Що спільного у Вінницького художнього музею з Лувром?

Що спільного у Вінницького художнього музею з Лувром?
  • Вінницький обласний художній музей трансформується і змінюється.
  • Нове керівництво вже облаштувало нові виставкові зали, крім того, пропонують некласичні формати зустрічей із музикою та вином, а також організовують виставки відомих українських художників

 

Вінницький обласний художній музей нарешті отримав нового директора. Ним став Руслан Панамаровський. Чоловік більше року виконував обов'язки директора і Вінницька обласна рада все не могла назначити пана Руслана на офіційну посаду, оскільки не вистачало голосів.

– Багато хто пише та говорить про те, що у нас тут все занедбано і новий директор нічого не робить. Що у нас працюють люди без профільної освіти. Ці чутки поширює дружина колишнього директора, нині покійного Іллі Безбаха, – розповідає доглядачка музею пані Тетяна. – А насправді музей змінюється і стає кращим.

Відео дня

Прийшовши до музею, журналіста зустріла головний зберігач фондів музею – Оксана Яремчук. Пані Оксана одразу провела до залів із картинами. Тим часом, співробітник музею проводив екскурсію для однієї жінки.

– Це наш найкращий екскурсовод – Павло Віталійович. Він працював у нас з 2011-го року. Потім звільнився, ми довго просили, щоб він повернувся. І це сталося за Руслана Михайловича, – говорить жінка.

Взагалі жодної ворожнечі у колективі не помітно. Усі працюють так само, як працювали до приходу нового директора. У колективі з'явилися тільки дві нові молоді співробітниці.

Пані Оксана говорить, що це дуже добре, адже до музею йдуть працювати тільки ті, хто любить цю справу. Так як заробітні плати зовсім невисокі.

Що подивитися у музеї

Основна експозиція не змінювалася з 2005-го року. Музейники пишаються залою Потоцьких, у якій зберігається авторська копія портрета Станіслава. Таких картин у світі є ще дві і зберігаються вони у музеї у Варшаві та у паризькому Луврі.

– Це не копії. Художник написав три картини, вони трохи відрізняються, але в цілому дуже схожі, – говорить зберігач Оксана. – І ми раді, що одна з них представлена у нашому музеї.

Далі є зала, де представлена Західна Європа 18-19 століття. У художньому музеї є картини Рєпіна, Баччареллі, Нілуса та інших. Крім того, в останній залі відвідувачі можуть побачити порцелянові вироби з Китаю, Японії та Західної Європи. Тут, до речі, директор змінив вітрини, за що теж отримав несхвальні відгуки.

Що змінилося з приходом нового директора

Керівництво розпочало ремонт на другому поверсі. Як виявилося, тут є виставкові зали, де чергуються виставки різних художників. Три великі кімнати та коридор відремонтували за кілька місяців. І з занедбаних приміщень з рожевими стінами і затхлим повітрям, вони перетворилися на світлі виставкові зали. Крім того,  у музею з'явилася вивіска на бічній стороні будівлі та різнокольорова підсвітка вікон.

– Ми, звичайно, хотіли зробити більшу вивіску і, можливо, іншого кольору. Але зробили по бюджету, – говорить директор. – Це працює – люди почали звертати увагу на музей.

Сучасне музею

У виставкових залах сьогодні розміщені півсотні робіт геніального українського художника Івана Марчука. Ім'я художника знане у всьому світі. У Туреччині видають каталоги з його роботами, видання The Telegraph внесло його ім'я до сотні найгеніальніших людей у світі, а картини виставляють у різних музеях світу.

Марчука довго забороняли і, за словами самого художника, із того пекла його визволив Михайло Горбачов. Cьогодні його доробок налічує близько п'яти тисяч картин, які виконані в авторській техніці «пльотанізм». Саме ці картини та графіка представлені у нашому художньому музеї. Експозиція діятиме протягом місяця.

На майбутнє

У музею вже є ряд традиційних заходів: виставки на різдвяні свята, планер для дітей-аутистів та виставка їх робіт. На майбутнє директор планує влаштовувати дитячий планер щороку, щоб потім продавати картини на благодійному аукціоні і таким чином допомагати дітям.

Крім того, на Старому Місті (вул. Кожедуба, 11) є садиба-музей Луцишина. Там час від часу організовують майстер-класи з гончарного мистецтва, а раніше проходив традиційний планер, на який приїжджали майстри з різних куточків України. Новий директор має наміри відновити і цей захід.

Сьогодні музей має нові та сучасні пропозиції. Наприклад, можна орендувати музейні зали для фотосесії. Коштує це всього 50 гривень, проте є одна умова – робити фото без спалаху, щоб на нашкодити картинам. Крім того, у виставковому залі розташоване фоно і бажаючі можуть організовувати тут музичні вечори і навіть із вином. Директор говорить, що заходи можуть бути різних форматів і керівництво гоотове обговорювати деталі. А якщо є бажання просто прийти до музею, то вхідний квиток для дорослих коштує всього 20 гривень, а для дітей – 10.


Читайте також: 

Нащадки фон Мекк, диригент із Аргентини та DJ-сети: як пройде фестиваль ім. Чайковського

OPERAFEST TULCHYN: розповіли, яким буде цьогорічний фестиваль (програма)

Екскурсія до бібліотеки Тімірязєва: про що «мовчать» книжки?

Що приховує театр Садовського? Екскурсія за лаштунками
 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лора

    Прийшовши до музею, журналіста зустріла головний зберігач фондів - то хто з них прийшов до музею? і що таке фоно? )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up