Звинувачення Васильєва у суді будуть підтримувати 26 безквартирних сімей

Звинувачення Васильєва у суді будуть підтримувати 26 безквартирних сімей
Люди кажуть: їхній будинок в Агрономічному, що зупинився на рівні другого поверху, почали будувати знову, як тільки керівник «сів».

Прокуратура склала обвинувальний висновок Василю Васильєву, який був директором фонду молодіжного кредитування і співзасновником будівельної компанії. Тепер його тримає під арештом суд.

Квартири в Агрономічному продавали через вінницький фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. 26 сімей тут мали оселитися три роки тому. Люди почали скаржитися, бо будівництво завмерло, а ціна за квадратний метр житла зростала.

- Чотири рази термін здачі переносився, - каже Олег Богатюк, який мав би вже жити в трикімнатній квартирі на п’ятому поверсі новобуду. – Коли ми переукладали договори, нам нічим не пояснювали зміну терміну здачі. І якщо тепер говорять, що криза винувата, то ми знаємо: з наших рахунків кошти зняли і перевели на організацію будівельника за півроку до кризи. Та сума на той момент прирівнювалася до мільйона доларів. Ці гроші пішли невідомо куди. За півроку той будинок при таких фінансах можна було б завершити.

Директора арештували, бо поїхав з міста
Крім Олега Богатюка, ще 25 сімей безквартирних вінничан визнали потерпілими по кримінальній справі, порушеній спочатку за фактом службових зловживань, а потім проти особи. Звинувачуваний - директор Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Василь Васильєв. Він зараз у слідчому ізоляторі.

Він має двох адвокатів і сестру-захисника, які будуть представляти його інтереси у суді. Кримінальну справу там почнуть слухати четвертого травня. І якщо прокуратура міста, що вела розслідування і готувала звинувачувальний висновок, запрошує почути докази в суді, то потерпілі вже зараз говорять багато.

- На той момент всіма справами керував одноосібно Васильєв, - каже Олег Богатюк. - Він був головою державної фінансової установи і співзасновником будівельника.



Збиток – ціна «двушки» у Вінниці
- Фонд - це держструктура, а не комерційний банк, тому ми погодилися на його кредити, - пояснює Олег Богатюк. – Але якби я тоді взяв кредит у банку, то купив би двокімнатну квартиру у Вінниці.

Крім суми кредиту, отриманої через фонд, учасники програми зробили свої внески. По кілька десятків тисяч гривень. Кредити вони будуть погашати ще 17 років. А паралельно - платити за наймане житло.

- Документів про перенесення здачі будинку я не підписував, бо не обґрунтували причини, - каже Юрій Квасневський, що чекає своєї двокімнатної. - Ще мені писали, що за довідкою бюро технічної інвентаризації моя квартира збільшилася на сім «квадратів». Як могло бюро переміряти квартиру, коли п’ятого поверху ще немає?!



Звідки взялося сім додаткових квадратних метрів, відповіді Юрій Квасневський не отримав. Зате договору з ним, як попереджали, не розірвали.

- Нас викликали у фонд змінювати договір, - каже Олег Богатюк. – «Давайте, я його вдова, почитаю». – «Ні, не можна». – «Зніму на ксерокс?» – Ні».

- У них позиція: не підписуєте, то з черги знімаємо, - каже ще одна потерпіла, Юлія Домбровська.

Фінансова піраміда?
- У мене квадратний метр коштував 2,8 тисячі гривень, коли я укладав договір, - каже Юрій Квасневський. – У новому договорі хотіли ціну поміняти на 4,999 грн. Займалися, чим хотіли. Це все директор фонду затверджував. Він казав: «Дім буде зводити ця хороша фірма», будучи її засновником. Йому гроші давали і йому ж перераховували. Де вони – невідомо.


