Поспішайте побачити! Фільм «Люксембург, Люксембург» з вінницькою акторкою Оксаною Бандурою б’є рекорди

Поспішайте побачити! Фільм «Люксембург, Люксембург» з вінницькою акторкою Оксаною Бандурою б’є рекорди
  • У вінницьких кінотеатрах триває показ нової нашумілої стрічки Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург».
  • Режисер, чий попередній фільм «Мої думки тихі» став хітом і одним із найобговорюваніших фільмів 2020 року, цього разу із фірмовим гумором скоряє серця глядачів щемливою «майже кримінальною історією про вічне на слобожанському суржику»!
  • Що особливо приємно для вінничан: одну з ролей у фільмі виконала талановита акторка і режисерка Вінницького академічного театру ім. Садовського Оксана Бандура.

Світова прем’єра стрічки «Люксембург, Люксембург» у вересні пройшла на 79-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, а вже у перший день прокату у рідній Україні показала шалені результати — стала фільмом №1 в Україні за результатами прем'єрного дня!

Розповідаємо, чому цей крутезний фільм варто побачити всім, і яку роль у ньому зіграла талановита вінницька акторка і режисерка Оксана Бандура.

Відео дня

Кіно, яке хочеться дивитися знову і знову!

«Мелодрама про пацанів», «ліричний бойовик» або «майже кримінальна історія» — так значиться у промо фільму, який насправді, звісно ж, куди глибший, тож від глядачів уже заслужив звання «фільму обов’язкового до перегляду кожному»!

За сюжетом, події відбуваються у 1998 році. Коли брати-близнюки дізнаються, що їхній давно зниклий батько захворів у Люксембурзі, вони вирушають у подорож, аби побачити його востаннє. Та чи буде чоловік, якого вони там зустрінуть, таким само крутим татом, яким вони його пам’ятають?..

Головні ролі у стрічці «Люксембург, Люксембург» зіграли учасники реп-гурту «Курган і Agregat» — брати Раміл та Аміл Насірови.

Але оскільки у фільмі присутній яскравий слобожанський суржик, його вже тепер теж називають ледь не ще одним важливим героєм фільму! Настільки філігранно його використовують актори, що у соцмережах колоритні цитати з фільму вже активно розбирають на цитати, влаштувавши справжній флешмоб.

Зйомки фільму проходили ще у 2021 році і загалом тривали 54 знімальних дні. Головними локаціями стали міста Лубни на Полтавщині, Київ та держава Люксембург.

— Якщо говорити про головну цінність «Люксембурга, Люксембурга», то це фільм, який дарує відчуття впізнаваності. Впізнаваності може не самого себе, а бодай реальності, в якій ця історія відбувається, — зазначає у своїх інтерв’ю режисер Антоніо Лукіч. — Це кіно знімалось у 2021 році, до повномасштабного вторгнення, і тому певні теми вже звучать інакше.

Однією із фішок фільму стала автівка Volvo S90 Royal-Executive III, на якій їздять головні герої, і яка, за чутками, раніше возила високопосадовців Швеції і України.

— Мені машину вибрати було складніше, ніж головних героїв. Раміля та Аміля Насірових ми відразу затвердили. Інша справа, що ми з ними довго розмовляли. Вони не повірили, що це їм пише справжня людина з ім’ям Антоніо Лукіч, — ділиться режисер. — Машина мала бути символом великого потужного батька в 90-ті, яка дожила б до сьогодні й навіть доїхала б до Люксембурга. Це найголовніша фабульна деталь, бо всі «Мерседеси» та BMW E34 використовувались уже тисячу разів. Це були такі погані ілюстрації в 90-х. І коли знайшлося Volvo S90 Royal Level 3 Executive, ми одразу поїхали його дивитись у Києві на метро «Лісова». Це був такий кастинг машин, коли вона їздила туди-сюди, і він закінчився, коли нам показали на задньому сидінні справний холодильник. Така машина б дійсно дожила до сьогодні. Колись вона була символом потужного батька, а тепер стала тачкою пацана з провінційного містечка, який слухає в ній фанк.

Цікаво, що перед всеукраїнською прем’єрою творці провели спецпоказ у селищі Близнюки Харківської області — на малій батьківщині виконавців головних героїв.

У районному Будинку культури всі 425 місць були вщент заповнені глядачами, а зібрані з продажу квитків 68 050 гривень актори Аміл та Раміл Насірови передали на потреби Збройних сил України.

