«Новий рік — попса, Різдво — рок-н-рол!» ТНМК вразили Вінницю «Новим Вертепом»

«Новий рік — попса, Різдво — рок-н-рол!» ТНМК вразили Вінницю «Новим Вертепом»
  • Зберегти традиції, подарувати відчуття свята та додати свіжого перцю і актуальних сенсів!
  • Гурт «Танок на майдані Конго» вразив Вінницю «Новим Вертепом».
  • Фагот постав у образі Чорта, Фоззі вперше перевтілився у Шинкаря, а разом з вінничанами артисти зібрали понад 74 тисячі гривень для допомоги захисникам.

Вертепи гурту ТНМК — це насправді не просто концерти, театралізована вистава чи шоу. Це все разом і водночас — значно більше.

Яскраві костюми та грим, поєднання українських традицій і сучасного контексту, влучні мізансцени і скетчі про актуальні питання, тонкий гумор, глибина і, звісно, багато-багато музики.

У фантастичний світ «Нового вертепу» «танків» вінничани і гості міста поринули 15 грудня у театрі ім. Садовського. І це було незабутньо!

Відео дня

— «Новий вертеп» на часі. Бо культура на часі, — переконалися всі.

Ідея з’явилася з жарту Фагота

У різдвяний період дарувати українцям вертеп — для гурту ТНМК вже стала традиція. Найперший концерт «Теплого акустичного різдвяного вертепу» музиканти зіграли ще у 2019 році, а через рік вирушили у свій перший вертепний тур Україною, який пройшов з таким гучним успіхом, що глядачі одноголосно зізнавалися: то найкращий концерт, який вони коли-небудь бачили.

Цікаво, що насправді ідея концерту-вертепу у ТНМК з’явилася з жарту Фагота.

— Я сказав Фоззі, що просто так вчергове грати акустику й розповідати в інтерв’ю, ніби це щось особливе і святкове, — нецікаво. А у мене в голові постійно виринали спогади про вертепи, які ми бачили під Коломиєю, у Карпатах, коли декілька років святкували там Різдво. І я тоді просто пожартував: якщо концерт буде костюмованим, з гуморесками, тоді можна далі кудись рухатися. Це ж так яскраво, коли ходять ряжені всі, щось там співають, вдягають щось на себе, ходять по домам. Прикольна тема, якщо взяти все це і поєднати. Фоззі завжди спочатку каже: «Ні», — а потім робить. Так і цього разу сталося — він написав купу тексту, роздав усім ролі, ми розробили костюми і зіграли таку програму в Києві. Вийшло добре, тож і вирішили показати все по всій Україні, — згадує Олег «Фагот» Михайлюта. — Їздячи багато років на різдвяні свята по всій Україні, ми увібрали в себе той особливий настрій, який панує під час святкування. Особливо вразили вертепи будь—яких форм та різновидів — діти та дорослі обирають ролі, які були прописані історично протягом декількох сотень років. Тому ми поєднали теплий акустичний концерт з різдвяним вертепом, бо на Різдво всі завжди перетворюються трохи на дітей, що чекають на диво.

Фагот одразу забронював за собою роль Чорта, а Фоззі у першому вертепі дісталась роль Сіоніста та автора лібрето. Саме він пише всі вірші і сценки, які учасники гурту розігрують у перервах між піснями.

— Ми взяли фабулу класичного вертепу і спробували його осучаснити, пропустивши через себе, — говорить Олександр «Фоззі» Сидоренко. — Пишучи текст, я намагався перенести класичні вертепні ролі на нас і зберегти відчуття свята, трохи додавши свіжого перцю.

І результат не заставив себе чекати! Вже найперший вертепний тур ТНМК мав шалений успіх: люди заповнювали зали, щоби подивитися на Фагота в образі Чорта, Фоззі — Сіоніста і царів—гітаристів. Через шалений інтерес місцевої преси учасники гурту майже не мали перепочинку — за десять днів туру побували на 34 ефірах.

На початку 2023-го возили вертеп у Європу

Після початку повномасштабної війни рф проти України свій вертеп ТНМК в Україні показувати не мали змоги, тож у січні цього року повезли вражати європейців українськими традиціями і міццю сучасної музики у межах благодійного туру.

Тоді ТНМК проводили збір коштів на потреби військових частин. Зокрема, тих у яких служать учасники гурту: Ярослав Вєрьовкін, Олег «Фагот» Михайлюта і Костянтин Жуйков. У турі збирали на тактичні аптечки, тепловізори для Нацгвардії і на дрони для ЗСУ.

