Вінницького «маніяка» шукати не будуть. Нефейкова історія криміналом не стала

Вінницького «маніяка» шукати не будуть. Нефейкова історія криміналом не стала
  • Вінничанин врятував дівчину від ґвалтівника і написав пост про це у Фейсбуку, назвавши нападника маніяком і попередивши інших жінок про небезпеку.
  • Але поліцейські тут же організували спростування його інформації. 
  • Керувалися тим, що врятована дівчина відмовилася проходити судмедекспертизу. Її переконали, що так буде всім легше?

Припинити поширювати недостовірну інформацію попросила поліцейська прес-служба після того, як вінничани узялися репостити розповідь Олега Пізняка. Починається його допис зі слів «У Вінниці маніяк».

Був то дійсно маніяк чи якийсь випадковий насильник, знають тільки правоохоронці. Але те, що описана вінничанином історія з нападом на дівчину мала місце, в поліції не заперечили. Навпаки, підтвердили. Тільки розказали дещо інакше. Щоб нікого не лякати.

Спробу зґвалтування чув і припинив своїм втручання небайдужий вінничанин. Той самий названий вище Олег Пізняк не побоявся втрутитися в ситуацію, коли почув жіночій крик з посадки неподалік свого дому. Що чоловік зробив після почутого і чим це завершилося, він й описав на своїй сторінці у Фейсбуку. Розмістив ось цей пост у суботу ввечері, 25 серпня:

Відео дня

«У Вінниці маніяк. В 21:30 ми з дружиною на подвір'ї почули здавлений короткий жіночий крик в посадці біля 1-го провулку Гніванське шосе. Вийшов з битою та ліхтариком. Голосним окриком відлякав маніяка, що, як виявилось, душив дівчину. З темноти вибігла перелякана жертва, молода дівчина років 25-ти. Поліція приїхала через хвилин 15-20, без кінолога. Шанси знайти та затримати виродка по гарячих слідах танули з кожною хвилиною очікування. По опису дівчини, нападник був чоловік літнього віку з сивим волоссям, худорлявої статури зростом 170-180 см в світлих на-пів-спортивних штанах з накладними карманами, чорною чи темно-синьою футболкою з надписами. Голос — грубувато-хриплий. Маніяк напав, закрив рота і душив дівчину з наміром зґвалтувати. Будьте обережні. Відкликайтесь на допомогу. Кожна прогаяна мить може коштувати комусь життя!».

Під дописом Олега люди не так ойкали з приводу маніяка, як хвалили автора. Писали «Ви молодчина! Врятували життя!», «Дівчина залишилась нескаліченою і морально, і фізично! Ваш вчинок гідний поваги!», «Автор справжній мужчина», «Реально заслуговує поваги! Аплодую стоячи!».

Але невдовзі поліція поширила свою інформацію, назвавши розповідь рятівника дівчини поширенням чуток і недостовірною інформацією. Все діло в тому, що врятована від невідомого нападника дівчина не захотіла проходити експертизи, і провадження не відкрили. Вона дала пояснення правоохоронцям про те, що спровокував напад словесний конфлікт. Його суть вполіції не прояснили. Сказали тільки, що дівчина не постраждала від дій зловмисника і підписала документ зі словами «претензій до нього не маю».

Ось як інтерпретувала поліцейська прес-служба події того вчора:

«У соцмережах поширюють чутки, що вчора у Вінниці на провулку Гніванське шосе на жінку напав маніяк. Ця інформація не відповідає дійсності. 25 серпня близько 21.15 до поліції за цією адресою надійшов виклик. На місці події працівники поліції з’ясували, що між жінкою та випадковим перехожим виник конфлікт та сварка. У результаті непорозуміння жінка не постраждала та тілесних ушкоджень не отримала, претензій не має, про що власноруч написала у поясненні. Шановні вінничани, прохання не нагнітати паніку та не поширювати недостовірну інформацію».

«Так, на шиї дівчини при світлі фонариків ми не побачили слідів, — відреагував на поліцейське «спростування» Олег Пізняк. — Дівчина при нас і при поліції відмовилась від судмедекспертизи. Але вона не відмовлялась від свідчень, від нападу на неї, від зазіхань на зґвалтування. Можливо, при оформленні протоколу умовили дівчину відмовитись, але це все було! І не пишіть про недостовірні відомості, свідками яких ми були і разом з поліцейськими шукали нападника. На такі виклики потрібно приїздити негайно, а не через 20 хвилин, і з кінологом та собакою. Хоча Вам краще знати... Бачили би Ви дівчину в перші хвилини після нападу...».

Ще одна свідок написала, що Олег ні грама не перебільшив, описавши подію: «Ми поверталися додому, теж були свiдками i викликали полiцiю. А поки полiцiя їхала, то з чоловiком проїхалися до аграрного пошукати…».

Редакція уточнила у відділі комунікацій обласної поліції, чи дійсно потерпіла від нападу не хотіла заявляти про напад ґвалтівника. Нам сказали те саме, що й написали у Фейсбуку: потерпіла не мала бажання писати заяву про злочин, тому провадження й не відкрили.

Журналіст спробувала через рятівника-очевидця дізнатися більше про потерпілу, аби її знайти та розпитати з перших вуст.

