Обманів у сфері купи-продай все більше. Поліція почала спецоперацію «Трікстер»

Обманів у сфері купи-продай все більше. Поліція почала спецоперацію «Трікстер»
  • Трікстер з англійської перекладається, як обманщик або шахрай.  
  • От на таких злочинців, які дурять людей в інтернеті, й почали зараз посилено полювати поліцейські.
  • Перед цим проаналізували свій облік і побачили: щомісяця додається більше тисячі проваджень про шахрайства.
  • Які схеми обманів сьогодні процвітають?

Причину постійного збільшення шахрайств поліцейські пояснюють розвитком електронної комерції, переорієнтацією людей на покупки товарів через інтернет. А ще тим, що злочинці вправно реагують на зростання обсягів обігу коштів у он-лайн-мережі.

– Люди у побуті щодня мають необхідність купувати різні товари, шукають легші та дешевші шляхи їх придбання і стають жертвами шахраїв, – говорить начальник вінницького відділу боротьби з кіберзлочинністю Олександр Ульяненков. – Інколи перераховують шахраям суми до 200 гривень і не вважають за потрібне повідомляти. Але якщо одному злочинцеві багато людей скинуть по 200 гривень, то він заробить мільйон і буде ходити безнаказанно. Щоб попередити злочини, які часто є латентними, і починається зараз по всій території України операція «Трікстер».

«Трікстер» триватиме з 9 по 30 листопада і має на меті виявлення та документування осіб, причетних до шахрайського заволодіння коштами громадян у сфері електронної комерції.

Відео дня

А упродовж цього року, за даними Департаменту кіберполіції, спостерігають стрімке зростання ось таких видів шахрайств:

  • через створення фіктивних Інтернет-магазинів,
  • за он-лайн оголошеннями, у яких розміщується недостовірна інформація про продаж товару чи надання послуг,
  • з розсиланням смс-повідомленнь через мобільні термінали від імені банківських установ про блокування платіжної картки з подальшим заволодінням коштами на рахунку.

Про останній вид шахрайств в кіберполіції Вінницької області розповіли: розсилають смс від імені банків у більшості люди тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, із місць позбавлення волі. Через це наші правоохоронці можуть хіба що попередити людей, щоб не реагували на такі смс-ки. «Дістати» шахрая із так званих ДНР чи ЛНР зараз неможливо.

Більше тисячі шахрайств на місяць

Правоохоронці проаналізували свій «Єдиний облік» і порахували, що щомісяця слідчі реєструють більше тисячі кримінальних проваджень за фактами шахрайського заволодіння коштами громадян. Способи шахрайств, яких зараз найбільше, ось які:

  • оплата за товари, роботи, послуги, що поширюються в мережі Інтернет, шляхом введення в оману громадян (фіктивні Інтернет-магазини, майданчики он-лайн оголошень);
  • розповсюдження смс-повідомлень про блокування платіжної картки та необхідності її розблокування шляхом здійснення телефонних дзвінків на підконтрольні шахраям номери мобільних операторів;
  • під виглядом розіграшу коштів чи цінних подарунків (найчастіше автомобіля).

 

Більше про те, як вберегти себе від обману, користуючись інтернет-банкінгом та купуючи в он-лайн магазинах, дивіться у статтях:


А історії про останні шахрайські справи і затриманих у Вінниці обманщиків є в матеріалі «Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств».
 


Читайте також:

Злочини хакерів у Вінниці. За якими схемами крадуть гроші через інтернет

Слідком за WannaCry з’явився вчетверо швидший вірус-вимагач XData. Що робити?

Хробак «Petya» заразив більше 20 вінницьких структур, решта промовчали (СПИСОК)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up