Триває розслідування справи про загибель дев'яти тонн червонокнижної риби. Що з'ясували?

Триває розслідування справи про загибель дев'яти тонн червонокнижної риби. Що з'ясували?
  • На початку жовтня державна екологічна інспекція у Вінницькій області отримала інформацію про мор риби на аквафермі в Ладижині, де вирощували осетрових риб.
  • Загинула ціла ферма, або дев'ять тонн червонокнижної риби. Це була білуга і стадо племінного азовського осетра.
  • Підприємець, який поніс великих втрат внаслідок мору риби на Ладижинському водосховищі, рішуче налаштований вияснити причини загибелі.

 

На початку жовтня на підприємстві Ukrainian Caviar Berry, що знаходиться поблизу міста Ладижин, зафіксували масову загибель осетрових видів риби. За результатами проведеного огляду водойми виявили, що загинуло приблизно 3000 екземплярів вагою біля 9 тонн, в тому числі маточні поголів’я «Осетра російського», «Ленського осетра» та «Білуги».

Під час брифінгу 25 жовтня перший заступник начальника Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан повідомив, що фахівці служби хотіли взяти проби риби в зазначеному місці. З цим проханням до них звернувся сам підприємець, проте минуло забагато часу і зробити це стало неможливим.

Відео дня

— У власника господарства була можливість дослідити дані проби, якщо вони були в нормальному стані. В Хмельницькому є спеціалізована установа, де такі дослідження можна провести. Ми, на жаль, таких досліджень не проводили і не знаємо, що сталося з рибою. Власник Ukrainian Caviar Berry написав нам офіційного листа, де вказав, що більше не вирощує осетра і не є постачальником цієї продукції, — зазначив Олександр Сорочан.

Відомо, що Вінницька обласна рада створила спеціальну робочу групу, яка планує розслідувати даний випадок. Днями власник підприємства Олександр Корх розповів депутатам про збитки, які завдано господарству.

— Купити зараз таку популяцію осетра, яка була у нас, неможливо. Чистокровні білуги, яких у нас померло 220 кілограмів, могли давати дуже гарне потомство й вирощувати нове покоління, — каже Олександр Корх.

Він вважає, що причиною мору риби може бути каустична сода, яка могла потрапити у воду під час очистки фільтрів водозабірної станції приватного підприємства. Воно розташоване вище по течії.

— Ми намагаємося направити рибу на дослідження до Євросоюзу. Наприклад, Держспоживслужба не має технічного регламенту для виявлення сполук розкладання гідрооксиду натрію. Це припущення Інституту екогігієни та токсикології імені Л. Медведя та інституту судових експертиз в Харкові. Зараз зразки замороженої риби, за постановою слідчого, ми будемо передавати на експертизу, — зазначив власник акваферми.

Нагадаємо, що 3 жовтня через забруднення річки Південний Буг було знищено єдину в Україні ферму племінного азовського осетра. У господарстві, яке до нас переїхало з Маріуполя, загинуло 3000 екземплярів червонокнижної риби. Серед них: білуга, осетри російські, ленські, бестера, вислоноси та уся молодь. Вартість загиблої риби з чорною ікрою сягає понад два мільйони доларів. Загибла риба досі знаходиться на осетровій фермі, адже правоохоронці ведуть розслідування. Детальніше про розслідування та версії щодо загибелі риби читайте в матеріалі за посиланням

 

Читайте також:

В Ладижині загинуло 9 тонн червонокнижної риби. Що знищило акваферму з осетром і білугою?

Понад дві тонни риби, а саме 45 750 екземплярів, загинуло на Ладижинському водосховищі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Людмила Мензул

    Усім відомо,але гроші не пахнуть.Падкі на бабло посадовці,будьте прокляті!
  • Света Уманець

    А страховку отримав? Адже кажуть, що напередодні десь за тиждень він застрахував рибу....чого ж не повіз на експертизу?! Цікаво....
  • Леонид Калина

    Тобто, саму рибу ніхто на дослідження на брав... дуже цікаво
  • Valentyn Malovanyy

    Що називається, кінці в воду 👹, поки дупи чухали, то вже пізно! Хто б сумнівався, що так буде😡

    Alex Koptyaev reply Valentyn Malovanyy

    Valentyn Malovanyy не розстроюйтесь. Так було задумано: трошки потягти час, а потім піднімати кіпіш. Інакше зі страховочкою можна було б пролетіти

keyboard_arrow_up