Відчути Вінницю. Гідеса назвала п'ятірку місць, які першим ділом треба відвідати у місті

Відчути Вінницю. Гідеса назвала п'ятірку місць, які першим ділом треба відвідати у місті
  • Відкриті люди, багата історія та мальовнича природа — це те, що помічають переселенці на екскурсіях нашим краєм. Вінничани ж на цих прогулянках відкривають місто по-новому. 
  • Поговорили з вінницькою екскурсоводкою Оксаною Роздорожнюк про те, хто до неї найчастіше приходить, чим вона дивує відвідувачів, та попросили назвати головні місця, які насамперед треба побачити у Вінниці. 

«Наша земля має таку багато історію, і мені хочеться, щоб про неї знали», — говорить вінницька екскурсоводка Оксана Роздорожнюк. Вона вже десять років проводить екскурсії нашим містом та областю. 

— Почалося все з туризму, а саме зі спортивного туризму. Я полюбляла ходити в гори з рюкзаком, і закохувалася в природу. Закохувалася у все те, що бачила по дорозі: містечка, села, люди. В першу чергу мене захоплювали люди, які там проживають. Адже від людей ти не тільки набираєшся енергії від спілкування, а й історичних даних, — розповідає Оксана. — Мені подобалося ділитися враженнями з близькими, друзями. Це перейшло у якийсь такий «клуб поціновувачів» моїх розповідей про місцини, які я відвідала. 

Відео дня

А оскільки про нашу Вінницю можна переповідати багато, то вінничанка вирішила, що треба розповідати не лише близьким, а й усім. Так це захоплення переросло у професійну діяльність. 

— Я пов'язую воєдино історичні факти, культурологічні, природничі та просто людські історії. У нас неймовірна земля, тому мені є чим ділитися. Я люблю цю професію, — каже гідеса. — Вінниця — це європейське містечко з сильними своїми подільськими традиціями та вільним козацьким духом.  

Ми поставили кілька запитань Оксані Роздорожнюк. Нижче — пряма мова вінницької екскурсоводки. 

Яке ваше улюблене місце у Вінниці? Що приховується за історією цього місця?

— Моя душа відпочиває там, де є родзинка природнича. Я наповнююсь на березі річки Південний Буг на Сабарівському масиві. Там такі красиві мальовничі місця, просто Швейцарія, — каже екскурсоводка. — Люди жили там ще три тисячі років тому. На Сабарові взагалі городище ще залишилося, оці невеликі вали, які там можна побачити. Для мене це місце власної сили. 

Додамо, що мальовничі пейзажі Сабарова надихали багатьох відомих митців. Саме тут знаходиться відомий «камінь Коцюбинського», біля якого колись любив гуляти видатний письменник.

— Також моя душа відпочиває на іншому боці Південного Бугу, де впадає річка Вишенька у Буг. Там було найперше городище на території Вінниці, — переповідає гідеса. — Краса води заворожує, недарма наші предки називали Південний Буг — Богом. 

Хто до вас зараз найчастіше приходить на екскурсії?

— Різні категорії людей. Коли розпочалася екскурсійна програма про козацьку Вінниччину, то її більше відвідало вінничан. Коли ми говорили про «Шляхетну Вінниччину», то більшість прийшло переселенців. Цікавляться екскурсіями зараз і переселенці, і вінничани. 

Чи збільшився попит на ваші послуги?

— Зараз люди продовжують жити, та хочуть краще відчувати той світ, який їх оточує. Тому, так, попит збільшився останнім часом. Все більше і більше людей обирає для себе такий відпочинок. Чи навіть можна сказати навчання якоюсь мірою, кожен сприймає по-різному.

Мене особисто приваблюють люди, які зараз кілька разів ходять на екскурсії. Вони роблять це для того, щоб відчути по-різному дотик цієї землі. Коли я проводжу екскурсію людям, то це відчувається взаємний обмін енергіями. Це оздоровлення і відкриття нового. 

Можете назвати ТОП місць, які, на вашу думку, варто відвідати переселенцям в першу чергу у Вінниці?

  • Старе місто у комплексі з Замковою горою та Миколаївською церквою

— Це місце спонукає до розуміння звідки ми прийшли і як так вийшло, що є старе місто і нове, — каже гідеса.

Додамо, у давні часи поблизу берегу Бугу, де зараз є Староміський міст, стояв на горі замок. Саме з цього місця, у 16 сторіччі розпочалася розбудова нової Вінниці.

  • Вінницькі мури

Пояснимо, це комплекс оборонних і монастирських споруд XVII століття. Мури зведені у XVII столітті монахами-єзуїтами, ставши головною оборонною спорудою міста. Пізніше поруч були прибудовані домініканський монастир з костелом.

