Про історію та Україну. Зібрали п'ять книжок вітчизняних авторів, які варто прочитати

Про історію та Україну. Зібрали п'ять книжок вітчизняних авторів, які варто прочитати
  • Кожна з книжок цієї нашої добірки допоможе вам краще зрозуміти Україну, причому у різні періоди її існування. Кожен з авторів відшукав у закутках нашої історії, щось унікальне, про що ви точно не знали. 

«Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності»

(Сергій Плохій)

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України, які розпочалися там у 2014-му. Це видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них — і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом — головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. 

Відео дня

Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.

«Подолати минуле. Глобальна історія України»

(Ярослав Грицак)

Автор зазначає, що Україна утворилася внаслідок глобалізації та модернізації, разом із найтемнішими їх сторонами, пов'язаними з масовим насильством. Однак минуле — це не тюрма. Воно завжди залишає місце для вибору. Видання звертається до минулого, аби краще зрозуміти, де зараз є Україна і світ та куди вони могли б рухатися далі.

«Війна і міф. Невідома друга світова» 

(Володимир В'ятрович)

Чи правда, що пакт Молотова — Ріббентропа був вимушеним кроком для СРСР? Чи завжди Радянський Союз був непримиренним противником нацистів? Чи правда, що українські націоналісти масово винищували євреїв під час війни, особливо у Львові та Бабиному Яру? Сталін узгоджував військові дії з Гітлером? Бандера був агентом спецслужб нацистів? Кримські татари масово дезертували на початку війни? На ці та інші питання ви знайдете відповіді у даному виданні. 

«Я змішаю твою кров із вугіллям. Зрозуміти український Схід» 

(Олександр Михед)

Наприкінці 2016 року Олександр Михед вирушив у подорож шістьма містами Донецької та Луганської областей, досліджуючи тамтешнє життя, а також історії, заховані в архівах. Проте найважливіше для автора — почути голоси місцевих жителів. Розкопуючи пласти історії та нашарування міфів, письменник розповідає дивовижну історію Сходу, приборкати який намагалися британські й бельгійські інвестори, імперські та радянські правителі. 

Як одна з найстаріших черепах у світі пов’язана із заснуванням Донецька? Якою ціною дається кожна тонна видобутого вугілля? І які історії заховано у вільних степах Дикого поля?

«Ukraїner. Країна зсередини»

Книга за мотивами першого кола масштабної експедиції Украї­ною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з манд­рівок унікальними куточками країни: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною.

Читайте також:

«Перемагати, посміхаючись ворогу в очі». Відкрилась виставка карикатур Олександра Никитюка

«З нами правда, з нами віра…»: вінницький гурт записав патріотичну пісню про війну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • В. Пупс

    Схоже вам вже зовсім не вистачає новин. Бо це вже було навесні минулого року
  • Олег Каськов

    Ну,звичайно,як без В'ятровича..?
  • Юрій Потапов

    О "брама европи")))Читав)

keyboard_arrow_up