— Вік дівчини приблизно 25 років, ім'я не знаю, про намір зґвалтування сказала сама. Ще сказала про жилясті руки, — написав у Месенджері рятівник. — Давати інтерв'ю не хочу. Забагато уваги до мене. Я повідомив про подію, свідком якої став, попередив про небезпеку та спростував заяву поліції про розповсюдження недостовірної інформації. Достатньо для громадянського суспільства, яким ми хочемо стати…

До наступного випадку

Негативно відреагувала на пост небайдужої людини, яка врятувала одну дівчину, а інших попередила про небезпеку, тільки поліція. Цивільні коментатори пропонували запровадити комендантську годину, доки «маніяка» не знайдуть. А коли стало зрозуміло, що його шукати й не будуть, почали писати поради для дівчат.

Нагадували, що варто триматися людних місць, повідомляти близьким про свій маршрут, просити чоловіків зустрічати чи проводити ввечері або носити при собі шокер чи газовий балончик та. Ще піднімали тему легалізації зброї та писали, що варто «заганяти» дітей дотемна додому.

«Кілька разів мав нещастя звернутись до поліції. Ще на етапі приймання заяви все максимально гальмується і викривляється. Фейсбук і арматура викликають більше довіри ніж наша поліція», — написав користувач соцмережі Viktor Parpalios. 

А коментар вінничанки Катерини Поліщук, з посилання на першоджерело — її знайомих співробітників поліції, підвів жирну риску в історії щасливого спасіння від ґвалтівника. Жінка написала, що дійсно у Вінниці є маніяк з 2004-го року, але цю інформацію люди в погонах ретельно приховують:

«До 2010 року був активним, потім заліг на дно, останні два роки злочини почали повторюватися. Нападає на жінок і дівчат ззаду, закриває рот, душить і ґвалтує. Думали, що інший, але ні, все відбувається так само. Найти його не можуть, тому мовчать або все спростовують».

«В посадці Гніванського шосе це вже не поодинокий випадок, — пише ще один коментатор посту Олега Пізняка Александр Сорока. — У мого знайомого, який живе на другому провулку Гніванського шосе, стався схожий випадок з донькою приблизно два роки назад. Тому будьте пильні».

«Можливо, він і живе десь у тому районі. Було б непогано мешканцям придивитись до своїх сусідів уважніше», — додає Олена Сорокіна.

Про інші зґвалтування

В соцмережах дійсно постять багато неперевіреної і шокуючої інформації. Але в цьому випадку про напад на дівчину знаємо від очевидця – людини, яка не ховається за ніками і є першоджерелом, тому викликає довіру. А які ще у Вінниці були реальні справи маніяків? Про справжніх серійних ґвалтівників досі було невідомо.

Педофіл не ґвалтував

 

Серійним злочинцем проти статевої свободи можна назвати хіба тільки педофіла, що наприкінці минулого навчального року тримав у страху вчителів та батьків школярок. Його спіймали, але чи засудять по всій строгості Закону? Розголос першого епізоду розбещення 11-річної дівчинки з додуманими в месенджерах фактами (насправді дитина фізично не постраждала!) змушував батьків потерпілої уникати співпраці зі слідством. Поки що інформації про передачу до суду кримінального провадження проти чоловіка, прозваного «тяжилівським маніяком», немає.

Разовий насильник

Реальне зґвалтування було навесні цього року рано-вранці біля Меморіалу слави. Злодій переслідував дівчину-студентку дорогою, потім приставив ножа до шиї, затягнув за меморіал, здійснив акт насилля та пограбував свою жертву. Злочинця зловили, перевіривши нещодавно звільнених зеків. Він виявився відпущеним за кілька діб до злочину в’язнем Вінницької колонії. Крім злочину проти студентки в Центрі Вінниці він відповідатиме за крадіжки грошей з приватних помешкань.

В районах буває інколи

Побили, зґвалтували та переїхали трактором. Нелюди у Літинському районі так вчинили зі своєю знайомою в квітні цього року.

А в серпні минулого – дезертир напав на дівчину, що йшла пішки полями, затягнув в соняшники і згвалтував. Це було в Іллінецькому районі.

Звітувати про таке не люблять

У трьох цьогорічних звітах, які є на сайті поліції (за 7, 6 і 5 місяців цього року), немає даних про кількість зґвалтувань. Просто не названа цифра по цьому виду злочину. Серед правоохоронців є негласне правило, про згвалтування не розповідати пресі. Хіба тільки, про дуже гучне і коли воно вже розкрите.

Тільки у річному звіті за 2017-й знаходимо цитату про справи згвалтувань: «До ЄРДР внесли інформацію про 7 зґвалтувань. Усім особам, що їх учинили, повідомили про підозру».


Читайте також:

Одні панікують, інші заспокоюють. Як правильно розказати дитині про «маніяка»

Три останні вінницькі вбивства. Результати розслідувань, які ще не знають родичі

Завелись сезонні аферисти. Знімають квартиру на добу, щоб здати іншим на місяці

Подробиці справи зооманіяків. Людей збурили знущання над псом і кошенятами
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • З.А.Глядач

    Неи стільки того гвалтування,скільки самореклами Олега Пізд...няка.
  • Жора

    1500 грн, для меня это заработок за один день, так что иногда и отдать шлю*ам не жалко....
  • Жора

    Зачем насиловать  если на сайте знакомств Мам*а сидят женщины и девушки которые  хотят секса. Есть что секс дают за деньги а есть и бесплатно.....

    Есть там проститутки и с опытом...... Не будем указывать имя  и возраст, есть старухи что и в 42 хотят за час 1500 грн, а есть и страшные в 20 что хотят 1500 за час.

    Там на Ма*бе  95 %  коз сидит ради секса, ну и есть такие что за деньги)))))))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up