Скандальний син екссудді Чезганової отримав у покарання 10 діб арешту

Скандальний син екссудді Чезганової отримав у покарання 10 діб арешту
Син колишньої вінницької судді Чезганової на відео погрожував ТЦК та стріляв з пістолета. Кримінальне провадження закрили, але склали протоколи про вчинення двох адміністративних правопорушень
  • Нещодавно в мережі було поширене відео сина екссудді з Вінниці Алли Чезганової. 
  • На опублікованих кадрах 29-річний Дмитро стріляв з вогнепальної зброї, співав образливі пісні на адресу ТЦК, президента та мобілізації в цілому.
  • Вчора, 4 квітня, Вінницький апеляційний суд визнав винним чоловіка у вчиненні дрібного хуліганства та застосував до нього десятидобовий адміністративний арешт.

Розгляд апеляції

На засіданні 4 квітня у скоєному вінничанин розкаявся, навіть видалив свій акаунт у соцмережі, однак рішення суду першої інстанції не прийняв.

В апеляційній скарзі він просив оскаржувану постанову скасувати, а провадження у справі закрити: вважає, що в його діях адміністративного правопорушення немає. На цьому наполягав і захисник порушника. На його думку, соціальна мережа не є громадським місцем, а дрібне хуліганство — це нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Проте Вінницький апеляційний суд у своїй постанові погодися з висновком суду першої інстанції та вказав: до сфери хуліганства як протиправних посягань на громадський порядок належить і спілкування людей у віртуальному просторі.

Відео дня

«Згідно з чинним законодавством є всі необхідні підстави для того, щоб визнавати соціальні мережі, чати, форуми та блоги громадським місцем при вчиненні індивідами адміністративних правопорушень і злочинів, які зазіхають на громадський порядок», — пояснив Вінницький апеляційний суд.

Тож інтернет-ресурс «Instagram», на його переконання, відповідає критеріям віртуального спілкування, де має бути забезпечений громадський порядок.

Що ж стосується поширеного у цій соцмережі матеріалу, то судді наголосили: відео — не просто образливе, а шкідливе для України. Воно діє на користь ворога, який ретельно відслідковує українські джерела і використовує їх в інформаційній війні проти нашої держави. 

— Відтак правопорушення, яке скоїв Дмитро Чезганов, за ступенем громадської безпеки наближається до злочину. Тому суд і призначив йому найсуворіший вид адміністративного стягнення, що застосовується лише у виняткових випадках. Це — адміністративний арешт, який передбачає тримання правопорушника в умовах ізоляції від суспільства, — підкреслили в апеляційному суді.

Скандальні відео

Наприкінці минулого року, 23 грудня 2023-го, у фейсбук групі «Дорожній Контроль Вінниці», були перепощені відео з інстаграму Дмитра Чезганова, сина вінницької екссудді Алли Чезганової, на яких він стріляє з вогнепальної зброї та співає образливі пісні про ТЦК, президента та мобілізацію.

Активісти відмітили у пості офіційну сторінку поліції Вінницької області з закликом звернути на це увагу. Тоді ж у коментарях правоохоронці відповіли: «Інформація зареєстрована. Працюємо».

І справді вже невдовзі, 28 грудня 2023 року, на сайті Головного управління Національної поліції Вінницької області було повідомили, що під час моніторингу соціальних мереж правоохоронці виявили відео, на якому чоловік на відкритій місцевості використовує предмет, ззовні схожий на вогнепальну зброю. В результаті провели обшуки у 29-річного вінничанина.

З повідомлення також дізналися, що поліцейські вилучили набої різного калібру, предмет, схожий на стартовий пістолет, два предмети, схожі на гранати, й два запали УЗРГМ, газовий пістолет та інші заборонені предмети.

Попри те, що імені та конкретних даних на поліцейському сайті не наводилося, загальний опис злочину повністю відповідав Дмитру Чезганову.

В яких ще справах фігурував Чезганов?

Вивчаючи біографію Дмитра Чезганова, журналісти натрапили на те, що це не перше його порушення закону.

Наприклад, в кінці лютого 2015 року Дмитро потрапив у бійку, де, згідно з судовим рішенням, виступав як потерпілий. Трапилося це біля Петроцентру, і на судовому засіданні він повідомив, що ввечері з товаришем повертався додому, де їм назустріч йшла компанія, яка поводилася шумно.

«Йому здалося, що в тій компанії був його знайомий, однак його неправильно зрозуміли, почався словесний конфлікт, який переріс в штовханину. Пізніше з`явився обвинувачений, який безпричинно наніс йому удар в щелепу, а потім ще кілька ударів в різні частини тіла, від чого він впав. Свідомості він не втрачав, коли він впав на землю, відчував, що його продовжували бити та хтось зняв золотий ланцюжок, але хто саме його зняв він не міг побачити», — свідчив там Дмитро.

Врешті дану кримінальну справу кваліфікували за частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України — умисне легке тілесне ушкодження.

Тоді хлопець на свою користь стягнув 7 000 гривень моральної шкоди.

А літом 2016 року, близько 16.00, мажора зупинили за керування автомобілем у стані наркотичного сп'яніння. На суд він не з'явився, надіслав письмове заперечення своєї вини та проханням закрити провадження у зв'язку з відсутністю складу адмінпорушення.

Огляд на стан сп'яніння був позитивний для звинувачення. Але справу про притягнення Дмитра Чезганова до відповідальності закрили, у зв'язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності. В результаті він отримав лише усне зауваження. На той момент хлопець працював судовим розпорядником Вінницького міського суду.


Читайте також:

Здати одяг — допомогти іншим. Розповідаємо куди і який одяг можна віддати у Вінниці

То виділяли кошти чи ні? Отримали відповідь від міської ради щодо ремонту 8-го ліцею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Лариса

    Показуха,налякали їжака…
  • сергій

    Цеж цирк а циркачам бронь
  • Андрей

    Показуха, була б звичайна людина, вже б дали б 5років тюрми
  • Ниванчик

keyboard_arrow_up