Понад 100 артистів на сцені! У четвер Вінницю вразить грандіозна прем’єра аргентинської меси-танго

Понад 100 артистів на сцені! У четвер Вінницю вразить грандіозна прем’єра аргентинської меси-танго
  • Це буде виняткова музична подія у житті не лише Вінниці, а й Вінницької області!
  • 27 квітня о 17.00 у залі Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М. Леонтовича відбудеться грандіозна прем'єра всесвітньовідомого твору «Міsa a Buenes Aires» аргентинського композитора Мартіна Палмері з симфонічним оркестром, хором, хореографією і солістами!
  • На сцені буде понад 100 виконавців і унікальна партія бандонеона!
  • Вхід для всіх глядачів — вільний!

Через пандемію і повномасштабну війну рф проти України робота над цим винятковим проєктом тривала 3 роки.

І ось нарешті Вінницю вразить грандіозна прем’єра, що подарує незабутні враження всім глядачам!

Про безмежну красу, яка чекає вінничан і гостей міста у четвер, 27 квітня, о 17.00 у Вінницькому фаховому коледжі мистецтв ім. М. Леонтовича, ексклюзивно для «20 хвилин» розповіла викладачка-методистка та диригентка хору коледжу, заслужена діячка мистецтв України, лауреатка Премії ім. М. Леонтовича та голова Вінницького відділення Всеукраїнського хорового товариства ім. М. Леонтовича Ольга Бабошина.

Відео дня

— Надзвичайно потужно, сучасно, яскраво! Це буде подія не лише для Вінниці, а й для всієї області! — гарантує Ольга Бабошина. — У четвер на концерті, приуроченому до 65-річчя Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича, вперше у Вінниці прозвучить винятковий твір, що скорив весь світ — «Міsa a Buenes Aires» всесвітньовідомого аргентинського композитора Мартіна Палмері. Вхід для всіх глядачів буде вільний. А на сцені буде понад 100 виконавців: симфонічний оркестр та академічний хор коледжу, а також ансамбль сучасного танцю «Гротеск» та запрошена солістка із Вінницької обласної філармонії — володарка прекрасного сопрано Катерина Кушнір. Надзвичайна музика, хореографія, світло — це буде дуже яскравий перформанс! А щоби глядачам було ще цікавіше, історію цієї виняткової меси-танго, яка була створена майже 30 років тому, розповість наша музикознавиця, заслужена діячка мистецтв України Тетяна Сніжко.

Ансамбль сучасного танцю «Гротеск»

Духовний зміст переплететься із танго і партією бандонеона

— «Міsa a Buenes Aires» — унікальний музичний твір, у якому автор — композитор Мартін Палмері — використав ритміку і мотиви аргентинського танго. Тематика — традиційний релігійний зміст меси ординаріум, що побудована за класичним сюжетом і складається із 6 частин: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus і Agnus Dei. Але водночас — мотиви і ритми — все пов’язано з Аргентиною й особливістю аргентинського танго і його ритміки. Це дуже яскрава й сучасна музика, адже композитор — наш сучасник і дуже цікава особистість. Він працює також і як чудовий піаніст та диригент, — розповідає Ольга Бабошина. — Готуючи своє бачення його твору, ми додали хореографію. П’ять танцівників-виконавців: чотири хлопці і одна дівчина — відтворять головний зміст, закладений у хореографічну постановку — пошуки людської душі тієї заповітної істини, віри і шляху до Бога. У танцях вони відобразять, як людська душа чекає й шукає Бога, проходячи всі випробування, що випадають на її долю — пристрасті і гріхи, які її спокушають. Зрештою людська душа приходить до головного, для чого, власне, Бог і створив людину — жити в любові і єдності з ним. Цю тематику яскраво підкреслить також гра світла й чудові соло у різних частинах твору Катерини Кушнір, чий філігранний спів зачепить душу кожного глядача.

Солістка — лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів Катерина Кушнір (сопрано)

Окремою родзинкою концерту стане унікальна партія бандонеона — традиційного для аргентинської й іспанської музики музичного інструменту.

— У Вінниці і в Україні бандонеона немає і зараз, на жаль, в умовах війни його дуже складно дістати, — відзначає Ольга Бабошина. — Але аби дивовижна партія бандонеона все ж таки прозвучала у Вінниці, ми переписали її, адаптувавши для баяна. Це буде дуже яскравий і ефектний початок всього твору!

Партію бандонеона виконає Євгеній Прокопенко

Над прем’єрою працювали 3 роки

Ольга Бабошина знайшла ноти і запропонувала симфонічному оркестру Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. Леонтовича почати працювати саме над цією месою-танго ще кілька років тому. Разом митці придумали концепцію, зробили музичні матеріали — партитури, роздали їх артистам хору, оркестру, солістці, домовились з хореографією.

Та репетиції спершу обірвала пандемія, а потім — початок повномасштабної війни.

— Але ми не здалися! Сконцентрувалися, згрупувалися і вирішили, що повинні зараз зробити цей проєкт попри всі виклики. Умови були надскладні, але за кілька місяців все змогли доробити. Під час повітряних тривог всі репетиції продовжували у підвалі-укритті, — ділиться Ольга Бабошина. — Зробити такий великий твір у таких умовах студентськими силами — це надзвичайно! Справжній подвиг для студентів, які, на жаль, майже три роки не займалися офлайн. А що таке для музиканта не займатися наживо? Величезне випробування! Технічні моменти й теорію — так, можна вчити онлайн, але практика має бути тільки наживо.

— Попри все наші студенти з усім впоралися! І з величезною радістю 27 квітня презентують вінничанам і гостям міста «Міsa a Buenes Aires» — надзвичайно потужний складний твір, який має дуже складні фуги, насичену фактуру, постійні темпові переходи, агогічні відхилення у темпі в різних частинах, глибоке смислове навантаження й складну подачу звуку та різних штрихів. Ми працювали по декілька репетицій на день, аби все вдалося! І тепер із нетерпінням чекаємо зустрічі з глядачами! Щиро запрошуємо всіх на наш концерт!

Хор Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича
Головний диригент проєкту — Ігор Маринчук
Хореограф проєкту — Денис Кулик
Концертмейстер — Олеся Францужан
Автор «Міsa a Buenes Aires» — аргентинський композитор Мартін Палмері

Читайте також:

Поспішайте побачити! Фільм «Люксембург, Люксембург» з вінницькою акторкою Оксаною Бандурою б’є рекорди

Повторення історії: «У 1919-20 роки курбасівських березільців так само прихистив вінницький театр»

Навчили плести сітки і вразили уроком про Бандеру! Режисер із США у Вінницькому ліцеї №2 знімав фільм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up