Загалом у європейському турі дали 20 концертів, поставивши крапку у красивому, старовинному костелі у польському Гданську.

— Загалом наш теплий акустичний вертеп прожив п’ять років. Ми щоразу додавали нові скетчі, але вже було відчуття, що треба його оновити кардинально, переписавши все. І, можливо, трохи помінявши ролі — один з царів, наприклад, рвався у Іроди, — усміхаються музиканти. — Тому сказали першому вертепу бай-бай. І приступили до нового.

«Гуртуємося навколо традиції посеред найбільшого виклику нашому існуванню»

Оскільки крайні два роки повномасштабної  війни надзвичайно сильно змінили життя кожного українця, тож і ТНМК вирішили «Новий вертеп» оновити відповідно до реалій сьогодення.

— Контекст першого вертепу вже мало стикується з сучасністю — час було лишити жарти про ринок землі або ковід й вийти з новим вертепом, в якому ми гуртуємося навколо української традиції посеред найбільшого в новітній історії виклику нашому існуванню. Ми попри все святкуємо під сиренами, гріючись та зустрічаючи Різдво, — відзначає Фоззі.

— Перед двадцять четвертим був той вертеп, після котрого все решта, як в тумані… Але все те, що відбувалося в тому тумані і є суть, за котру ми б’ємося. За своє, за традиції, за нашу культуру, за мову, за наше спільне завтра, — говорить Фагот. — І я вірю, що наш культурний фронт — це одна з тих фундаментальних речей, котра неймовірно бісить ворога та примушує кидати назустріч українській зброї все більше і більше свого гарматного м’яса. Але в нас будуть завжди і пісні, і кулі, для того щоб захистити своє. Саме тому ми вирішили, що туру з «Новим вертепом» бути!

Почули культові хіти і глибокі прем’єри

На «Новому Вертепі» ТНМК подарували вінничанам і гостям міста найсильніші враження. Сили добра і зла зійшлися у вічному двобої, а улюблені артисти перевтілилися у героїв вертепу: Фагот — Чорт, Фоззі — Шинкар, музиканти гурту — Янгол, Ірод, царі і Смерть.

Всією залою разом заспівали культові хіти гурту «Танок на майдані Конго»: «Та ти шо», «Гранули», «Забув», «Вода», «Люба Люба», «Гупало Василь», «Ми смішили Бога», «Янголи», «Мій Демон», «Молодець», «Новий рік — попса, Різдво — рок-н-рол!», а також нові вражаючі прем’єри.

За останні два місяці гурт ТНМК презентував два потужні кліпи на пісні «Вдома» і «Знайди мене».

Анімаційний кліп «Вдома» музиканти присвятили силі єдності та поверненню українських біженців на батьківщину.

— Ідея цього треку з’явилась весною 2022 року, коли учасники гурту були розкидані по різних країнах і містах, але вже тоді йшлося про майбутнє повернення всіх наших вимушених біженців додому — ми грали благодійні концерти в Європі й добре розуміли, про що йдеться. Розуміли на власному досвіді, — ділиться Фоззі. — У 2023 році ми почали роботу: спочатку була ідея—максимум — створити короткометражний музичний анімаційний фільм, у якому на прикладі однієї української родини показати нашу спільну мрію — повернутися та повернути своє. Ми розписали персонажів, підготували сценарій, але згодом зрозуміли, що зможемо вмістити все це в один кліп. В травні ми обирали в чаті гурту варіанти приспіву, в одному з них йшлося про суто воєнну історію — про людей, які знову вийдуть з-за куліс, знявши шоломи. Якраз тоді наш гітарист Ярослав Вєрьовкін був у Бахмуті та його яскрава реакція й підказала — треба обрати саме цей варіант. Ми мусимо стати кращою версією самих себе за ту, попередню прошивку, до «повномасштабки». Вивчити нові мови, професії, розвиватись та зростати над собою, вбиваючи українським успіхом хвору російську імперію. І повернутися додому, щоби зробити нашу країну кращою.

Не менш глибоку історію має крайній кліп «Знайди мене», який «танки» презентували  8 грудня. Проникливе і щемливе відео знімали за сприяння «Укрзалізниці».

У пісні «Знайди мене» Фагот та Фоззі заспівали про любов у ці непрості часи, коли нам так потрібні підтримка й тепло, коли близьких немає поруч.