— Коли була міжнародна прем’єра у Венеції, а українська — в Близнюках на Харківщині, тобто коли ми прокинули невидимий місток між цими місцями, то Венеція відкрилася по-новому. Це показало її як історію здобутку пацанів із селища міського типу та чувака зі спального району в Ужгороді, які щось зробили, і це дуже характерна риса для всіх нас, — каже Антоніо Лукіч. — Коли трапляється удача, то кажеш, що так сталося і на це воля Божа. Ті ж самі європейці кажуть, що це їхня робота. Американці кажуть, що це ще мало й треба більше. Треба намагатися прийняти цей успіх. І от Близнюки показали, наскільки хлопців цінують місцеві люди, що вони крокували тією червоною доріжкою у Венеції, ними пишаються.

Оксана Бандура: «Я щаслива, що мій дебют у повному метрі — саме цей фільм»

А ми, вінничани, пишаємося, що у цьому прекрасному фільмі маємо щастя бачити одну з провідних акторок Вінницького театру ім. Садовського Оксану Бандуру.

У стрічці «Люксембург, Люксембург» вона зіграла роль тещі одного з головних героїв і за сюжетом її екранною дочкою була екс-«Холостячка» Ксенія Мішина.

— У мене невеличка роль, епізодична, та все одно це здійснення моєї мрії — знятися у повному метрі, — ділиться Оксана Бандура. — І я щаслива, що мій дебют у повнометражному кіно — це саме цей фільм, саме з цією знімальною групою і саме з цим режисером — надзвичайно талановитим Антоніо Лукічем . Я була у захваті від його першої стрічки «Мої думки тихі» і коли на прем’єрі у Києві побачила «Люксембург, Люксембург», була вражена не менше. Це шикарне наше українське кіно! Трагікомедійне, таке щемливе… Спочатку під час перегляду всім дуже весело, а потім — ой, як закручено сюжет! Фінал взагалі такий несподіваний! Дуже круте кіно!

 

Оксана Бандура зі своїм екранним чоловіком (на фото — у центрі), сватом (крайній зліва), зятем і його братом-близнюком  

Свою участь у стрічці «Люксембург, Люксембург» Оксана Бандура називає щасливим подарунком долі.

— Про кастинг я дізналася зі сторінки відомої кастинг-менеджерки Алли Самойленко. Вона опублікувала допис із фото, що потрібна акторка такого віку і типажу, а я у коментарях поставила плюсик, — розповідає Оксана Бандура. — Алла Самойленко відписала мені, що: «Оксанко, думаю, ви могли б спробувати, бо дуже схожі», — і попросила записати самопробу, адже це була весна 2021-го року і якраз у розпалі був черговий спалах коронавірусу. Самопробу я записала вдома на телефон, а вже скоро мені написали, чи можу приїхати у Київ. Ну звісно! Я приїхала маршруткою і, чесно кажучи, трохи хвилювалася, адже давно не була на пробах. Але вже на першій зустрічі, де був режисер Антоніо Лукіч та актор Андрій Лідаговський, що зіграв головну роль у «Мої думки тихі», відчула дуже тепле ставлення і атмосферу.

Сцени за участю Оксани Бандури знімали у червні у Києві і запам’яталися їй передусім неймовірно теплою і дружньою атмосферою на знімальному майданчику, злагодженою роботою у всьому і цікавим підходом: перед початком зйомок під час репетиції Антоніо Лукіч зібрав усіх, роздав текст, а потім запропонував поімпровізувати.

— Я щиро раджу всім вінничанам і гостям нашого міста піти в кінотеатри і побачити це неймовірне кіно. Кажу так не тому, що я там знімалася, а тому, що цей фільм вартий уваги і торкнеться кожного! — ділиться Оксана Бандура. — Дуже щемливе, смішне, абсурдне і щире — це кіно доступне для будь-якого глядача. Сценарій, режисерська й операторська робота — просто крутезні! А актори — це взагалі відкриття! Всі такі обличчя цікаві! Я коли побачила виконавців головних ролей, а вони, нагадаю, не актори, а — співаки — це захват! Антоніо Лукіч зібрав надзвичайно талановиту команду!

«Тут дуже класний суржик! Він тут геніальний!»

Захопленими відгуками від перегляду «Люксембург, Люксембург» зараз соцмережі просто всипані!

Своїми думками щодо фільму поділились також відомі українські актори й телезірки.

