«Кожне вимкнення світла дуже болюче для нас»: як бізнеси адаптовуються до перебоїв з електрикою

«Кожне вимкнення світла дуже болюче для нас»: як бізнеси адаптовуються до перебоїв з електрикою
  • Ковід, війна, а тепер ще й регулярні вимкнення світла, які часто бувають не за графіком. Усе це боляче вдаряє по вінницьким підприємцям, яким довелося шукати вихід з чергової непростої ситуації. Як вони це роблять і що говорять про найближчі перспективи, — читайте у нашому матеріалі. 

Минув уже понад місяць, відколи ми почали жити в умовах аварійних та віялових відключень світла. Коли це закінчиться, або — чи не стане навпаки гірше — ніхто з нас не знає. Саме тому багато вінничан намагається призвичаїтися до нових реалій: закуповують свічки, ліхтарики, повербанки, зарядні станції та генератори. 

Інша ситуація в комерції. Якщо, до прикладу, світла не буде дві-три години у квартирі чи приватному будинку, особливих негативних наслідків для власників житла це не матиме. Якщо ж впродовж аналогічного періоду світла не буде в кафе, ресторані, супермаркеті чи, скажімо, аптеці, підприємці зазнаватимуть збитків, якщо, звісно, не знайдуть альтернативних джерел живлення. 

Незначний дискомфорт

На проспекті Космонавтів перебої зі світлом трапляються нерідко, тому тамтешнім підприємцям довелося оперативно звикати до нових умов праці. До прикладу, у бар-магазині крафтового пива «Пропаганда» спочатку освітлювали гостьові зали за допомогою свічок. Однак швидко зрозуміли, що вже до кінця зими витрати на них сягнуть десятків тисяч гривень. Співвласник бару Олександр Конопелько розповідає, що вони з колегами знайшли альтернативу свічкам в акумуляторних батарейках, станціях до них й LED-стрічках. 

Відео дня

— Ми, в певному сенсі, щасливчики, тому що пиво від наявності електрики не залежить і подається з кранів тиском. Тому основною нашою проблемою було освітлення самого закладу, — продовжує Олександр. — Зараз, коли наші базові потреби з освітленням закриті, ми придбали портативну колонку, щоб тиша не тиснула на відвідувачів. Також з-за кордону ми вже замовили портативну зарядну станцію.

Підприємець каже, що в закладі автономне опалення, тому наступним їхнім кроком є підготовка до морозів. Наразі вони з компаньйонами розв'язують питання зі встановлення котла. 

У Пропаганді під час вимкнення світла

— Зараз відключення світла відносно короткі, але хтозна, як росіяни поводитимуться надалі. Думаю, що готовими потрібно бути й до кількаденних блекаутів, — говорить підприємець. — Загалом російський терор спричинив нам лише незначний дискомфорт, але у відповідь отримав ще більші збори та донати на підтримку ЗСУ.

Атмосфера вечері при свічках

Заклади Cherry Lake та La Cucina працюють без світла. Для адаптації до нових умов, команди ресторанів закупили свічки та ліхтарі. Кухарі продовжують готувати усі наявні у меню страви, за виключенням піц та страв на хоспері.

— Ми створюємо для гостей атмосферу вечері при свічках, тому навіть за умови відсутності світла, у наших ресторанах затишно та романтично, — розповідають в адміністрації ресторанів. — Час роботи ми не скорочували, тому з радістю чекаємо на усіх гостей. 

Готуються заздалегідь

Інша ситуація у піцерії «Челентано», що на Замості. Директорка закладу Віта Варчук каже, що у них поки що не було відключень світла, і що наразі вони працюють у штатному режимі. Однак готуватися до можливих блекаутів тут почали заздалегідь.

— Ми розробили детальний план дій на випадок відключень світла. А саме: склали скорочене меню з популярних страв, які завжди є у наявності. Найбільш вразливі напівфабрикати перенесли у холодильник, який відчиняють мінімальну кількість разів. Підготували електронні акумуляторні ваги, подбали про резервне освітлення, закупили техніку для живлення комп’ютерів, які приймають замовлення і розраховують відвідувачів. Ми готові до ситуацій, якщо зникне світло, — говорить Віта.

Бізнесу потрібні чіткі графіки

Деяким закладам для забезпечення повноцінного функціонування потрібно витрачати сотні тисяч гривень на резервне живлення, чого вони не можуть собі дозволити. До прикладу, кафе-кондитерська «Перфетто», що на Соборній. Співвласниця закладу Анна Воскобойник розповідає, що вони придбали три генератори, але їх потужності не вистачає, аби електрифікувати потужні кавові машини, вітрину для морозива тощо.

— Частих і тривалих відключень у нас поки що немає. Якщо вони з’являться, тоді доведеться скорочувати використання обладнання та зменшувати години роботи, — пояснює Анна. — Ми маємо виробництво нашої продукції на Гонти. Там постійно вимикають світло без будь-якого графіка. А це збитки, коли, наприклад, ми ставимо випікати коржі і вимикають світло. Доводиться викидати таку продукцію. Забезпечити цех генераторами нерентабельно, адже такі генератори коштуватимуть 10-20 тисяч доларів. 

