Забруднення від птахофабрики? Комісія розслідує загибель дев'яти тонн осетрів в Ладижині

Забруднення від птахофабрики? Комісія розслідує загибель дев'яти тонн осетрів в Ладижині
  • На Вінниччині створили депутатську робочу групу, яка вивчатиме питання масового мору осетрових у Ладижинському водосховищі.
  • Що спричинило загибель 9-ти тонн червонокнижної риби на Ладижинському водосховищі?
  • Власник акваферми Олександр Корх озвучив свою версію мору риби.

На Вінниччині в обласній раді створили депутатську робочу групу, яка вивчатиме питання масового мору червонокнижних осетрових на фермі у Ладижинському водосховищі. Комісія подасть звіт протягом місяця, йдеться у розпорядженні.

Також фахівці мають вивчити питання дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді. 

«Жителі села Тростянчик надіслали колективне звернення до голови обласної Ради, депутатів Тростянецької селищної ради, правоохоронних органів. У своєму зверненні вони просять не допустити будівництва водовідстійника для миття пташників — резервуару для технологічних вод на земельній ділянці площею 2,83 га, яка розташована на території Тростянецької територіальної громади. Вони також скаржаться на можливі неправомірні дії службових осіб селищної ради під час проведення громадських слухань щодо цього будівництва», —  зазначили в облраді.

Відео дня

Показники кисню перевищували норму

Нагадаємо, 3 жовтня через забруднення річки Південний Буг було знищено єдину в Україні ферму племінного азовського осетра. У господарстві, яке до нас переїхало з Маріуполя, загинуло 9 тонн червонокнижної риби, а саме 3000 екземплярів. Серед них: білуга, осетри російські, ленскі, бестера, вислоноси та уся молодь. Вартість загиблої риби з чорною ікрою сягає понад два мільйони доларів.

Загибла риба досі знаходиться на осетровій фермі, адже правоохоронці ведуть розслідування. За словами власників акваферми, осетри і білуга дуже стійкі до забруднення води. Оскільки вони загинули протягом шести годин, це означає, що забруднення було масштабним. 

Фахівці державної екологічної інспекції у Вінницькій області переконують — шкідливих речовин у водоймі не знайшли, а от показники кисню вдвічі перевищували норму.

У день мору риби спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю взяли проби води для визначення вмісту забруднюючих речовин. За результатами досліджень, виявили перевищення по ХСК (хімічне споживання кисню):

  • Проба 1-32,0 мг/дм3 при нормі 30.0 мг/дм3
  • Проба 2-32,0 мг/дм3 при нормі 30.0 мг/дм3.

Показники азоту амонійного, нітрит іонів, фосфатів, сульфатів, хлорид-іонів були в межах допустимого значення.

«Забруднення від насосної станції птахофабрики»

За словами власника акваферми Олександр Корха, перевищення споживання кисню не може бути причиною мору осетрових. Червонокнижна риба загинула, на його думку, через забруднення від насосної станції птахофабрики, яка знаходиться в кількох кілометрах від акваферми.

— Коли у водосховищі цвіте вода обладнання забруднюється, і щоб відмити органіку його восени промивають каустиком, тобто каустичною содою, — каже Корх. — Ця речовина не токсична для людей, але вражає органи дихання та викликає мор риби. Нас завжди виручало те, що Ладижинська теплоелектростанція прокачувала аеровану воду, яка вливалася у наші понтони, що підвищувало рівень розчинного кисню. 3 жовтня вона була на ремонті. Результати лабораторних досліджень екоінспекції не показали вміст каустику у воді можливо тому, що він швидко розчиняється у воді. Промисловим видам риби він не зашкодив, карп і товстолоб живий. А от на жабрах осетрових він осів, від чого риба і загинула.

Після цієї трагедії Олександру Корху, нагадаємо, доведеться закрити акваферму, десятки працівників звільнити. Підприємство пропрацювало десять років, осетрам було по 20 років. Вони пережили бої 2014 року під Маріуполем, потім Херсон і шість років тому приїхали в Ладижин. 

У  2022-му невідомі на фермі порізали сітки і викрали тонну елітних порід риб, у 2023 — племінні осетрові загинули. А могли б жити до ста років, і найкращий врожай ікри отримували б наступні покоління. Адже на підприємстві риб не вбивали, а видобували ікру методом доїння. Власникам, через війну, більше осетрових не дістати, адже червонокнижна риба водилася в Азовському морі.

 

Читайте також:

В Ладижині загинуло 9 тонн червонокнижної риби. Що знищило акваферму з осетром і білугою?

Понад дві тонни риби, а саме 45 750 екземплярів, загинуло на Ладижинському водосховищі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Senako Okanes

    Звичайно нічого не знайшли.Птахофабрика проти 10 чоловік і риба.
  • Оксана Крылова

    Тобто ніяких висновків комісії ще немає, ніяких експертиз та досліджень але наперед звинувачується птахофабрика?! А те що власник тої акваферми за декілька днів до того застрахував свою рибу нікого не наводить на деякі роздуми?
  • Анюта Яковлева

    А до чого тут птахофабрика? Вона знаходиться нижче за течією від тої ферми плюс дамба! Яким чином вона могла отруїти тих осетрів?
  • Alex Koptyaev

    А якщо ні? Всі хто пише бездоказові звинувачення, впадуть на мороз? https://presspoint.in.ua/2023/10/18/vidoma-mizhnarodna-kompaniia-vymahaie-vid-vinnytskoho-saytu-sprostuvannia-nedostovirnoi-informatsii/

    Senako Okanes reply Alex Koptyaev

    А як що да.Тварі купленні.

keyboard_arrow_up