Спуститись у підземелля та потрапити в дім вар'ятів. Зібрали десяток екскурсій Вінницею

Спуститись у підземелля та потрапити в дім вар'ятів. Зібрали десяток екскурсій Вінницею
Фото з Facebook-сторінки Katerina Kalashnikova
  • Як перетворити банальний день у добре знайомому місті на невеличку пригоду? Або ж ви турист і не знаєте, як провести день у Вінниці?
  • Зібрали для вас добірку екскурсій, які можна відвідати у місті і дізнатись трішки більше про наше містечко ідей. 

Попри карантин і зменшення туристичних потоків, вінницькі гіди вигадують нові екскурсійні маршрути по місту, як запевняють, дотримуючись усіх норм санітарної безпеки.

За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександра Вешелені, під час карантину екскурсії відвідують здебільшого саме місцеві жителі, хоч вже підтягуються й туристи. 

— Кожна з екскурсій — унікальна і відкриває вінничанам та нашим гостям абсолютно невідому й несподівану Вінницю, — говорить Олександр Вешелені. —  Емоції, вир фактів та унікальні локації можуть захопити навіть тих, хто не надто полюбляє класичні історичні прогулянки. Також у нашому місті набирають оберти гастрономічні проекти з дегустаційними розповідями про автентичну подільську кухню і крафтову продукцію. І стали популярними екскурсії на теплоходах, які дозволяють відкрити для себе чимало цікавинок уздовж берегів Південного Бугу. 

Відео дня

Ми зібрали для вас діючі і популярні екскурсії Вінницею та розповідаємо про що вони. 

«Дзвін часу» та «Циклісти епох»

Одними з тих, хто займається дослідженням та популяризацією історії міста, є Центр історії Вінниці. У рамках Мистецьких вихідних впродовж літа ця організації щотижня проводить безкоштовні екскурсії містом. 

— Ми робимо акцент не на кількість екскурсантів, а на унікальність екскурсійної програми, — розповідає заступниця директора Центру Олеся Коваль. — Оскільки, дотримуючись правил карантину, кількість місць обмежена, то потрібно поспішати реєструватись на наші прогулянки містом. Щочетверга або п’ятниці ми розміщуємо анонси на нашій сторінці у Facebook і, просто зареєструвавшись, ви можете потрапити на безкоштовну екскурсію. 

За словами Олесі Коваль, їхня організація вже не перший рік проводить екскурсії містом. Зокрема, цього літа можна буде потрапити на екскурсії: «Дзвін часу», «Циклісти епох» та на туристичну програму про вінницькі мозаїки. 

— Найближчим часом має відбутися екскурсія «Дзвін часу», яка присвячена історії колишнього домініканського костелу, а нині кафедрального собору Преображення Господнього. Нас тішить, що храм підтримав ідею екскурсійного візиту, — розповідає Олеся Коваль. — Екскурсанти зможуть вийти на дзвіниця храму, звідки відкривається неймовірний вид на Вінницю. А також матимуть змогу розглядати старовинні збережені фрески. 

Як розповідає заступниця директора Центру, у рамках літніх екскурсій вже відбулось кілька велоекскурсій «Циклісти епох». А також працівники організації планують цього літа провести екскурсійну програму про вінницькі мозаїки. Вони розповідатимуть про мистецьке надбання будинків та їхню історії. Всі екскурсії від Центру історії Вінниці безкоштовні. Дізнаватись анонси можна на їхній сторінці у Facebook. 

«Дім вар’ятів»

Однією з тих екскурсій, яка користується популярністю — є костюмована прогулянка по території лікарні Ющенка, яку проводить гідеса Таня Рибак. Триває екскурсія дві години. Під час прогулянки Тетяна обіцяє розповісти про таємниці, які приховують стіни 123-річної лікарні. 

«Ми зробимо феєричну телепортацію до Іспанії, Італії та Єгипту. А ще дізнаємось як виникло кладовище на скелях Бугу», — каже гідеса. 

