Справу з 26 потерпілими суд повернув на дорозслідування

Справу з 26 потерпілими суд повернув на дорозслідування
Директора вінницького фонду молодіжного кредитування Василя Васильєва залишили під арештом, але справу повернули на дорозслідування. Адвокат на суді вказав: прокуратура в матеріалах переплутала номери постанов і не дала змоги його підзахисному прочитати десять томів справи


Дві жінки – суддя та прокурор. Два захисники звинуваченого – адвокат і сестра. І повна зала потерпілих, які не отримали квартири в Агрономічному, бо дім п’ять років то будують, то не будують.

У судовій залі за ґратами був відсторонений від посади директора вінницького регіонального «Фонду сприяння молодіжному кредитуванню» Василь Васильєв. Його арештували у лютому, у квітні віддали справу до суду, а в п’ятницю, 4 травня, відбулося попереднє її слухання.

Як доводила у десяти томах справи прокуратура Вінниці, через його службові зловживання 26 прокредитованих державою молодих сімей лишаються безквартирними.

- Ми не знаємо, чи добудують наш будинок взагалі, чи є на це гроші. Якщо так, то чи безпечним він буде для життя, бо стояв під дощами та снігами, - кажуть потерпілі.

Будинок для молодих сімей мав бути зданий три роки тому. Але тільки цієї весни продовжили будувати третій поверх. Доти півтора року на будівництві нічого не робили.

У фірмі-підрядникові, яка будувала дім в Агрономічному, Василь Васильєв був одним із чотирьох співзасновників. Два роки тому вийшов зі складу. Але звинувачують його, бо посади інших співзасновників не пов’язані з кредитуванням молоді.

Десять томів доказів не того злочину
- Суть справи у тому, що звинувачена особа в момент вчинення злочину була і директором фонду, і спрямовувала кошти на підприємство, яке виконувало будівельні роботи, - каже заступник прокурора міста Артур Добросєрдов. - Васильєв мав основні повноваження з контролю за виконанням будівельних робіт і довіреність від людей в їхніх інтересах розпоряджатися кредитними і їхніми власними коштами. Ці порушення й інкримінують йому. Є факт недобудованого будинку і факт, що внесених коштів було досить, щоб його побудувати. І найголовніше: є люди, які лишилися без житла.

Спершу порушили справу за фактом порушень службовими особами організації-будівельника. Потім її перекваліфікували у службові зловживання та видали постанову про притягнення директора фонду у якості підозрюваного.

Як казав захисник звинуваченого Васильєва у суді, цієї постанови він не бачив до останнього моменту, тому не міг оскаржити. Більше того, у доказах є посилання на номер справи, порушеної за фактом, а не проти Васильєва. Ще один аргумент адвоката, щоб віддали справу на дорозслідування – притягнути до справи інших осіб.

Сам звинувачений розповів судді про свої розрахунки, скільки треба було часу, щоб вивчити майже три тисячі аркушів справи. Навіть якщо по хвилині на сторінку - це зайняло б 47 годин. А він мав, каже, на все менше дев’яти.

Представник державного звинувачення просила прийняти справу до розгляду такою, як є, лише дати змогу Васильєву вивчити матеріали. Але суддя вирішила повернути матеріали на дорозслідування. Цим визнала, що прокуратура допустила непоправні у суді помилки. В іншій частині - відпустити арештованого на підписку про невиїзд - суд відмовив.

- Це наша маленька, але перемога, - сказав адвокат своєму підзахисному, виходячи з зали суду.

Людям спокійніше, що директор сидить
- Чого ми маємо думати про його батьків, якщо про нас ніхто не думає? - обурювалися потерпілі в коридорі суду, поки суддя готувала відповідь на клопотання.

Так люди обговорювали причини, які озвучив захисник Васильєва для зміни запобіжного заходу щодо нього. Нагадаємо, що адвокати Васильєва вже просили суд звільнити його з-під арешту, але дві інстанції відхили це, бо прокуратура наполягала – підозрюваний ухилявся від слідства.