  • Водонапірна вежа

— Це місце неможливо оминути, адже це серце нашого міста.Там завжди гуляють вінничани у будь-яку пору року, — каже Оксана Роздорожнюк. 

Вежа, уточнимо, це історична споруда на Європейській площі, споруджена 1912 р. Башта практично зберегла свій первозданний вигляд. Це семиярусна восьмикутна витягнута в периметрі будівля. 

  • Алея Космонавтів

— Ця Алея з новим фонтаном притягує усіх: і дітей, і дорослих. Для мене це дуже цікаве та затишне місце, де можна відпочити, — каже екскурсоводка. 

  • Арка в парку Леонтовича

— Її ще називають «Кішкою». Це теж обов'язковий об'єкт до відвідування, щоб зрозуміти наше місто та те, як ми живемо, — каже вона. 

Додамо, проєкт арки був частиною плану благоустрою Вінниці у 60-х роках. В 1961 році біля центрального входу в парк були встановлені бетонна арка і металевий шпиль. Авторство ідеї належить місцевому архітектору Роману Мархелю.

Що гостям міста найбільше подобається у Вінниці?

— «У вас так багато всього було», «У Вінниці така глибока історія», — це те, що я часто чую після екскурсії. Люди дійсно вражені, для більшості вінничан звичною, історією Вінниці. Їм цікаво, що тут жили різні шляхетні роди. Їх вражає наш дух, сила, відкритість людей. Це я почула у відгуках багатьох екскурсантів. 

Мене це дуже радує. Коли ми говорили про те, що Вінниця — найкомфортніше місце для проживання, то тепер ми маємо розуміти, що це місто створили сильні духом та вільні люди. 

Близько 60% відвідувачів екскурсій — це переселенці

— З травня ми спільно з департаментом маркетингу та туризму запустили соціальний проєкт з екскурсіями для внутрішньо переміщених осіб, а з кінця травня і весь червень дуже ефективно працювали і з вінничанами, і з переселенцями, — розповідає директорка «Офісу туризму Вінниці» Тетяна Маєвська. — Ми хочемо задовільняти попит різних цільових аудиторій. 

До прикладу, директорка розповідає, що вони зробили два нових проєкти для дітей: «Зірковий шлях» та «Космічна мандрівка». А для дорослих нещодавно запустили екскурсію «Шляхетна Вінниччина. Матриця». 

— Впродовж травня ми робили безоплатні екскурсії для внутрішньо переміщених осіб, а вже з червня вони можуть відвідувати екскурсії зі знижками в 50% та 30%, — продовжує Тетяна Маєвська. — Ми робили аналіз і помітили, що, якщо загальна кількість всіх екскурсантів складає понад 200 за останній місяць, то 60% з них це переселенці. 

За словами керівниці «Офісу туризму Вінниці», під час екскурсії передбачено безпечне перебування екскурсантів в період тривоги. 

— Наша екскурсія-лідер за зацікавленістю людей — це трилогія «Шляхетна Вінниччина. Матриця», яка стартувала нещодавно, але вже полюбилася вінничанам та гостям міста. У другій частині цієї трилогії ми представимо людям перлини не лише міста, а й області. Третя частина — це теж буде мандрівка Вінниччиною, однак буде завершуватися у Вінниці, — анонсує Тетяна Маєвська. 

Також, за її словами, дуже багато переселенців хочуть зрозуміти таємницю щасливих вінничан, нашого комфорту і затишку, тому відвідують екскурсію «Вінницький дзен». Популярністю користується також екскурсія «Подорож у часі» — це коротка історія Вінниці, яка допомагає пізнати наше місто краще. 

— Чому люди приходять на екскурсії? Бо їм просто цікаво пізнати місто, копнути культурну скарбничку Вінниччини, — каже директорка. — Туризм під час війни можливий. Цими екскурсіями ми робимо дозвілля вінничан та переселенців якісним, цікавим та корисним.

Слідкувати за анонсами екскурсій можна на сторінці Visit Vinnytsia. 


Читайте також:

Чи має ця людина якесь відношення до Вінниці? Тест про вулиці міста, які назвали на честь росіян

Тест від 20minut.ua: чи склали б ви ЗНО з історії Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Артем

    Чому немає серед цих місць ТЦК?
  • Олег

    Обожаю новояз
  • АННА

    Чому не нормальним словом , ГІД веде єкскурсію,
  • Алла

    Дуже класний гід!👍 Їздили з нею на екскурсії.

keyboard_arrow_up