Аж іскри полетять! Чим здивує нова гучна прем’єра театру Садовського «Чай з м’ятою чи з лимоном?»

Аж іскри полетять! Чим здивує нова гучна прем’єра театру Садовського «Чай з м’ятою чи з лимоном?»
  • Неймовірно яскрава та весела прем’єра у четвер і суботу о 17.30 у театрі імені Садовського відкриє всі таємниці акторського закулісся!
  • У ексклюзивному інтерв’ю RIA режисер-постановник Григорій Сиротюк розказав, яке цікаве рішення знайшов для постановки у Вінниці однієї із найпопулярніших французьких п’єс за останні 25 років, що з успіхом йде у кращих театрах світу.

Народження кожної вистави — це таїнство... Мало хто здогадується, через що доводиться проходити акторам, режисеру та всім, хто працює над створенням вистави. Скільки чекає несподіваних сюрпризів! Особливо, коли щось раптом пішло не так...

Унікальну можливість зазирнути за лаштунки театрального життя і поринути у бурхливі перипетії робочих суперечок у будь-якому колективі подарує яскрава прем’єра «Чай з м’ятою чи з лимоном?» , яку під час війни для глядачів створив режисер-постановник Григорій Сиротюк і актори Вінницького академічного музично-драматичного театру імені Миколи Садовського.

Показ вистави пройде у театрі у четвер і суботу, 23 та 25 червня, о 17.30.

Відео дня

Буде смішно, весело та несподівано! Тож готуйтеся до багатьох сюрпризів і незабутніх двох годин сміху.

Культова п’єса, що йде у кращих театрах

П’єса «Чай з м’ятою чи з лимоном?», створена французами Даніелєм Наварро і Патріком Одекером, вважається однією із найуспішніших французьких комедій за останні 25 років. Написана на початку 90-х, комедія зіграна тисячі разів у кращих театрах світу, а у 2011 році була удостоєна вищої театральної нагороди Франції — премії Мольєра, як кращий комедійний спектакль.

За сюжетом «Чай з м’ятою чи з лимоном?» — зразковий приклад ситуації «театр в театрі». Спочатку ми побачимо трупу, яка репетирує за кілька днів до прем’єри бульварну п’єсу епохи кінця 19 століття, у якій задіяний «класичний» набір героїв — джентльмен-грабіжник, злодій, коханець, зраджений чоловік, слуга. Та протягом розвитку подій у п’єсі перед глядачами постають актори театральної трупи, стосунки між якими «наелектризовані» так, що «летять іскри» в буквальному сенсі!

Вистава майорить величезною кількістю комічних ситуацій та поворотів сюжету. Тож, як попереджають французькі критики, йдучи цю п’єсу, неодмінно приготуйте носові хустинки, бо кожен глядач буде плакати від сміху з початку і до самого фіналу.

— Готуючись до прем’єри, ми задавались питанням: чи доречно саме зараз випускати комедію? Та коли наш театр відновив роботу, побачили, як глядач скучив саме за виставами, які дарують радість та розраду у цей непростий для нашої країни час, — відзначає режисер-постановник Григорій Сиротюк . — Коли людина постійно знаходиться у напрузі, треба інколи скидати те все, щоб не збожеволіти. По собі відчув: коли приходиш на роботу і заглиблюєшся у неї, вдається хоч на дві-три години репетиції переключитися від страшних новин, щоб потім знову більш спокійно сприймати те, що відбувається довкола. Тому, маю надію, що наша вистава стане тим відкриттям клапана, щоб спустити пару, і подарує глядачам жадані миті позитиву.

Григорій Сиротюк — талановитий режисер, який завжди дивує неординарними рішеннями. У своїй новій виставі «Чай з м’ятою чи з лимоном?» постановник приготував чимало сюрпризів для глядачів

«Вистава, де можна похуліганити»

Бажанням поставити саме цю п’єсу Григорій Сиротюк загорівся ще три роки тому. Оскільки у виставі розігрується «театр у театрі», яскраву комедію положень садовці мали презентувати глядачам цьогоріч у День театру. На початку січня розпочали репетиції, які у кінці лютого перервав початок повномасштабної війни рф в Україні.

