«Дуже невихований кіт» та історія про щиру дружбу! У вихідні у Вінниці побачимо вистави Херсонського театру ляльок

«Дуже невихований кіт» та історія про щиру дружбу! У вихідні у Вінниці побачимо вистави Херсонського театру ляльок
  • У суботу й неділю, 13 та 14 травня, Вінниця прийматиме лялькарів із мужнього Херсона, який витримав окупацію, відновлюється після навали та розвивається.
  • Херсонський академічний обласний театр ляльок під час гастролей у Вінниці презентує дітям і батькам дві незабутні лялькові вистави, які подарують надзвичайні враження всім.

«Як сонце є — тепло і світло буде. Життя цвістиме на усій землі!» — такими словами закінчується вистава «Дуже невихований кіт», якою, попри всі перепони війни і неможливість поки що грати у рідному Херсоні, у Коломиї на Івано-Франківщині, де знайшли прихисток, відкрив свій 52 театральний сезон знаменитий Херсонський академічний обласний театр ляльок.

І саме цією виставою херсонські лялькарі у суботу розпочнуть свої гастролі у Вінниці.

Покази вистав незламних херсонців пройдуть 13 та 14 травня об 11.00 і 13.00 у приміщенні Вінницького театру ляльок (вул. Хмельницьке шосе, 7).

Відео дня

У суботу побачимо інтерактивну казку «Дуже невихований кіт»

13 травня об 11.00 і 13.00 херсонські лялькарі запрошують усіх на яскраву інтерактивну повчальну казку «Дуже невихований кіт», яку, до речі, всього кілька тижнів тому з успіхом презентували на 10-му міжнародному театральному фестивалі «Схід—Захід» у польському Кракові.

Всі події вистави відбуваються на невеличкій фермі, де живе дуже невихований кіт, який вважає себе поважним господарем. Він не звертає увагу на інших та не шанує їх. І от одного разу мешканці ферми вирішили його провчити….

— Ця інтерактивна, розвиваюча вистава розроблена спеціально для малюків від 2 років. Споглядаючи за пригодами казкових героїв, діти бачать, як завдяки такту та чемності світ стає добрішим. Ця історія вчить найменших глядачів поваги до оточуючих, ввічливості, взаємодопомоги та дружбі, — розповідають лялькарі.

У неділю не пропустіть історію про дружбу «Жирафа і носоріг або Чародій Марабу»

14 травня об 11.00 і 13.00 із вільного Херсону до Вінниці прийде морем та річками ще одна незабутня казкова історія — вистава про цінність справжньої дружби «Жирафа і носоріг або Чародій Марабу».

Головні герої вистави — Носоріг та Жирафа — завжди дружили, не дивлячись на те, що були зовсім різними: у Жирафи була довга шия, а у Носорога — коротка. І от одного разу язиката Мавпа посварила друзів. Ті, аби помиритися, вирішили звернутися до лікаря Марабу, аби він змінив довжину шиї кожного. Так, думали друзі, їм буде краще. Але коли у Жирафи стала коротка шия, а у Носорога — довга, вони визнали, що зробили помилку і зовнішній вигляд для дружби нічого не означає. Головне — залишатися самим собою!

— Ця вистава навчить дітей розуміння того, що усі ми дуже відрізняємося, але кожен — важливий. І дружбі це не має ставати на заваді! — зазнають лялькарі.

«Можна окупувати приміщення, та не дух театру і бажання творити»

Те, як попри всі найважчі випробування війни, колектив Херсонського академічного обласного театру ляльок зумів вистояти, переформатувати свою діяльність і відновити творчу роботу — вражає і вкотре доводить, що для мистецтва немає перепон!

Оскільки рідний Херсон із найперших днів повномасштабного вторгнення був окупований російськими військами, робота театру спершу була призупинена. Частина колективу опинилася в окупації, частина — змогла евакуюватися.

— 24 лютого, коли я дізнався, що війна, то ледь дочекався восьмої ранку і приїхав у театр. Ми всіх обдзвонили, зібрали людей. Я сказав: «До вияснення ситуації всім сидіти вдома. Все скасовується», — ділиться спогадами у своїх у інтерв’ю директор та художній керівник Херсонського академічного обласного театру ляльок Віктор Гаврилюк.

Як щирий патріот, Віктор Григорович брав участь у проукраїнських протестах. За це його затримали під час одного із мітингів. Після чого він остаточно зрозумів, що варто чимшвидше виїжджати із міста:

— У Херсоні попри все залишилися більше наших працівників, ніж виїхали. Виїхала в основному молодь. Я б також залишився, бо мені ближче там керувати театром, але ситуація така: я є керівник, і мною вже зацікавилися органи фсб. І я був змушений виїхати.

До 13 липня приміщення Херсонського обласного академічного театру ляльок не було окуповане російською армією. Туди ще приходили працівники, які стерегли майно. Та згодом — усе змінилося.

— Зайшли з автоматами військові і представили «нового директора» нашого приміщення. Вони зробили там російський «тюз». «Ім кукли нє нужни», — як вони сказали. Почали там щось працювати, ламати наші декорації, роблячи з того свої, — пригадує Віктор Гаврилюк.

Проте зараз, розповідає директор театру, приміщення окупанти звільнили й евакуювалися до Криму. І що важливо — за весь час окупації Херсону жоден із працівників його театру не перейшов на бік ворога!

Переїхавши на Прикарпаття за запрошенням директора Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича, Віктор Гаврилюк із колегами-акторами доклав максимум зусиль, аби Херсонський театр ляльок нехай не у рідних стінах, але все одно продовжував творити й дарувати радість глядачам.

Спершу за підтримки колег із Коломийського драмтеатру, які дали прихисток і можливість репетирувати та грати на своїй сцені, та друзів із Рівненського лялькового театру, які поділилися декораціями та ляльками, Херсонський театр ляльок розпочав покази вистави «Дуже невихований кіт» у Коломиї, а потім — поїхав у гастрольний тур містами України.

— Театр — це диво. І коли віриш і берешся до роботи — все відбувається! — точно знають херсонські лялькарі. — Херсонський театр ляльок живий! Всім серцем віримо, що скоро всі актори театру повернуться у свій рідний театральний дім, на свою затишну сцену, щоб продовжувати зігрівати глядачів своїми найкращими виставами.

А вже у ці вихідні таку унікальну нагоду матимуть вінничани.

Приходьте у суботу й неділю, 13 та 14 травня, об 11.00 і 13.00 на вистави Херсонського театру ляльок у приміщенні Вінницького театру ляльок (вул. Хмельницьке шосе, 7).

Отримаєте незабутні враження!

Читайте також:

ТОП найяскравіших подій травня, які відбудуться у Вінниці

Коли у Вінниці стартує сезон прогулянок теплоходами та скільки коштують інші водні розваги?

У Центральному парку запрацювали атракціони. Дізналися, яка вартість квитків на каруселі та інші забави

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up