— «Знайди мене» — одна з закладок, яку ми зробили до повномасштабного вторгнення, готуючи альбом ВАТРА black. Фагот якось сидів на студії Teejay'я, ми тоді там працювали над зовсім іншим треком, але народилася ще одна мелодія. В спадок від тієї студійної сесії і лишився цікавий нарис з рефреном «Знайди мене, відчуй мене». Тоді ми збиралися зробити з нього якусь love story, але минулої зими вирішили просто описати те, що бачили навколо себе — то була пора темних міст, павербанків й відсутнього зв'язку. От тоді пісня й народилася остаточно, — розповідає Фоззі.

— «Знайди мене» — це трек про ту силу, котра тримає людей навіть тоді, коли вони не поруч. Саме ту силу, котра дозволяє людям відчувати любов, коли вони за тисячі кілометрів один від одного. Це трек про нашу з вами силу і віру в перемогу, — додає Фагот.

У кліпі знялись Іван Пелих — син відомого телеведучого Ігоря Пелиха, військовослужбовці, які пройшли Бахмутський напрямок фронту, зокрема, гітарист ТНМК, а нині — солдат ЗСУ Ярослав Вєрьовкін, його дочка Софія Вєрьовкіна, яка також проходить службу в ЗСУ, а на момент зйомок кліпу була вагітна та 27 листопада народила сина під час наймасовішої атаки російськими дронами Києва, а також увесь склад гурту ТНМК, співробітники «Укрзалізниці» та прості перехожі, які проводжали своїх близьких на потяг.

Саме трек «Знайди мене» тепер завжди буде звучати при відправці потягу №15 Харків — Львів.

Зібрали понад 74 тисячі гривень для морських піхотинців і Нацгвардії

Аби зібрати кошти на допомогу ЗСУ, за час повномасштабного вторгнення ТНМК дали понад 100 благодійних концертів. «Новий вертеп» у Вінниці також проходив на підтримку ЗСУ.

Під час аукціону артисти зібрали 74 тисячі гривень. Дві акустичні гітари з підписами учасників гурту вінничани забрали за 40 тисяч гривень, укулеле — за 11 тисяч, прапор України — за 8 тисяч, арт-об’єкт, створений Віталієм Смірновим з Кременчука з обрізаного дула танку T-80, що був підбитий під Харковом — за 5 тисяч гривень і ці кошти ТНМК адресно передадуть — зенітникам 5-ої бригади на Донбасі. Окремий лот — фотокартину з проєкту «Ціна свободи» — надав вінницький фотограф Костянтин Ревуцький. Її придбали за 10 тисяч гривень.

— Це робота з Бахумуту, про кохання один до одного і про любов до України, — поділився Костянтин Ревуцький. — Ми коли їхали з волонтерами, побачили, що йде одна парочка під обстрілами. Я під’їхав ближче, а вони.. незрячі. Я кажу: «Ви не боїтеся?» А вони говорять: «Ми вже нікого не боїмося!»

Всі кошти з аукціону у Вінниці музиканти передадуть підрозділам, у яких служать учасники ТНМК.

— Наш гітарист Ярослав — у морській піхоті, бас-гітарист Костя — у Нацгвардії, Фагот — у добробаті «Реванш». Тож у цьому турі ми збираємо на дрони на фронт для підрозділу Яріка, а також на учбові гранати і димові шашки, якими ми вже майже рік забезпечуємо навчальний центр Нацгвардії, — розповів Фоззі. — Крім того, ми привезли на концерт багато свого мерчу. Як кажуть: можна вивезти людей з харківського базару, але харківський базар вивезти значно важче (усміхається) А якщо серйозно, то з початку повномасштабки всі кошти від нашого мерчу йдуть на тактичну медицину. Я сам цим замаюся і разом з айтішниками з Івано-Франківська заснував фонд «Згуртовані». У крайньому європейському турі тільки мерчу ми продали на 44 тисячі євро. І цього прибутку вистачило, щоб 450 українських військових отримали сучасну тактичну медицину. Це дуже важливо зараз. Ми всі маємо донатити і допомагати, адже у нас одна мета — мертва російська федерація, яка дасть нам можливість нарешті опинитися там, де ми хочемо і де наше місце. А саме — в цивілізації вже третього тисячоліття, а не другого. Слава Україні!

Фото Костянтина Ревуцького

Читайте також:

Зірки Цирку дю Солей, рок-легенди, джаз та різдвяні сюрпризи від «Піккардійців» і НАОНІ! ТОП концертів зими у Вінниці

Зірка «Довбуша» Олексій Гнатковський: «Краще буду їсти «Мівіну», ніж грати у російських серіалах»

Нова важлива дата для театру Садовського. Дізнались цікаві подробиці у директора Івана Педорука

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up