Вартість квитка — 175 гривень. Крім того, екскурсія про історичне життя психоневрологічної лікарні ім.Ющенка має благодійну складову. Частина коштів із квитків призначена для допомоги дитячому відділенню лікарні Вінницького обласного дитячого центру психічного здоров’я. 

«Це просто космос»

Не менш цікавою, як пишуть організатори, є екскурсія проспектом Космонавтів та вечірньою містичною Вінницею, яку проводять брати Леонови. 

«Ви, мабуть, чули, що Вишеньку називають другим центром Вінниці? А проспект Космонавтів — серце і легені цього мікрорайону. Тут є все, від озер та лісу до сучасної інфраструктури та захоплюючих водограїв. Але й у цього молодого проспекту є власна цікава історія», — пишуть у анонсі. 

На екскурсії ви дізнаєтесь, про те, чому на відкритті літака була шалена кількість КДБістів. Про те, де знаходиться перша в Україні школа альтернативного навчання і яка таємниця десятої планети з фонтану «Сонячна система». Брати Леонови запрошують усіх охочих дізнатись більше про колишній та сучасний проспект. Тривалість екскурсії дві години. Вартість — 180 гривень. 

«Вінницькі Садки»

А для романтичного настрою гідеса Катерина Ружило організовує атмосферні блукання вуличками середмістя на тематичних маршрутах «Вінницькі Садки». 

«Все, дочекалася: і карантин послабили, і погода налагодилась. Тому можемо врешті-решт піти на побачення з красунею Вінницею. Ця приємна панянка з вогником в душі прошепоче про деякі свої таємниці, розкаже про виплакані сльози і, можливо, кокетливо зашаріється від спогадів про коханих», — пише Катерина Ружило у описі до своєї екскурсії. 

Під час екскурсії ви можете дізнатися про історичну частину Вінниці «Садки» та цікавих людей, які проживали там. Триває прогулянка дві години. Деталі уточнюйте у Катерини в особистих повідомленнях. 

«Жінки, плітки і дрібка любові»

Також ви можете відвідати екскурсію про вінницьких жінок від Тетяни Рибак. На цій прогулянці по Вінниці ви дізнаєтесь, чим займались, де розважались і в кого закохувались вінницькі жінки сто років тому. 

«Всі ми звикли до імен чоловіків в історії Вінниці, які розбудовували її на рубежі ХІХ—ХХ ст. Але невід’ємною частиною життя міста над Бугом були і є жінки, роль яких часто залишається за лаштунками», — пише організаторка. 

Також зможете побачити головні архітектурні пам'ятки міста, дізнатися цікавинки із життя підприємниць, графинь, чекісток й не лише. Як каже гідеса, ми перенесемось наче в машині часу й побачимо місто над Бугом по-новому.

Вінницькі катакомби

Одні з найбільш відомих екскурсій Вінницею — це прогулянки підземеллями та катакомбами храму Діви Марії Ангельської. Під час екскурсії можна буде почути цікаві історії про одну із найстаріших пам’яток Вінниці — монастир капуцинів. Організатори гарантують безпечну подорож віками історії, обіцяють познайомити з історією релігійної пам’ятки, хитрощами та значеннями символів, які вас оточуватимуть.

Під час карантину одночасно спускатись у катакомби можуть лише вісім людей. Вартість екскурсії — 70 гривень. 

Велоекскурсії містом

Крім звичайних пішохідних екскурсій, популярності останній часом набувають веломандрівки. Наприклад, гідеса Анастасія Стовпець чи не щотижня проводить оглядову екскурсію середмістям та велопрогулянку по Вишеньці. 

«Оглядова екскурсія середмістям — це пізнавальна прогулянка, що запрошує здійснити історичний екскурс у багате та цікаве минуле міста», — каже екскурсоводка. До цих екскурсій можна долучатися і на власному, і на орендованому двоколісному. 


Читайте також:

Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати?

Опановуємо внутрішній туризм: вінничани розповідають, куди варто їхати відпочивати в Україні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Торон Туй

    Не густо.

    Віктор reply Торон Туй

    Якраз на один день, як і сказано в статі)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up