Нічний промисел бідних злодіїв. Як у Вінниці вкрали машину за півмільйона

Нічний промисел бідних злодіїв. Як у Вінниці вкрали машину за півмільйона
  • Щоб покататися або здати на «розборку», викрадають машини в нашому місті.
  • У поліції переконують – злочинці, що полюють на конкретну марку авто заради викупу, зі столиці у Вінницю не приїжджають.
  • Був лише один факт автовикрадення заради шантажу – машини «БМВ» у іноземця.
  • Які марки досі у розшуку і як поцупили найдорожче з викрадених у Вінниці авто?  

Майже три десятки викрадень автомобілів, мотоциклів або моторолерів зафіксували цього року у Вінниці. Більшість зниклих машин – це «радянські» ВАЗи, які крали заради металу чи просто покататися. А найдорожче вкрадене авто коштує півмільйона гривень.

Позашляховик за 500 тисяч гривень зник у нічний час з подвір’я в мікрорайоні Поділля. Того, хто поїхав на чужому «Міцубісі Аутлендері» 2012 року випуску, поліція обіцяє знайти до кінця року. Як розповів начальник поліції Вінниці Анатолій Присяжнюк, шлях руху іномарки прослідкували по відеокамерах до проспекту Юності та знають, що далі машину повезли на виїзд з міста.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВАЗ в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

– Відпрацьовуємо автомобілі, які його супроводжували, – говорить начальник поліції про «Міцубісі Аутлендер». – Деталі розголошувати не можу, поки йде слідство. Але думаю, що до кінця року ми цей злочин розкриємо.

Відео дня

Це було в серпні. Того місяця у Вінниці поцупили лише одне авто. У інші місяці було по 2-3 таких злочини. Найбільш «прибутковими» за кількістю викрадених транспортних засобів стали травень і липень. Тоді зникло по шість машин.

Гастролерів немає?

– Наприклад, по Києву, відслідковується тенденція, що працює організована група, яка чітко працює по певних марках автомобілів, – говорить Анатолій Присяжнюк. – У нас, на території міста Вінниці, такого не прослідковується. Проводимо профілактичну роботу, щоб не допустити цього. У минулі роки були заїжджі гастролери, які викрадали автомобілі «Хонда СR-V» і потім під викуп повертали. Ми відпрацьовували всі ці матеріли і «збили» повністю бажання їхати у Вінницю і скоювати таке незаконне заволодіння.

То хто краде машини у вінничан, якщо не професіонали? В поліції запевняють, що викрадають автівки бідні злодії. Тобто люди без постійного заробітку, які потім говорять, що взяли чуже просто покататися чи зізнаються – хотіли здати здобич на запчастини.

– Люди, які напідпитку гуляють, бачать – стоїть ВАЗ, його відкрити не дуже багато треба розуму, – говорить Анатолій Присяжнюк. – За 11 фактами з числа зареєстрованих кримінальних проваджень особам, які вчинили незаконне заволодіння транспортними засобами, оголосили про підозру.

Як шукають машини

Минулого року RIA також досліджувала тему викрадення машин. І тоді аналіз поліцейської статистики показав – автовикрадачів знаходять частіше, ніж самі машини. Зараз відсоток розкриття кримінальних проваджень про незаконні викрадення транспортних засобів правоохоронці демонструють вищий – майже 40%. По автомобілях – 45,5, а по мототранспорту – 16,7%.

– Нерозкритими у нас залишаються 17 фактів з 28-ми, – говорить начальник поліції міста. – На даний час проводимо оперативно-розшукові заходи. Відпрацьовуються станції техобслуговування, «розборки» авто-мото транспорту, металоприймальні. Також проводиться робота із раніше судимими особами, які відбували покарання за даний вид злочину.

Найбільш зручний час для авто злодія – нічний. З опівночі до п’ятої ранку, як сказав Анатолій Присяжнюк, в основному викрадають авто. Які саме автівки числяться зараз у викраденні – дивіться на інфографіці, складеній за даними міської поліції.

Хотів отримати викуп 

Лише про одну машину, викрадену у Вінниці, вже відомо – її поцупили заради викупу. Як розповіли днями у відділі комунікацій обласної поліції, 26-річний раніше судимий вінничан вкрав «БМВ 3181».

Власник іномарки – 23-річний іноземець – заявив про викрадення 11 вересня. Сказав, що «беха» зникла з подвір’я його будинку. Під час розслідування злочину поліцейські розшукали пропажу на автостоянці в мікрорайоні Вишенька та встановили викрадача. За даними слідства, злодій у такий спосіб намагався повернути собі гроші, які йому заборгували попередні власники за ремонт цього автомобіля.

Замість викупу чоловік отримав підозру у скоєнні тяжкого злочину. За незаконне заволодіння транспортним засобом загрожує позбавленням волі на термін до 8 років.

Машини з євро-номерами

Сьогодні у викраденні значиться чотири машини на іноземній реєстрації. Їх шукають, а паралельно – перевіряють, чи відповідає дійсності інформація, отримана від власника у вигляді заяви про злочин.

– Може бути, що людина «загнала» машину на територію України, здала її на «розборку» і тепер таким чином, заявивши про злочин, хоче уникнути відповідальності на митниці за порушення правил перебування на території України, – розповідає начальник поліції Вінниці Анатолій Присяжнюк. – У нас такі випадки були, тому проводимо відповідні оперативно-розшукові заходи і паралельно перевіряємо інформацію, чи це не було інсценуванням.

Ще одна причина обману про викрадення автівки на іноземній реєстрації – спроба отримати за неї страховку. Іноземний власник міг авто пригнати до нас і продати, а потім звернутися в страхову компанію для отриманням компенсації через викрадення.

– У такому випадку людина заробляє двічі, – пояснює Анатолій Присяжнюк. – Продавши цей автомобіль тут і заявивши про викрадення. І там, отримавши страховку за викрадення автомобіля. Я не хочу сказати, що у нас усі викрадення машин на іноземній реєстрації – це все інсценування. Але ми обов’язково перевіряємо й таку версію.  


Читайте також: 

Вкрадені машини знаходять частіше, ніж їхніх викрадачів (ІНФОГРАФІКА)

За машину, яку мали віддати безкоштовно, заплатив штрафстоянці 4000 гривень

Плати або ходи. Чому зі штрафстоянки перестали віддавати ДТПшні машини
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Пупкин Вася

    Ну все , Присяжнюк все пояснил , расходимся ,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up