— Поновити репетиції вдалося лише у травні. Тож загалом над виставою ми працювали два з половиною місяці, — розповідає Григорій Сиротюк. — Насправді є дуже мало комедій, де дійсно є таке бажання похуліганити, поімпровізувати акторам і, скажімо так, відкритися на повну. Ця п’єса — одна з таких, перекликається із театром дель арте, де є певні рамки, але у яких актори можуть імпровізувати, відчуваючи себе, як риба у воді. До того ж, тут представлений легкий сатиричний погляд на театр і робочі стосунки, творчі процеси і компроміси, на які часто йдуть люди мистецтва, керуючись іноді не зовсім творчими міркуваннями. Але повторюсь: сатира тут не злоблива, а — легка! Зі щирою усмішкою дозволяє посміятися над самим собою.

Творчі люди впізнають себе

Оскільки у будь-якому колективі, не тільки театральному, завжди є і іскри, і тертя, і дим, і власна залаштункова кухня, багато глядачів, особливо творчих професій, у головних героях впізнають себе та ситуації, з якими стикаються на роботі.

У виставі чимало цікавих, влучних фраз, які стосуються театру, мистецтва, погляду художника і ситуацій, коли ти намагаєшся все зробити за всіх, але все відбувається не завжди так, як хочеться… Тож готуйтеся сміятися від душі!

— Просто назвати комедією те, що відбувається на сцені, було би сильно звужено, адже це і фарс, і буфонада. Тому жанр ми вирішили визначити теж грайливо — «казна-що на 2 дії», — розповідає Григорій Сиротюк. — Працюючи у цьому жанрі, я надихався популярним невеличким скетчем, який потім виріс у відомий англійський серіал «Коли щось пішло не так».

Декорації з сюрпризами: теж будуть грати!

У останні кілька років у своїх спектаклях Григорій Сиротюк виступає не лише, як режисер-постановник, а й сам займається сценічним простором та музичним оформленням. Не виключенням стала і вистава «Чай з м'ятою чи з лимоном?»   

— У звуковому оформленні дозволили собі побешкетувати, — інтригує режисер. — Що ж до рішення сценічного простору, то оскільки у виставі показана пародія на розважальний театр легкого жанру, ми зробили салон — вибудували павільйон, а декорації здивують сюрпризами — будуть грати! Сценічний простір у цій виставі є одним із учасників п’єси і теж відіграє велику роль у всьому, що відбувається на сцені.

У головних ролях глядачі побачать провідних акторів театру ім. Садовського: режисерку Клару грають народна артистка України Таїса Славінська і Наталя Білозор, професійну акторку Софію, яка ніколи не стане зіркою — заслужена артистка України Наталя Шолом та Вікторія Немченко, сина продюсера Жюльєна — Олексій Головач та Андрій Побережний, професійного актора-позера Рішара — народний артист України Анатолій Вольський та Сергій Мазур, вічного статиста Домініка — Андрій Богданов і Михайло Крисов, сварливу костюмерку-гримерку Бріджит — заслужена артистка України Жанна Андрусишена і Юлія Дацюк, запоста-відлюдника Робера — Віталій Рибак і Богдан Костюк. Веде виставу Людмила Рожкова.

Приходьте насміятися від душі, насолодитися блискучою грою улюблених акторів та отримати безцінну порцію позитиву та радості на яскравій прем’єрі «Чай з м’ятою чи з лимоном?» у четвер і суботу, 23 та 25 червня, о 17.30 у театрі імені Садовського.

Квитки (від 100 до 250 гривень) поспішайте придбати на сайті teatr.vn.ua та у касі театру.

Читайте також:

У «Театральному дворику» у Вінниці будуть вражаючі концерти просто неба. Відкриття вже скоро!

Сучасний Мамай і партизани-«Росомахи»: гурт «ТІК» презентував новий кліп на трек-маніфест «Люби ти Україну!»

«Знов Бандери голос чути в лісі!» Брати Гадюкіни у Вінниці переспівали «Черемшину» і отримали у подарунок «Су-25

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up