Понад 30 різних фотоапаратів: вінничан запрошують на виставку у краєзнавчий музей

Понад 30 різних фотоапаратів: вінничан запрошують на виставку у краєзнавчий музей
Зображення: fb.com/vinnytsiamuseum
  • У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка, яка демонструє історію фотомистецтва, фотоапарати та різноманітну фотографічну техніку ХХ століття.
  • Відвідати її можна до 31 січня 2022 року. 

У четвер, 28 жовтня, в Академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрили виставку, присвячену фотомистецтву. 

Фотоекспонатами стали фотоапарати й фототехніка минулого століття з фондової збірки музею та приватної колекції Володимира Суржикова. 

«Прототипом фотографічного апарату вважається камера-обскура. Цей пристрій був відомий ще давнім грекам та стародавнім китайцям, — проанонсували на facebook-сторінці музею. — У 1826 році першу фотографію вдалося зробити французькому досліднику Нісефору Ньєпсу: за допомогою камери-обскури зафіксувати вид зі свого вікна на олов’яній пластині, вкритій тонким шаром асфальту. Фото так і називається: «Вид із вікна». А вже у 80-х роках ХІХ століття новації американця Джорджа Істмена стають справжньою революцією в історії фотографії».

Відео дня

Музейники додають, що взагалі слово «фотографія» вперше застосував у 1839 році англійський астроном Джон Фредерік Вільям Гершель.

«На виставці представлені понад 30 фотоапаратів («Фотокор 1» 1930–1940-их років, різні моделі фірм «Зенит», «Мир», «Киев», «Смена», «Kodak» «Poloroid» та інші), різноманітна фотографічна техніка та обладнання (плівки, фотопапір, дальномір, експонометри, фотозбільшувач, глянцувач тощо), — перераховують в обласному краєзнавчому музеї. — Тож пропонуємо дізнатися про мистецтво фото ХХ століття: як зробити вдале фото з першого дубля; що таке фотоплівка та фотопапір; як проявлялася фотоплівка та відбувався друк світлин… а ще зазирнути в камеру-обскура».

  • Адреса: вулиця Соборна, 19
  • Контактний телефон: 0432 530 987
  • Ціна квитків у музеї: 20 гривень (для дітей та студентів); 30 гривень (для дорослих); 100 гривень (екскурсійне обслуговування). 

 

Читайте також:

Привиди з монастирських руїн і таємниця старого лісу. Якими легендами оповита Вінниччина

«Здається, я писав завжди». Що відомо про життя і творчість Євгена Гуцала

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ols Kat

    Кто боится коронавируса - прячьтесь в музее. Там коронавирус не действует

    Читач88 reply Ols Kat

    Прячется в фотоаппаратах?

    Ols Kat reply Читач88

    Нет, просто согласно Приказу Министерства культуры №100500 от 30.02.2021 коронавирусу запрещено заражать людей в музеях, театрах и на территории Киевского Института Культуры

keyboard_arrow_up