Анна говорить, що розуміє необхідність вимкнень електроенергії, але не може збагнути, чому досі не розробили дійсно актуальні графіки, щоб бізнеси могли підлаштуватися. Підприємиця каже, що її працівники у цеху готові працювати навіть вночі, аби тільки була певність, що буде світло. 

— Кожне вимкнення світла дуже болюче для нас, — підсумовує Анна.  

Що з супермаркетами?

З супермаркетами у Вінниці ситуація різна. До прикладу, магазин мережі «Сільпо» на Юності під час вимкнення світла зачиняють. У пресслужбі «Сільпо» розповіли, що частина їхніх супермаркетів працюють на автомоному живлені, і ця кількість постійно збільшується. У планах забезпечити дизельними генераторами понад 100 супермаркетів у 40 містах країни. 

В АТБ під час вимкнення світла

Не працює під час знеструмлення й супермаркет «АТБ» на Київській. Однак продовжує приймати покупців магазин цієї мережі на Замостянській. У ньому освітлюється торговельна зала, працюють каси. Наразі на території усієї країни стаціонарними генераторами забезпечено близько 100 супермаркетів «АТБ», — частина у процесі підключення. Працюють й 18 генераторних пересувних станцій. 

Що з аптеками?

З аптеками також по-різному. До прикладу, одна з аптек мережі «Подорожник», що в неї ми зайшли під час вимкнення світла, продовжує працювати без живлення. Ліки у ній відпускають лише за готівкову оплату.

На одну з аптек «АНЦ» знеструмлення не впливає. На її дверях навіть повішали оголошення, що вона працює навіть під час вимкнення світла. 

В одній з аптек мережі «Конекс» фармацевтка розповіла, що їх ще жодного разу не від’єднували від мережі, адже вони знаходяться поряд з об’єктом критичної інфраструктури. 

— Якщо вимкнуть світло, ми будемо користуватися ліхтариками, — говорить фармацевтка. — Комп’ютер у такому разі не працюватиме, то відпускати будемо лише розпечатані залишки товару з цінами.

Сфера краси та інтернет

Нестандартний підхід до ситуації у деяких салонах краси. В одному з них майстрині роблять манікюр та проводять ламінування вій у налобних ліхтарях. Лампи для сушки гель-лаку вони підключають до повербанків. 

У магазині домашніх напівфабрикатів «Галя Балувана» на Замості немає стаціонарного генератора, але магазин продовжує працювати. Приміщення освітлюють ліхтарем, а продукцію відпускають лише за готівку.

Деякі магазини зачиняються повністю. Така ситуація, наприклад, у «Сімейному маркеті». На вхідних дверях нам почепили табличку: «Під час вимкнення світла магазин не працює».

Навіть після повернення світла у будинки, чимало користувачів провайдера «Еверест» продовжують спостерігати перебої з інтернетом. У компанії пояснюють, що стабільне надання послуг залежить не лише від наявності електропостачання у будинку користувачів, але й від електроживлення у будинках, де встановлене їхнє обладнання. 

— Наші мобільні ремонтні бригади оперативно реагують на усі виклики й терміново виїздять на об’єкти для підключення нашого обладнання до генераторів, — кажуть в компанії. 

Волонтерів також зачепило

Дісталося й волонтерським штабам, які нерідко базуються у складських приміщеннях на чималій відстані від центру, а тому особливо сильно відчувають перебої зі світлом. Один із координаторів громадської організації «Загартовані серця» Олександр Царевський каже, що вимкнення електрики не було для них несподіванкою, тому до форс-мажорних ситуацій вони були готовими заздалегідь.

— У нас є генератор, який забезпечує аварійне освітлення приміщень та дає живлення на розетки, — пояснює Олександр. — На щастя, наш котел твердопаливний. Компанія «Декорбетон», яка надала нам свої складські та офісні приміщення, ще раніше завезла для нього дрова. Ми їх порізали, порубали та поскладали. 

На складах волонтерського штабу є чимало продуктів, які потрібно зберігати в холоді. Олександр говорить, що для морозильних камер вони мають окремий генератор, але запускати його ще не доводилося. 

Штаб постійно має залишатися на зв’язку з різними підприємцями, іншими волонтерами та військовими. Тому втрату інтернету, за необхідністю, можуть компенсувати завдяки супутниковій системі «Старлінк».

Читайте також:

Запустили інтерактивну мапу з закладами, які працюють під час відключень світла

На Вінниччині сьогодні застосують планові відключення світла. Чи буде блекаут?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Липовецька міська рада

    По вінницькиХ підприємцяХ
  • Хрустовська Наташа

    В них грошей хватає,ви переживайте за нас простий народ.

keyboard_arrow_up