Яка побутова техніка споживає найбільше електроенергії. Та інші поради, як пережити цю зиму

Яка побутова техніка споживає найбільше електроенергії. Та інші поради, як пережити цю зиму
  • Поради для мешканців квартир і будинків, як нам легше пережити осінньо-зимовий період 2022–2023 років склало Держенергоефективності.
  • Розповідаємо основні корисні настанови. 

Вінничани щодень на певні проміжки часу вимушені залишатися без світла. Все це відбувається через масовані ракетні обстріли росіянами об’єктів енергетичної інфраструктури. Але ми все вистоїмо, і нам потрібно підлаштовуватися до нових реалій. 

В «Укренерго» просять українців ощадно користуватися електроприладами, а Державне агентство з енергоефективності й енергозбереження України опублікувало рекомендації з того, як нам пережити цю зиму.

Розповідаємо вам основні поради. Весь перелік прочитати можна ТУТ

Відео дня

Як зберігати тепло мешканцям будинків у квартирах? 

Як пояснюють у Держенергоефективності, для того, щоб зменшити втрати тепла у квартирах треба переконатися у відсутності щілин у віконних рамах і, якщо вони є, то вкладіть ущільнювач у рами та заклейте їх за периметром ізоляційною стрічкою або скотчем. 

Також радять:

  • почепити на вікна жалюзі або щільніші фіранки, які відкривайте вдень і щільно закривайте вночі, але так, щоб не прикривати радіатори опалення;
  • встановити тепловідбивні екрани на стіни за радіаторами опалення;
  • встелити підлогу килимовим покриттям хоча б у кімнатах, де ви проводите найбільше часу (це є особливо бажаним, якщо ви проживаєте на першому поверсі). 

«Якщо маєте стіну, яка промерзає взимку, ізолюйте її пінополістирольними листами, гіпсокартоном, корковою настінною плиткою або корковими шпалерами (за неможливості це зробити – почепіть на холодну стіну щільні фіранки, створивши додатковий прошарок повітря між нею й кімнатою)», — кажуть в відомстві. 

Також, щоб зберегти тепло, то щільно зачиняйте двері між опалюваними та неопалюваними приміщеннями. 

Які електроприлади споживають найбільше?

За розрахунками, наведеними Міненерго, у двокімнатній квартирі, в якій мешкає родина з чотирьох людей, обігрівач, бойлер та електроплита (мікрохвильовка, електродуховка) сумарно складають до 70% загального добового споживання електроенергії.

Ось перелік техніки, що споживає багато електроенергії:

Як ощадно спожити електроенергію?

Також у Держенергоефективності радять, як підвищувати культуру споживання: 

  • замініть усі лампи розжарювання на світлодіодні;
  • надавайте перевагу економним режимом роботи обладнання;
  • використовуйте таймери для користування великою побутовою технікою переважно вночі.
  • у пікові години (08:00-10:00, 17:00-23:00) грійте воду на газовій плиті; 
  • встановіть реле захисту від стрибків напруги.

Радять також максимально завантажувати пральну машину й використовувати температуру прання 30 градусів. А готувати в духовці радять кілька страв одночасно. Після приготування, відкрийте її дверцята, щоб використати залишкову теплоту для обігріву кухні.

Що варто зробити керівникам ОСББ? 

Управителям житлових будинків та головам ОСББ радять ущільнити двері в під'їздах, встановити пружини для їхнього автоматичного зачинення. А також ущільнити всі вікна в місцях загального користування, наприклад, закрити їх плівкою, фанерою тощо.

«Варто замінити лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні малої потужності, за можливості, додатково встановити вимикачі з датчиками руху», — кажуть в Держенергоефективності. 

Додамо, що зараз краще мати під рукою альтернативні джерела світла й тепла. Якими вони бувають та скільки коштують? Ми розповідали ТУТ.

 

Читайте також:

На Вінниччині ввели обмеження на електроенергію. Де дивитися графіки?

Цього року у Вінниці не буде головної ялинки та святкової ілюмінації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юля Тарасовська

    Економимо і будемо економити надалі. Дякую за пораду .

keyboard_arrow_up