Ірма Вітовська, заслужена артистка України:

— Нарешті я побачила фільм «Люксембург, Люксембург». Хоча цим «нарешті» на фото я свічуся вже перед показом. Не тільки від зустрічі з Антоніо Лукічем, що органічно, як і Андрій Лідаговський став мені родиною, а і з новими друзями Аміль та Раміл. Дорогий режисере! Все сказала тобі, як і робиться, в колі родинному. Тут три слова: Знаю, Вірю, Буде! Бережи себе і своїх! Аміл і Раміл! Ви прекрасні! Органічні і чесні, як і весь акторський склад на висоті! Я дуже прошу, от дужееее піти на фільм тих, хто довіряє моїм відчуттям. Слава нашим захисникам і Слава Україні та його кіно, що теж бореться… За наш простір… за наш гумор.. за мову!

Римма Зюбіна, акторка:

— Я у захваті! Якби ви чули, як я сміялась. Я піду ще раз подивитися, і ви неодмінно повинні побачити цей фільм на великому екрані! Вітаю всіх, хто долучився до створення цього чудового фільму!

Наталя Васько, акторка:

— Це дуже гарне кіно! Тут дуже гарні акторські роботи! Тут дуже гарна режисура! Тут дуже гарно розказана історія! Тут дуже гарна операторська робота і всієї знімальної команди! І… Тут дуже класний суржик! Він тут геніальний! Сходіть на фільм Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург»! Смішно! Щемно! Талановито! НАШЕ УКРАЇНСЬКЕ КІНО! І… не забувайте донатиТИ на ЗСУ!

Єгор Гордєєв, телеведучий:

— Антоніо Лукіч зняв ще один добрий і міцний фільм, тому що щиро любить своїх персонажів. НЕ героїв героїчного часу завжди легше розчавити чи вичавити, ніж любити. Але у Лукіча систематично вдається любити. Тому вже систематично виходить не ситуативне, а базове. Взагалі Лубни — Люксембург, як і «Думки мої тихі» — це про всесвіт, в якому насправді існують справжні літературні герої, бо постійно тікають від себе. І справжні українські, бо постійно вириваються зі «своєї» глибинки у «свій» Люксембург.

«— Тебя там ждьот разбітоє корито.

— Люксембург, услишь, там нема розбитих корит».

Герой Всесвіту демонстративно нічого на будує, бо він прорефлексовує себе. Він нічого і не руйнує, бо зруйновано все до нього.

Метафора пошуку своєї мами у «Думках» і тата у «Люксембурзі» — це тому ж, чому і 90-і промальовуються з особливою ностальгією і деталями. Сьогодні покоління тридцятилітніх у час, коли завтра невідоме, а попереду — перезавантаження, прокручують своїх батьків у 90-і, коли завтра невідоме, а попереду — перезавантаження. Покоління шансу війни розкладає по полицях, кольорах, ароматах і відчуттях покоління шансу перебудови. Хто ми? Якої породи? Звідки прийшли і що ми насправді тут хочемо? Де ми геть інші, а де такі самі? Коли нарешті можна сміятись там, де сміятись не прийнято? «Кажуть, родітєлі несуть отвєтствєнность за своїх дітей. А чи повинні діти нести отвєтствєнность за своїх родітєлєй?» Повинні не про*бать. А далі, як буде… Сходіть у кіно.

Вінничани і гості міста можуть переглянути фільм «Люксембург, Люксембург» у всіх кінотеатрах міста.

До середи, 26 квітня (включно) розклад показів такий:

у кінотеатрі «Сінема Сіті» початок сеансів о 10.05, 14.05, 16.10, 18.15, 20.20

у кінотеатрі «Smartcinema» початок сеансу о 12.00

у кінотеатрі «Родина» початок сеансу о 19.30.

Також з 27 квітня до 3 травня фільм «Люксембург, Люксембург» у кінотеатрі «Родина» будуть показувати о 19.00

 

Читайте також:

Навчили плести сітки і вразили уроком про Бандеру! Режисер із США у Вінницькому ліцеї №2 знімав фільм

Повторення історії: «У 1919-20 роки курбасівських березільців так само прихистив вінницький театр»

Відчути Вінницю. Гідеса назвала п'ятірку місць, які першим ділом треба відвідати у місті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Біла

    Контролери взагалі знахабніли кричать чому не можна пояснити як нормальні люди!

    Logeximo company reply Світлана Біла

    Які контролери тут в цій новині про фільми розказували.ви щось не по темі написали

    Валентин Трапля reply Logeximo company

    Та то в транвае контролёры, а в кино билетёры

keyboard_arrow_up