«Ave Romeo, Ave Juliet»: на сцені театру Садовського «відгриміла» прем'єра мюзиклу про вічне кохання

«Ave Romeo, Ave Juliet»: на сцені театру  Садовського «відгриміла» прем'єра мюзиклу про вічне кохання
Головне фото: Віктор Кравченко
  • Довгоочікувана прем'єра мюзиклу «Ромео і Джульєтта» у четвер, 7 жовтня, зібрала повну глядацьку залу вінницького драмтеатру.
  • Творіння режисера Тараса Мазура здивувало неочікуваними художніми поворотами та вкотре нам нагадало, що «диявол у деталях».
  • Журналісти 20minut.ua побували на прем'єрі мюзиклу й готові поділитись своїми враженнями.

Сцена Вінницького академічного музично-драматичного театру імені Садовського перетворилась на Верону й на поле бою двох славетних родин. Монтеккі й Капулетті, Тібальт, Паріс, брат Лоренцо, Ескалус, Ромео і Джульєтта... Цих героїв знає, напевно, кожен, але у новому мюзиклі на них можна подивитись інакше.

Ні, не подумайте, режисер-постановник не змінив класичну шекспірівську історію, не вплинув на конфлікт сімей, не попередив трагічну розв'язку і не подарував юним закоханим «хепі енд». Та це насправді й не було потрібно. Просто у прочитанні Тараса Мазура вона стала більш сучасною і навіть дещо символічнішою.

— Звичайно, це буде не класична постановка. Тарас Мазур бачить все по-своєму, — розповідала нам раніше керівниця літературно-драматургічної частини театру Світлана Фицайло. — Глядачі, ймовірно, бачили його вистави «Моя чарівна леді», «Народний Малахій», «Біла ворона», «Гамлет» і знають, що він дає дуже цікаве прочитання. І це змушує глядачів думати... Змушує замислитись кожного з нас. Бо мені здається, що немає зараз мірил «мені подобається чи мені не подобається», натомість є «я розумію і я не розумію»…

Відео дня

І дійсно, думати доводиться від першої ж миті вистави, доводиться уважно придивлятись до декорацій, до кольорової гами, до костюмів, до реквізиту, прислухатись до звуків барабанів і звуків чечітки, слідкувати за світлом прожекторів і геометричними рухами танцівників — у всьому заховані підказки. 

Та лякатись не потрібно, роздуми ці ніяк не обтяжують і зовсім не відволікають від головної дії. Вони радше розширюють межі сприйняття, мовляв, «виявляється, можна було й так».

На сцені актори літають, багато співають і ще більше танцюють. Від деяких постановок мурахи бігають шкірою й просто відмовляються йти геть. Можна сказати, що музика взагалі стала одним із персонажів — так глибоко чіпляють ті ритми.

А всі пісні, до речі, актори виконують наживо. Дехто ледь не вперше пробує себе в такому амплуа. 

Що ж стосується хореографії, то вона ніби виконує роль провідника між шекспірівським XVI століттям і тим, де відбувається дія (знову ж таки, сказати у якому часі й просторі живуть ці Ромео і Джульєтта однозначно неможливо). Ба більше, у танцях якнайкраще проявляється ворожнеча Монтеккі й Капулетті, захопливий і ритмічний батл завершується першими смертями, а зворушливий модерн підсилює ніжність почуттів двох закоханих. 

Велика заслуга у цьому не тільки акторів, які добре впорались зі складним завданням, але й балетмейстерів.

Прочитати про них, нагадаємо, можна у нашому попередньому матеріалі:

Загалом у мюзиклі грає близько 30 акторів. Зрозуміло, найбільше уваги притягує романтичний Ромео (у виконанні Володимира Білозора) та бунтарка Джульєтта (акторка — Марія Левченко). Їм легко співпереживати й вірити.

Особливо бурхливо зустрів зал брата Лоренцо, чий образ виглядає дуже колоритно, та Паріса. Останній, до слова, «літав» і кружляв сценою на роликах — ще одна цікавf знахідка режисера-постановника.

Замість підсумків

«Ромео і Джульєтта» вражає кількістю прихованих, чи точніше захованих, на перший погляд, деталей. Щоб охопити їх всі й зрозуміти інакшу шекспірівську історію, найімовірніше, треба подивитись цей мюзикл не один раз.

Щоб не «спойлерити» тим, хто лише піде на виставу, дамо тільки маленьку пораду: звертайте увагу на все, що є на сцені: і на зачіски акторів, і на сміттєвий бак, і на специфічну форму хреста... Повірте, коли пазлики складуться воєдино — «Ромео і Джульєтта» прозвучить ще феєричніше! 

Що ще можна подивитись у жовтні?

Крім власне прем'єрного мюзиклу, цього місяця на поціновувачів театрального мистецтва очікує ще багато вистав. Пропонуємо ознайомитись з ними на афіші.

Білети на дитячі вистави коштують від 80 до 100 гривень. Для дорослого глядача (на Основній сцені) — від 100 до 200 гривень. А прем’єрні вистави вартують до 300 гривень.

Зверніть увагу, що придбати квитки можна з 13.00 до 19.00 у касі театру або на сайтах afisha.vn.ua та vinnitsa.karabas.com. Публікуємо також телефони для довідок:

  • (0432) 67-09-07;
  • (0432) 67-26-54;
  • (067) 537-41-72;
  • (068) 587-70-55;
  • (067) 430-69-46.

 

 

Читайте також:

До мурах: найкращі моменти ювілейного Міжнародного джазового фестивалю Vinnytsia JazzFest-2021

Пальто за 200 гривень, а чобітки — за 50. У скільки обійдеться осінній «лук» з вінницьких «секондів»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up