якщо переглянути всі наші «Ватрівські» фільми, то ми побачимо, що там було дуже багато українських народних пісень. Це, фактично, пісні, з яких я починала свою творчість. Потім вже Ігор Білозір почав писати свої композиції, які також базувались на фольклорі. Тому мені завжди хотілось це популяризувати, — ділиться у своїх інтерв’ю Оксана Білозір. — Коли у радянському союзі співали «Добрий вечір тобі», «Рік новий народився» і таке інше, то я знала, що існує дуже багато різних колядок, які ніхто не виконував. Ми у Львові все ж колядували, скільки себе пам’ятаю. У нас були вертепи, які радянська влада забороняла, складала списки учасників, у школі зачитували, хто колядував, а хто ходив на гаївки. Я завжди була у тих списках…

Відео дня

«Колядувала під час перерви. Для тогочасного Києва це був шалений виклик»

— Наприкінці 80-х років, десь у 1986—1987 роках, ми почали піднімати старі колядки. Тоді я зробила цілий диск таких колядок, їх було близько десяти, і мені дуже хотілось, щоб вони десь прозвучали, — згадує Оксана Білозір. — Я тоді вела пісенний вернісаж, який проходив щороку у січні. Це був такий собі мистецький форум, у якому брали участь співаки, поети та композитори. Все це відбувалось у Палаці «Україна» протягом 3-4 днів. А це ж січень, пора коляди і в мене душа «рветься»! Я звернулась до заступника міністра Будзишина з проханням дозволити мені заколядувати. Кажу: «Це ж коляда, це ж нормально. У Львові вже й фільми про мене знімають і я там колядую вже кілька років, а в Києві — ніяк!» Він почав відмовлятись, посилаючись на те, що програма вже затверджена. Я попросила його, щоб він щось придумав і єдине, що він міг дозволити, — це щоб я співала колядки під час перерви, яка триває 30 хвилин. Тому, коли працювали буфети, я могла колядувати.

Як тільки розпочалась перерва, я побігла за куліси, одягла національний одяг, який тоді було важко дістати і ми все вишивали самі, й виходжу на сцену. Люди ходять туди-сюди, а я починаю колядувати багато колядок одну за одною. Ніхто не розуміє, що робиться, світло на сцені гасне під час антракту, але на мене спрямували два прожектори, щоб було видно, що там хтось стоїть. Усі режисери і «світлячки», які працювали в Палаці «Україна», хотіли це підтримати, бо поважали мене і хотіли коляди. Це був шалений виклик для тогочасного Києва.

Я так колядувала усі дні вернісажу і мені так і не дозволили внести це у програму: ні в кінці концерту, ні на початку.

«Жодному ворогові не під силу знищити радість Різдва»

Нещодавно Оксана Білозір представила шість яскравих #Колядок_2022 року, які виконала разом із вокальним ансамблем «Острів дитинства».

— 2022-й рік став для нас найскладнішим випробуванням за всі роки Незалежності, а нинішнє Різдво — першим, і, сподіваємося, останнім, воєнним Різдвом в Україні ХХІ століття. Але ми віримо, що новонароджений Ісус розвіє темряву, яка напала на наші міста і села, думки й серця, — зазначає Оксана Білозір. — Хай святкування цьогоріч набагато скромніші, ніж зазвичай, і мають певний присмак гіркоти, але жодному ворогові не під силу знищити радість Різдва. Нехай колядки лунають у ваших оселях, допомагаючи створити атмосферу справжнього свята!

Найкращі колядки Оксани Білозір

— Українські колядки — це наші традиції. І ми не маємо права забувати їх, тим паче, що вони ще й такі чудові! — переконана Оксана Білозір. — Адже що взагалі пісня в Україні? За різними даними, в Україні витворено понад 200 тисяч пісень. Ви собі уявіть, скільки це мало бути століть, щоб витворити цей пласт і щоб він залишився в пам’яті. Це є пам’ять нашого народу. Тільки по кількості цих пісень можна зробити висновок, скільки це багато століть!

Колядка-колискова «Спи, Ісусе, спи»

— У цілому світі існує таке повір’я, що та людина, яка не сповідує звичаїв, традицій свого народу, своїх батьків, вона проклята Богом і людьми. І це велике щастя, що ми пізнаємо щастя віддати, мати, що віддати, дістаємо щастя тої уваги і милосердя. Я хочу нам усім побажати, щоб ми були добрішими. Щоб ми бачили одне одного, щоб ми плече в плече йшли до своєї заповітної мрії — справжньої, достойної України.

Одна з найдавніших колядок «На небі зірка»

— Це колядочка із таких забутих, абсолютно забутих коляд, — розповідає Оксана Білозір. — Вона з мого диска, який я писала впродовж кількох років, картаючи себе за те, що це такий довготривалий процес. Але йдеться за те, щоб дійсно нікому невідоме стало нам звичним і щоб воно стало нам необхідним. Саме отака музика. «На небі зірка» — одна із найдавніших українських колядок!

Сучасна джазова «По всьому світу стала новина»

Неймовірно гарна колядка, яку Оксана Білозір записала у 2021 році. Сучасне, стильне аранжування зробив чоловік співачки Роман Недзельський.

Скрипка — Василь Попадюк, саксофон — Ігор Рудий, гітара й бек-вокал — Роман Недзельський.

Запальна колядка «Нічка»

Аранжування — Роман Недзельський, скрипка — Василь Попадюк.

«Возвеселімся»

«Нова радість стала»

«Сієм, сієм, посіваєм» — запис, якому 41 рік

Раритетний запис 1982 року із музичного фільму «Ватра» кличе на свято», знятого Львівським телебаченням у Шевченківському гаю.

Слова — Максим Міщенко, музика — Ігор Білозір.

Приходьте почути всі найкращі колядки та народні українські пісні у неймовірному виконанні Оксани Білозір 23 січня о 19.00 у Вінницькому театрі імені Миколи Садовського. Великий святковий концерт «Різдво в колі друзів» буде незабутнім!

Квитки можна придбати на сайті afisha.vn.ua та у всіх касах міста.

Частина коштів від продажу квитків буде передана на підтримку воїнів ЗСУ.

 

Читайте також:

Заборонене Різдво: історія від Славка Нудика і ТОП неймовірних колядок «Піккардійської Терції»

Різдво за «совєтів»: «Кутю у таборах дисиденти робили зі скибочок засушеного хліба і тюремної каші»

Для воїнів нарізали тонну «Олів’є» з ковбасою з Тульчина! Арсен Мірзоян про війну і «зірковий патруль»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up