- Ось дивіться, як цегла сиплеться. Ми хотіли провести експертизу матеріалів, нам не дали, - каже Олег Богатюк (37)

І якщо потерпілі говорять про мільйон доларів загублених грошей, то в матеріалах кримінальної справи - майже півтора мільйона гривень. Стільки перерахував фонд грошей інвесторів будинку в Агрономічному на будівництво іншого дому у Жмеринці. Він фінансувався так само через вінницький фонд, тільки жмеринчанами, і будувала та ж сама фірма.

Зі слів родичів Васильєва, на обидва будинки коштів не вистачало, і керівник хотів вирівняти ситуацію на двох будівництвах, а з часом, коли надійдуть ще кошти, виправити це. Чому ж не вийшло? Відповідь сторони Васильєва така: почалися численні перевірки, ще й грянула криза.

- За наш рахунок вони вирішували свої проблеми, - говорить Юлія Домбровська.

- Наш і жмеринський будинки – своєрідна фінансова піраміда. На її чолі стояв не хто інший, як шановний Васильєв, - каже Олег Богатюк.

Десять томів кримінальної справи
У цій «піраміді» і в тому, чи стояв за нею сам вінничанин Васильєв, розбиратися тепер буде Ленінський суд. Прокуратура туди передала десять томів кримінальної справи.

- Будівельна організація була заснована трьома особами, Васильєвим і київськими посадовцями, - каже ще один потерпілий, Віталій Дембіцький. - І Васильєв із числа засновників вийшов, коли почалися проблеми. Доки ми не підняли ґвалт, він завідував усіма фінансами. Потім директори будівельника мінялися. Але вони нічого не вирішували без засновників. Директор є директор, а власник є власник.

- Васильєв - вінничанин, в його кабінеті ми підписували і переукладали договори, тому до нього всі питання.

- Нас ошукали, - каже Юлія. - На нас повісили кредити, не давши взамін нічого. Ні квартири обіцяної, ні механізмів захисту.

- У договорі немає відповідальності сторони забудовника, - каже Олег. - Тільки написано, що здається будинок тоді-то, а якщо ні, то повідомлять, на скільки перенесуть термін. Все. Ніяких штрафних санкцій.

- Ми зараз у фінансовому рабстві. Ні договір розірвати не можемо, ні гроші повернути, - каже Юлія Домбровська.

Коментар експерта
Артур Добросєрдов (27), заступник прокурора міста:

- Прокуратура склала обвинувальний висновок і направила справу до суду. Васильєв вину не визнає. Захисники його казали, що слідчий обіцяв випустити підозрюваного під заставу, а потім передумав? Не було такої розмови. З того моменту, як він перестав з’являтися на допити, його оголосили у розшук, а потім затримали. Захисники розповсюджують неправдиву інформацію.
Суть справи у тому, що звинувачена особа в момент вчинення злочину була і директором фонду, і спрямовувала кошти на підприємство, яке виконувало будівельні роботи. В цьому ж підприємстві він був співзасновником. Людям не пояснили, що вони можуть кредити витратити на придбання готового житла чи ремонт старого. Фонд проводив таку роботу: будемо бувати тільки нове, і тільки через цю фірму.
Дійсно, засновників будівельної організації кілька, але директор фонду Васильєв мав основні повноваження з контролю за виконанням будівельних робіт, мав довіреність від людей в їхніх інтересах розпоряджатися коштами. Ці порушення й інкримінуються йому. Посади інших співзасновників не пов’язані з механізмами кредитування молодіжного будівництва. Це колишні вінничани, зараз - кияни.
В Агрономічному роботи призупиненні не через справу, а тому, що нема коштів. Прокуратура ніяким чином не вплинула на перерахунки. Ми тільки розбирали за фактом ситуацію, яка була з 2006 року, коли укладалися договори з інвесторами, і до 2011 року. Є незаперечний факт недобудованого будинку і факт, що внесених коштів було досить, щоб його побудувати. І найголовніше – є люди, які залишилися без житла.
Далі будівництвом будемо цікавитися в порядку правозахисної функції. Зробимо все, щоб будинок добудувався і був контроль за використанням коштів. Якщо інвестор з Агрономічного, то його гроші ідуть тільки на Агрономічне, а не в Жмеринку чи деінде.
Наскільки нам відомо, у Жмеринці будівництво завершене відсотків на 80. Інформацію, здобуту під час слідства, передамо в Жмеринську прокуратуру. Там теж була перевірка, але рішення ще не прийняли. По суті, вкладених коштів (тих, які люди отримали в кредит через фонд та їхніх власних, які вони дали) вистачило б, щоб завершити будинки в Жмеринці і в Агрономічному.
Ми налаштовані, щоб справу розглянули в короткі строки і відповідно до чинного законодавства. Призначимо, можливо, двох державних обвинувачів з числа найбільш досвідчених.

