Підозрюють у співпраці з росіянами. СБУ прийшла з перевіркою до Києво-Печерської Лаври

Підозрюють у співпраці з росіянами. СБУ прийшла з перевіркою до Києво-Печерської Лаври
  • В обласному Управлінні СБУ повідомили, що працівники Служби безпеки проводять контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві. Що відомо?

«Ці заходи відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні, — пишуть на сторінці Управління СБУ у Вінницькій області. 

У повідомленні йдеться, що, враховуючи збройну агресію рф, зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян. 

Безпекові заходи СБУ проводять з кількох причин:

Відео дня
  • недопущення використання Лаври як осередку «русского мира»;
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ МП для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

Наразі правоохоронці разом із представниками церкви проводять огляд території та приміщень Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів, та перевіряють осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

«Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України», — пишуть правоохоронці.

Нагадаємо, що нещодавно СБУ повідомила про нові підозри митрополиту Тульчинському та Брацлавському Іонафану, який виправдовував російську агресію.

Правоохоронці встановили, що очільник цієї єпархії УПЦ МП підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію східних та південних районів України. Поза тим, у своїх «агітках» він закликав до захоплення державної влади та порушення меж кордону нашої країни.

«Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. Надалі планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії», — пише СБУ. 

Іонафану повідомили про підозру за трьома статтями: частиною 3 статті 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України); частиною 2 статті 109 (розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу); та частиною 1 статті 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України) Кримінального кодексу України. Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин викритих правопорушень.

Також додамо, що ми писали про те, що вінницькі священнослужителі УПЦ московського патріархату засвітилися у чималій кількості скандалів, зокрема, які стосувалися їхнього ставлення до російської агресії проти України. Часом вони закликали до діалогу з сепаратистами, Крим називали російським, а свого митрополита зустрічали у куртках компанії-спонсорці війни «Газпром». Більше про це у матеріалі:

Читайте також:

«Кожне вимкнення світла дуже болюче для нас»: як бізнеси адаптовуються до перебоїв з електрикою

Яка побутова техніка споживає найбільше електроенергії. Та інші поради, як пережити цю зиму

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Sveta Svetik

    Тільки чомусь УПЦ найбільше допомагає ЗСУ. І всі ті скандали виявились фейками. І СБУ о.Іонофану виявила непричетність до листівок.
    Хто сіє ворожнечу між українцями і сіє агресію на українську православну церкву та неправдиві свідчення є агентом Кремля!
    УПЦ найбільше робить все за для перемоги України. Схаменіться, побійтесь Бога. Що вами керує?
  • Slavik Slavik

    Гнати попів до раші негайно...
  • Оксана Брейнер

    Люди, які ж ви дурні, всі разом взяті, ті хто не перевіривши факти, як отара овець мекають і підтримують неправомірну діяльність СБУ в УПЦ. Треба запитати де була їхня служба, коли росіяни без бою просто захопили Херсон? Тоді вони, як щурі втікали з міста, бо почули запах смаженого, а зараз герої роблять обшуки в храмах і шукають ворога, там де його немає. Для чого тоді були ці  майдани і революції , для чого декомунізацію робили? Ви пам’ятники Леніна знищуєте, а терористичні методи Леніна, Сталіна і Берії успадкували на всі 100%. Ці «герої» теж за допомогою НКВС знищували храми, вбивали і висилали в Сибір священників, вони шукали «ворогів народу», там де їх немає, мільйони людей постраждало від їх репресій. Люди добрі, минуло вже 100 років, відтоді як Ленін за допомою терору держав людей в страху. Невже історія вас нічого не вчить. Ви як по лекалу, робите все що робили комуністи під час репресій. Ви - українці , пишете доноси на українців зараз , робите фейкові відео «о польотах над Росією» в Лаврі, ви зараз нічим не кращі тих українців , які в 1932-1933 і в 1937 писали доноси на своїх сусідів, родичів, священників і тих українців , які якось підозріло себе вели відносно влади комуністів. І під час Голодомору ваші прадіди писали доноси на куркулів, 3 млн доносів було написано під час Голодомору українцями на інших українців - хто їх написав , може москалі і росіяни? Невже не соромно бути «стукачом», де совість у людей, які поширюють фейки і брехню про УПЦ, наклепи про звичайних громадян
  • Володимир Головня

    Гоните этих рашистких сволочей за поребрик, хватит на офис оглядываться. В Украине есть своя церковь, а этих засланцев, кравчук завез, а вывести не смог, отдал душу.

keyboard_arrow_up