- Він каже, що в нього ще кицька є! То нехай віддасть її добрим людям, - сердилися, що арештованого можуть випустити з-під варти, потерпілі. - У кожного своя проблемна ситуація. Коли ми ходили по кабінетах зі своїми питаннями, нас футболили. Може, хоч тепер на них відповіді почуємо.


- Ми не знаємо, чи добудують наш будинок взагалі, чи є на це гроші. Якщо так, то чи безпечним він буде для життя, бо стояв під дощами та снігами

- У мене два хлопчики, і вони вже у квартирі не вміщаються. П’ять років тому ми договір уклали, і досі без квартири, - каже 32-річна Олена.

- П’ять років тому ми всі були молодшими, і можливості купити одразу квартиру за готівку не мали, - говорить 30-річна Світлана. - У Вінниці двокімнатна коштувала стільки, як в Агрономічному трикімнатна за державною програмою. З розстрочкою на роки - це було заманливо і вигідно. Ми повірили. Думали, що пощастило. Хто знав, що так вийде?

- Він розтратив наші гроші, тому повинен сидіти, - констатували потерпілі ще до того, як суддя оголосила, що Васильєв буде і далі під арештом.

Без вини винуватий?
Нагадаємо, що Василь Васильєв вину не визнає. Він хотів зробити заяву в суді після рішення, але йому не дали такої можливості. Потерпілі розійшлися, не знаючи, радіти рішенню чи ні. Директор, як хотіли, сидить, але вирішення їхньої проблеми затягується.

Зі слів сестри Василя Васильєва Тетяни, яка теж захисник у суді, знаємо, що хотів сказати її брат.

- Прокуратура півтора року розслідувала справу, порушену за фактом привласнення в особливо великих розмірах або організованою групою, але не знайшла підтвердження, - каже Тетяна Васильєва. – Поміняли трьох слідчих, але довести не змогли і перекваліфікували справу у зловживання владою або службовим становищем з тяжкими наслідками. Ще розслідували, і врешті зробили крайнім директора молодіжного фонду Васильєва і цим закрили свої помилки. Ми писали і їздили скрізь, але ніхто не відреагував, що у Вінниці криміналізують справу через корупційні мотиви. Нас перестають слухати, як тільки чують прізвище «Васильєв». Але справа не в якомусь Васильєві. Прокуратура просто вже зупинитися не може. Все настільки закрутилося, що треба когось покарати. І якщо Васильєв уже сидить, то нащо когось іншого ловити? А ми лише просимо розібратися в цій справі детальніше й глибше.

Тетяна Васильєва від свого імені написала скаргу на дії працівників прокуратури до суду. Днями стане відомо, чи прийняли її позов до розгляду.

Довідка
Знов почалися будівельні роботи в Агрономічному. Зараз там працює інша фірма-підрядник, але керує бригадою будівельників виконроб з підприємства-попередника. Він будував у Жмеринці будинок для молодих сімей, на який перевели кошти вінничан, але не завершив його. Дім зведений на 80 відсотків, тому що на більше грошей немає.
Зараз ситуація така: у Жмеринці стоїть тільки коробка, а під Вінницею бригада працює не на повну силу на рівні третього поверху. Як каже виконроб, кладуть цеглу настільки швидко, наскільки привозять матеріали. Потерпілі час від часу їздять подивитися на свій дім в Агрономічному і слухають перекази місцевих, що ті купують цеглу з їхнього дому для своїх потреб.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Придурки підлі, їм аби хтось сидів. Якщо директора посадять, то вони не отримають ніколи і нічого, а якщо він уде на волі то якось буде намагатися вирішити проблему з будівництвом - це ж очевидно. Чи вони думають що суд в кінці справи їм гроші видасть?))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up