Альтернативні джерела освітлення та тепла. Скільки вони коштують у Вінниці?

Альтернативні джерела освітлення та тепла. Скільки вони коштують у Вінниці?
  • Через масовані ракетні обстріли росіянами об’єктів енергетичної інфраструктури, українців все частіше просять економити електроенергію, а подекуди взагалі вимушені без попереджень залишати без світла на тривалий час. 
  • У такі години краще мати під рукою альтернативні джерела світла й тепла. Якими вони бувають та скільки коштують?

Темою номер один серед вінничан останнім часом є світло. Точніше регулярні його перебої. На деяких вінницьких вулицях електроенергії може не бути впродовж більшої частини доби.

Зважаючи на старт сезону мінусових температур, а також непередбачуваність розвитку подій навколо енергетичної інфраструктури, питання наявності вдома альтернативних джерел освітлення й тепла, стає для кожного з нас ще більш актуальним.

У цьому матеріалі ми зібрали ціни на різноманітні прилади, які на деякий час частково або повністю можуть компенсувати нестачу світла: повербанки, кемпінгові та гасові лампи, пальники, генератори та зарядні станції.

Відео дня

Повербанки

Ці прості зовнішні акумулятори сьогодні є чи не в кожного з нас. Знайти їх можна також чи не в кожному магазині електроніки. Вартість більш-менш якісного девайса потужністю 10 000 мАг на онлайн-сервісі «Хотлайн» стартує нині від 1300 гривень. 

За повербанк об’ємом від 20 тисяч мАг доведеться віддати від 2200 гривень, 30 тисяч — від 2700, 40 — 2900, 50 — 3400 гривень. 

На сайті «Епіцентру» можна знайти зовнішні акумулятори за такими цінами: 10 тисяч мАг — від 800 гривень; 20 — 1400 гривень; 30 — 3000 гривень; 40 — 3500 гривень; 50 — 2900 гривень; 60 — 5200 гривень. 

На сайті мережі магазинів «Такса», які представлені фізичними крамницями у різних частинах Вінниці, повербанки наразі є лише об’ємом в 10 000 мАг. Їхня вартість до 800 гривень. 

Кемпінгові лампи та ліхтарі

Такі девайси також представлені широкою лінійкою та мають різну потужність. До прикладу, акумуляторний ліхтар об’ємом у 20 тисяч мАг на сайті Prom.ua можна придбати за 2100 гривень. 

Дешева портативна сонячна автономна система обійдеться вам у 3750 гривень. А портативний кемпінговий LED ліхтар коштуватиме 800 гривень. Також на «промі» можна знайти й світлодіодні прожектори на сонячній батареї за 3200 гривень. 

Гасові лампи

Такий пристрій може слугувати не лише для освітлення приміщень, але й для їхнього обігріву. Гасова лампа закритого типу з регульованим полум’ям обійдеться вам у 650 гривень. За пальне для неї (гас), доведеться доплатити ще від 100+ гривень за кожен літр.

Пальники 

Ця незамінна на кемпінгах річ, може стати недорогою, але якісною альтернативою електричним пічкам. Дешеві, від 400 гривень, можна знайти як в інтернет-магазинах, так і на ринках. А ось професійні та більш надійні пальники, коштують сьогодні від тисячі гривень. Газові балони для них продають від 70 гривень за одиницю.

Ще одним приладом для приготування їжі є портативна газова плита. В інтернеті можна придбати таку, починаючи від двох тисяч гривень. Балони можна використовувати ті самі, що й до пальників. 

Генератори

У квартирах заборонено користуватися бензиновими генераторами, тому вони можуть стати хорошою альтернативою централізованому джерелу електроенергії у приватних будинках. За допомогою менш потужного генератора можна живити окрему побутову техніку, більш потужного — весь будинок. 

Однофазний генератор, потужністю 1,3 кВт, з видачею напруги у 230 В, сьогодні коштує від 10,5 тисяч гривень. На «Розетці» можна придбати й потужніші генератори: 3 кВт — в межах 27 тисяч гривень; 5,5 кВт, з об’ємом паливного бака 25 літрів — обійдеться в 50 тисяч гривень; а об’ємом в 6-6,5 кВт — 70 000 тисяч гривень. 

Зарядні станції

Для квартир чудово підійдуть зарядні станції, які, по суті, можна вважати потужними повербанками. З їх допомогою можна живити не лише телефони з ноутбуками, але й холодильники, телевізори, мікрохвильовки тощо. У мережі гіпермаркетів «Епіцентр» за такий прилад доведеться віддати від 35 тисяч гривень. Найдорожчі станції коштують в районі 140 тисяч. У мережі також можна знайти такі пристрої й за 14 тисяч гривень. 

Є у нашому місті й свої розробники таких девайсів. Так вінницька компанія «ПромАвтоматика» винайшла, а тепер продає блоки багатоканальної швидкої зарядки «Bandera Power». Місткість акумуляторів там від 125 до 225 тисяч міліампер на годину. Їхня вартість сьогодні коливається від 18 до 40 тисяч гривень. 

Та сама «ПромАвтоматика» віднедавна виготовляє й Балконні сонячні електростанції. Свій винахід вони описують, як професійне автономне електропостачання квартир та будинків. Потужність Балконної СЕС — 5,5 кВт, а вартість 2 864 $ до кінця осені, й 3 410 $ — від грудня. Вони ж, але за окрему вартість, продають сонячні модулі та проводять монтаж СЕС. 

Читайте також:

На Вінниччині ввели обмеження на електроенергію. Де дивитися графіки?

Цього року у Вінниці не буде головної ялинки та святкової ілюмінації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Иван Наконечный

    Вітаю, вікна https://sem.rv.ua зі знижкою -25% пропоную

  • Оля Кузьменко

    Ага, особливо генератори і зарядні станції всім по кишені
  • Електрик Вінниця

    Щоб кров'ю харкали хто підняв ціни в тричі за останні пару місяців

keyboard_arrow_up