На будівництві порожньо, але виконроб є. Жмеринський
На будівельному майданчику в Агрономічному, де більше року було ні душі, зараз працює бригада будівельників. Кладуть третій поверх. Виконроб каже, якщо роботи знову завмруть, дім доведеться розбирати.



- Я тут з другого поверху, - каже виконроб Віктор Адамчук і показує свіжу цеглу. – Он почали класти третій поверх. Ми поки на повну силу не робимо, тому що фінансування йде не так, як треба. Ми робимо відсотків на 70. За цей місць поклали 160 кубів кладки, а реально можемо 200-250.

Працюєте, наскільки матеріалів привозять?
- Так. Матеріали - це до начальника, але вони оплачені. Цегли на кераміку оплачено 20 тисяч, і залізобетон оплачений частково.

Стіни почорніли місцями, цегла сиплеться. Як це виправити?
- Є проект підсилення і відповідальна за це людина. І ми там, де треба, виправляємо. Проект буде ще переглядатися, бо він піврічної давнини. Де багато зіпсовано, будемо ставити сітку, штукатуритися буде. А де підсилити треба несущі стіни, ми вже розібрали кубів 20 і переклали. Там нормальна стіна. Ще будуть зовнішні роботи. Утеплення. Як нові будинки зараз роблять, так буде і тут. З ліфтом, зі сміттєзбірником. Норми такі нові українські, щоб у п’ятиповерхівці ліфти були.

Скільки часу треба, щоб добудувати цей дім?
- При нормальному фінансуванні за місяць поверх можна зводити. Якщо у дві зміни, то ще швидше. Але нашою бригадою за місць поверх не покладеш. Треба трохи її підсилити. В бригаді у мене десятеро людей.

А щоб здати дім, стільки часу треба?
- На дах два місяці, ще штукатурка... До нового року реально, якщо благоустрій робити паралельно з утепленням.

Знаєте, що всі терміни здачі цього дому прострочені?
- Знаю. Я працював у цій же фірмі, тільки у Жмеринці.

Там побудували вже?
- Коробка і накриття. Більше нічого не робиться, бо теж проблема. Не продані шість квартир. Але навіть у тому випадку, як всі продадуть, грошей не вистачить. Чув, що договори укладали по 3600 грн за квадратний метр у 2006 році, а потім ціна квадрату стала 4900 грн.

– По 5100 зараз квадратний метр! – втручається Юлія Домбровська.

- Ні, сьогодні по 5200 вже, - виправляє виконроб.



- Може, в мене якась неточна інформація, але я вам не брешу. Жодного слова неправди не говорю, - ніби виправдовувався перед людьми із Вінниці жмеринський виконроб. - Я розумію: хтось узяв ваші гроші і направив у Жмеринку. Чув версію, але сам бачу, як воно все робиться. Є норми, є технагляд і є моя робота. Є бригада, з якою я повинен працювати, щоб вони заробили. Мені нема що пояснювати, я вже 20 з лишком років працюю. Таких будинків десяток збудував. І цей добудуємо. Але якщо його ще потримають у такому стані, то тоді не добудуємо.
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up